previous
next

Plantation Guyana 2005

Reviews

Ο γαλλικός οίκος Ferrand, έχει τη φήμη ότι παράγει μερικά από τα καλύτερα ποιοτικώς προϊόντα παγκοσμίως. Οι φίλοι των αποσταγμάτων οίνου λογικά, θα γνωρίζουν το μπουτίκ brand κονιάκ του οίκου, το ομώνυμο Pierre Ferrand, από το οποίο φαντάζομαι πως μπήκε στον πειρασμό και ο Αλεξάντερ Γκάμπριελ (Alexandre Gabriel) ώστε να δοκιμάσει την τύχη του στη βιομηχανία των ποτών, συνεργαζόμενος με τον κύριο Φεράντ (Ferrand) για να αναστήσουν τον σπουδαίο αυτόν οίκο.

 

"Μερικά από τα υπόλοιπα διαμάντια της σειράς προϊόντων του Maison Ferrand είναι το μυρωδάτο τζιν Citadelle, ίσως το καλύτερο λικέρ Curacao, το Pierre Ferrand Dry Curacao, και βέβαια η σειρά από vintage ρούμια Plantation."

 

Ο οίκος είχε ανέκαθεν καλές σχέσεις με αρκετά αποστακτήρια της Καραϊβικής, αφού τους πουλούσε χρησιμοποιημένα βαρέλια που πριν περιείχαν μπράντι, για να παλαιώσουν εκείνοι τα ρούμια τους. Σε αυτές τις καλές σχέσεις φαίνεται πως «πάτησε» ο Αλεξάντερ Γκάμπριελ και, αφού ανακάλυψε κάποιες μικρές ποσότητες από ρούμια που παλαίωναν για προσωπική χρήση κυρίως των παραγωγών, αποφάσισε να ξεκινήσει να τα εμφιαλώνει. Κάποια δε, τα παίρνει και για λίγο χρονικό διάστημα υπό την εποπτεία του, κι έτσι συνεχίζουν την ωρίμανσή τους σε γαλλικά δρύινα βαρέλια στο Château de Bonbonnet του οίκου.

 

"Από αυτά τα ρούμια προέκυψε η σειρά Plantation που θεωρείται πως αντικατοπτρίζει στο απόλυτο το μικροκλίμα (terroir) του κάθε νησιού της Καραϊβικής με την εκάστοτε εμφιάλωση της."

 

Έτσι, έχουν προκύψει επτά διαφορετικά vintage ρούμια και τρία blended με χώρες παραγωγής τα νησιά Μπαρμπέιντος, την Τζαμάικα, το Τρινιντάντ, την Σάντα Λουτσία, τη Γουατεμάλα, τον Παναμά, τη Γρενάδα, τη Νικαράγουα και τέλος τη Γουιάνα, από όπου κατάγεται το εξαιρετικό vintage που παρουσιάζεται σε τούτο το άρθρο.

 

Plantation Guyana 2005, rum tasting, Αφοί Τσακνάκη

 

 

Στον κόσμο του Plantation Guyana 2005

Η Γουιάνα μπορεί να βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Νοτίου Αμερικής, αλλά είναι και «αισθάνεται» νησί της Καραϊβικής. Και μπορεί να ιδρύθηκε από Ολλανδούς και να κατοικήθηκε από Αφρικανούς και Ασιάτες, που συνέθεσαν ένα αμάλγαμα εθνοτήτων και συνηθειών, αλλά άλλαξε εντελώς και επηρεάστηκε άμεσα, μόλις πάτησαν το πόδι τους εκεί οι Άγγλοι άποικοι. Αυτοί που φύτεψαν τις πρώτες φυτείες ζαχαροκάλαμου στις περιοχές του Essequibo, του Berbice και φυσικά του Demerara, πέριξ του ομώνυμου ποταμού, που δημιούργησε και το μοναδικό στιλ αυτών των ρουμιών που τα ξεχωρίζει από όλα τα άλλα.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναφέρουμε πως το μοναδικό ενεργό αποστακτήριο που έχει απομείνει στη Γουιάνα, το Diamond, αποστάζει κυρίως σε ξύλινους (!) αποστακτήρες, με ηλικία αιώνων, δίνοντας μια ασύγκριτη πολυπλοκότητα στο τελικό προϊόν.

