previous
next

1800 Coconut

Reviews

Είναι συνηθισμένη πρακτική, ειδικά τα τελευταία χρόνια, να γίνονται ολοένα και περισσότεροι πειραματισμοί με αποστάγματα με απώτερο σκοπό να διαφοροποιηθούν, παρουσιάζοντας εκδόσεις τους με διαφόρων ειδών αρωματικές εκχυλίσεις. Μία από αυτές τις εκχυλίσεις, πολύ αγαπημένη, που όμως συνήθως βλέπουμε σε ρούμια, είναι η καρύδα. Η καρύδα που, στο σημερινό The Booze Chronicles, του Τίμου Σπανού και του λόγου μου, έχει τρυπώσει με μαεστρία μέσα σε μια εξαιρετική τεκίλα, την 1800 Coconut .

 

Στο μπουκάλι της 1800 Coconut

Η τεκίλα 1800 αποτελεί κομμάτι της οικογένειας μιας άλλης πολύ γνωστής τεκίλας, της Jose Cuervo και προσωπικό δημιούργημα του τωρινού ιδιοκτήτη της, Χουάν Ντομίνγκο Μπέκμαν (Juan Domingo Beckmann), απευθείας απογόνου του περίφημου Δον Χοσέ Αντόνιο ντε Κουέρβο (Don Jose Antonio de Cuervo). Το 1800 παραπέμπει στη χρονιά που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά βαρέλι στο Μεξικό για την ωρίμαση της τεκίλας. Ο Χουάν Ντομίνγκο Μπέκμαν θέλησε μάλιστα να αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στη φιάλη της 1800, κι έτσι τα αρχικά JB βρίσκονται στο καπάκι της, μαζί με μια κορδέλα, ένα σταυρό και μια πυραμίδα, συμπληρώνοντας το άτυπο αυτό οικόσημο.

 

1800 Coconut, 1800, tequila

 

Ο σχεδιασμός και της ίδιας της φιάλης μάλιστα παραπέμπει κι αυτός στις αρχαίες πυραμίδες των Μάγια. Αυτές που ακόμα βρίσκονται σκόρπιες σχεδόν σε όλη την επικράτεια του Μεξικoύ. Και με δεδομένο πως πρόκειται για μία άκρως εμφανίσιμη, σχεδόν διαφανή φιάλη, οι ιθύνοντες της 1800 έχουν αναθέσει κατά καιρούς σε καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά, (Jean-Michel Basquiat), ο Γκάρι Μπέισμαν (Gary Baseman) και Κιθ Χέρινγκ (Keith Haring), τη δημιουργία μιας συλλεκτικής φιάλης κάθε χρόνο, σχεδιασμένης από αυτούς!

 

"Η 1800 Coconut είναι μια τεκίλα διπλής απόσταξης, που δε χρησιμοποιεί τεχνητά αρώματα, αλλά εκχυλίζεται φυσικό νερό καρύδας σε απόσταγμα αγαύης , κάτι που τη γεμίζει με τα εκλεπτυσμένα αρώματα του τροπικού αυτού φρούτου."

 

Στο δια ταύτα, η 1800 Coconut, είναι μια τεκίλα διπλής απόσταξης, που (ευτυχώς) υπερηφανεύεται πως δε χρησιμοποιεί τεχνητά αρώματα για τον αρωματισμό της. Αντί αυτού, εκχυλίζεται σε απόσταγμα αγαύης, φυσικό νερό καρύδας, κάτι που όπως θα διαβάσετε τη γεμίζει με τα εκλεπτυσμένα αρώματα του τροπικού αυτού φρούτου.

Η 1800 Coconut κυκλοφορεί στους 35 αλκοολικούς βαθμούς, κάτι που λογικά εξηγεί το λόγο για τον οποίο η ένδειξη ‘’Licor de Tequila’’ βρίσκεται στη φιάλη χαραγμένη, κάτω από την περιγραφή της.  Εμφιαλώνεται δε σε συσκευασία ενός λίτρου.

 

Η 1800 Coconut στο ποτήρι μας

Στους ήδη αρκετούς μήνες που ο Τίμος κι εγώ δοκιμάζουμε ποτά από όλο τον κόσμο, πρώτη ίσως φορά αισθανθήκαμε να γεμίζει το γραφείο τόσο έντονα από μια μυρωδιά, με το που ανοίξαμε το καπάκι της 1800 Coconut. Πλησιάζοντας ένα ποτήρι όμως πιο κοντά στη μύτη μας, αντιληφθήκαμε πως το άρωμα της καρύδας, που, ναι, είναι έντονο, δεν είναι το μοναδικό. Συμπληρώνεται από φίνα αρώματα ανανά, λάιμ, φύλλου μπανάνας και ουχί μόνον, που συνθέτουν συνολικά έναν αρκετά φυτικό χαρακτήρα.

Στο στόμα έχει μια όμορφη αίσθηση φυσικής γλυκύτητας, μέτριο σώμα και μια ντελικάτη γεύση νερού καρύδας. Γλυκιά καβουρδισμένη αγαύη, νότες από πιπέρι και μια ομοίως γλυκιά, μέτριας έντασης, επίγευση.

 

1800 Coconut, 1800, tequila

 

"Στο στόμα η 1800 Coconut έχει μια όμορφη αίσθηση φυσικής γλυκύτητας, μέτριο σώμα και μια ντελικάτη γεύση νερού καρύδας. Γλυκιά καβουρδισμένη αγαύη, νότες από πιπέρι και μια ομοίως γλυκιά, μέτριας έντασης, επίγευση."

 

Συμπερασματικά, δε θα μπορούσα να διαφωνήσω σε αυτούς που ισχυρίζονται πως η 1800 Coconut αποτελεί ένα εξαιρετικό συστατικό για κοκτέιλ. Αναδεικνύει έξοχα το χαρακτήρα της καρύδας αλλά και της τεκίλας φυσικά, έχει έντονο άρωμα, αρκετά μεγάλη πολυπλοκότητα για αρωματισμένο απόσταγμα και σταθερή δομή.

Ποιος είπε πως το καλοκαίρι έφυγε;

 

Βαθμολογία Τίμου Σπανού: 83/100

Βαθμολογία Γιάννη Κοροβέση: 84/100

Μέσος όρος βαθμολογίας: 83,5/100      

 

Ιδιοκτήτης: 1800 Tequila

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Μεξικό

Αλκοολικοί βαθμοί: 35 %

Τύπος: Coconut infused tequila

Συσκευασία: 1 L

Στην Ελλάδα: P. T. Beverage World

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"1800 Coconut"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 05/10/2016