previous
next

Περί μπύρας

Beer Inquisition

Η μπύρα δεν είναι αναψυκτικό. Δεν είναι όμως και ποτό, από την άποψη ότι δεν πρόκειται για απόσταγμα. Είναι ένας χυμός δημητριακών; Όχι, αφού περιέχει αλκοόλ. Τι είναι τελικά η μπύρα και γιατί σε κάποιους καταλόγους μπαρ είτε βλέπουμε αυτές στην ενότητα των ποτών, είτε στην ενότητα “Μπύρες” περιλαμβάνονται και άλλα είδη που δεν ανήκουν εκεί;

Η μπύρα είναι ένα αλκοολούχο προϊόν ζύμωσης, το οποίο έχει αναψυκτικό χαρακτήρα. Προσοχή: το ότι αναφέρομαι σε “αναψυκτικό” χαρακτήρα, δεν σημαίνει παγωμένα ποτήρια, πάγο στο ποτήρι, τσιτσιμπλίκια μέσα στην φιάλη ή το ποτήρι, και άλλες φαεινές ιδέες “δημιουργικού” οίστρου. Η κάθε μπύρα έχει το δικό της προτεινόμενο τύπο ποτηριού και την ενδεδειγμένη θερμοκρασία σερβιρίσματος.

Δεν σερβίρονται όλες οι μπύρες στο ίδιο ποτήρι ούτε την ίδια θερμοκρασία. Δεν είναι σούπα, που σερβίρεται στα ίδια πιάτα.

Επίσης, σημαντικό για την επικοινωνία μας από εδώ και πέρα: Η μπύρα δεν σερβίρεται ποτέ παγωμένη (frozen), αλλά κρύα (chilled)! Ένας μπαρτέντερ, που αγαπά την δουλειά του και ενημερώνεται για τις εξελίξεις σε κάθε τομέα που αφορά την δουλειά του και κατ’ επέκταση προσέχει και τον τρόπο που παρουσιάζει τα προϊόντα του, οφείλει να δώσει σημασία και στην μπύρα. Τέρμα λοιπόν η έκφραση “παγωμένη μπύρα”. Μιλάμε για κρύα μπύρα, όπως και για κρύο κρασί, όχι παγωμένο!

 

"Δεν είναι όλες οι μπυραρίες καλές. Πολλές φορές είναι χειρότερες και από ένα απλό μπαρ ή κοκτέιλ μπαρ"

 

Ποια είναι όμως η ιδανική θερμοκρασία για κάθε μπύρα; Ανάλογα τον τύπο της, έχουμε και μια ενδεδειγμένη θερμοκρασία. Οι τύποι μπύρας που συναντάμε στα περισσότερα μπαρ δεν χρειάζονται ψυγείο με θερμοκρασία χαμηλότερη από τους 4 βαθμούς Κελσίου. Αν βρούμε μπύρα πιο κρύα, προς το παγωμένο δηλαδή (πάω να πλύνω το στόμα μου), προφανέστατα θα έρχεται από κάποια κατάψυξη.

Δεν παγώνουμε τα ποτήρια μπύρας γιατί πολύ απλά, δεν εξυπηρετούν την κατανάλωση. Ακόμα και ο πιο επίμονος καταναλωτής μπορεί να αντιληφθεί ότι, μια Weiss ή μια IPA, δεν μπορεί να αναδείξει τα αρώματα και τις γεύσεις της σε ένα παγωμένο ποτήρι. Το ίδιο ισχύει και για το ακριβώς αντίθετο, για ένα ποτήρι που καίει γιατί μόλις βγήκε από το πλυντήριο ποτηριών. Το ποτήρι πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, δωματίου, μπαρ, όπως θέλετε πείτε το… Αν δεν βρίσκεται, μπορείτε πολύ εύκολα να το φέρετε, περνώντας το από το νερό της βρύσης. Αυτό θα ισορροπήσει την θερμοκρασία, ώστε η απόκλιση της θερμοκρασίας του ποτηριού με την μπύρα, να μην είναι μεγάλη!

Σαφέστατα, δεν μπερδεύουμε τους μηλίτες και απιδίτες με τις μπύρες. Δεν είναι τα ίδια. Ναι, είναι προϊόντα ζύμωσης, αλλά δεν είναι μπύρες. Οπότε, γιατί να ανήκουν στην κατηγορία μπύρες; Ακριβώς για τον ίδιο λόγο, δεν μπερδεύουμε το σερβίρισμα τους με αυτό της μπύρας. Δεν γίνεται επειδή κάποια “μηλοποτά” σερβίρονται με πάγο στο ποτήρι, να κάνουμε ακριβώς το ίδιο στην μπύρα (να ξεραθεί το χέρι όποιου βάζει πάγο στην μπύρα). Συνεπώς, κατάλογοι με μπύρες που έχουν στην ίδια ενότητα μηλίτες είναι λάθος, όπως και να αναφερόμαστε σε όλα τα προϊόντα ζύμωσης από φρούτα σαν μηλίτες.

Οι μπύρες δεν είναι RTD’s (Ready To Drink). Δεν τις ανοίγουμε απλά και σερβίρουμε. Δεν στολίζουμε ούτε τις φιάλες με ελιές, ούτε με τριαντάφυλλα, ούτε βάζουμε στα ποτήρια κόκκους πιπεριών και ό,τι άλλο οραματιστήκαμε. Ορισμένες μπύρες σερβίρονται με μοσχολέμονο. Άλλες θέλουν μια σφήνα πορτοκάλι στο ποτήρι και άλλες ταιριάζουν με λίγη πιπερόριζα. Ως εκεί όμως. Ξέρουμε πολύ καλά ποιες μπύρες είναι αυτές.

Και κάτι ακόμα. Μην αποδέχεστε ως τύπο μπύρας τις Radler. Δεν είναι! Στην Γερμανία οι Radler είναι Bier-Mixgetränk, που περιγράφεται (δύσκολα) στα ελληνικά ως “ποτό από μπύρα”. Δεν ανήκουν σε κάποια κατηγορία μπύρας, οπότε μην σας παραπλανούν τα κόλπα των τμημάτων πωλήσεων και διαφήμισης.

Κλείνοντας, σχετικά με τις ανθίζουσες εσχάτως μπυραρίες. Ακούγεται ότι σε εκείνες θα είναι όλα “σωστά”, γιατί γνωρίζουν πως πρέπει να δουλέψουν τις μπύρες. Ε, δεν ισχύει αυτό. Δεν είναι όλες οι μπυραρίες καλές. Πολλές φορές είναι χειρότερες και από ένα απλό μπαρ ή κοκτέιλ μπαρ.

Είναι στο χέρι και την διάθεση του κάθε μπαρτέντερ να αγαπήσει την μπύρα. Την μπύρα που όλοι πίνουμε στα διαλείμματα, στα ρεπό και στις χαλαρές στιγμές. Την μπύρα που μπορεί να αποδειχτεί ένα πολύτιμο βέλος στην φαρέτρα κάθε επιχείρησης και μπαρτέντερ, ως προϊόν ή συστατικό σε κοκτέιλ.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Νικολά Ραδίσης, είναι ιδρυτής του BeerBartender και κύριος αρθρογράφος του BeerBartender.gr. Είναι Σύμβουλος Μπύρας και επιμελείται την λίστα μπύρας και αρθρογραφεί σχετικά μ' αυτή, στο House of Wine. Του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Περί μπύρας"

Beer Inquisition

Δημοσιεύτηκε στις 15/07/2015