 

Plantation Guyana 2005, rum tasting, Αφοί Τσακνάκη

 

Το ρούμι Plantation Guyana 2005, στους 45% αλκοολικούς βαθμούς που δοκιμάσαμε με το φίλο και καλό συνεργάτη Τίμο Σπανό, είναι προϊόν παρατεταμένης ζύμωσης από μελάσα, ασυνεχούς απόσταξης και επταετούς ωρίμασης στη Γουιάνα σε βαρέλια που πριν περιείχαν μπέρμπον, και διετούς ωρίμασης σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, καλά κρυμμένα στα κελάρια του Maison Ferrand στη Γαλλία.

 

"Το Plantation Guyana 2005, με το σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα του, γεμίζει τις χαρακτηριστικές φιάλες της Plantation, με τα ξερά φύλλα ζαχαροκάλαμου να τις τυλίγουν και να δημιουργούν αυτό το ιδιότυπο περιτύλιγμα."

 

 

Το Plantation Guyana 2005 στο ποτήρι μας

Μόλις το σερβίραμε, το έντονο άρωμά του πλημμύρισε το χώρο και γέμισε τις μύτες μας με αποξηραμένα φρούτα, γλυκά μπαχαρικά και αρώματα καπνού, ξερού ταμπάκο και δέρματος, με τα τελευταία να κάνουν μάλιστα εμφανέστατη την περιοχή προέλευσής του ποτού. Αποξηραμένη μπανάνα και σύκα, παρέα με ώριμο, ζουμερό ροδάκινο, σαν κι αυτό που σχίζεις τα καλοκαίρια κάτω από τον ήλιο για να δροσιστείς. Η έντονη βανίλια προηγείται στα μπαχαρικά και συνδυάζεται με μπισκότο κανέλας και μια υπόνοια κακουλέ. Μπόνους μια ανεπαίσθητη βοτανικότητα ρίγανης και άψινθου.

 

Plantation Guyana 2005, rum tasting, Αφοί Τσακνάκη

 

 

"Μόλις ξεχύθηκε στο στόμα μας το Plantation Guyana 2005, έκαναν την εμφάνιση τους κι άλλα φρούτα, όπως το αχλάδι και το νεράντζι, ενώ η βανίλια παρέμεινε σταθερή δύναμη, αυτή τη φορά πλάι στο λευκό πιπέρι, ενώ παρατηρήσαμε και μια μέτριας διάρκειας επίγευση με πικρή σοκολάτα."

 

Συμπερασματικά, μιλάμε για ένα ραφιναρισμένο ρούμι demerara, αφού ναι μεν ο χαρακτήρας των ρουμιών από τη Γουιάνα αποτυπώνεται στο εν λόγω ρούμι, αλλά με μεγάλη μαεστρία έχουν ενσωματωθεί και τριτογενή αρώματα από τα διαφορετικά βαρέλια και την παλαίωση, στο τελικό προϊόν, ισορροπώντας τα ρουστίκ αρώματα του demerara στιλ.

Το Plantation Guyana 2005 ξεκινά με γλυκά αρώματα φρούτων, συνεχίζει με γλυκά μπαχαρικά και καταφέρνει και προσφέρει ένα μακρύ, πιο ξηρό και πικρό τελείωμα που σε αφήνει να το θυμάσαι για πολύ ώρα.

Ένα εξαιρετικό ρούμι!

 

Βαθμολογία Τίμου Σπανού: 82/100

Βαθμολογία Γιάννη Κοροβέση: 86/100

 

Μέσος όρος βαθμολογίας: 84/100

 

Ιδιοκτήτης: Maison Ferrand

Χώρα παραγωγής : Γουιάνα 

Χώρα εμφιάλωσης: Γαλλία

Αλκοολικοί βαθμοί : 45%

Συσκευασία : 700 ml

Στην Ελλάδα: Αφοί Τσακνάκη

 

All photos by Timos Spanos

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Plantation Guyana 2005"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 05/04/2016