previous
next

Toro – Amaro alla Centerba

Reviews

Ιδιοκτήτης – Παραγωγός: Fratelli Toro

Χώρα προέλευσης: Ιταλία

Αλκοολικοί βαθμοί: 30 % abv

Συσκευασία: 700 ml

 

Πάντα υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία να θυμηθείς από την ελληνική κυρίως, αλλά και από την ρωμαϊκή, μυθολογία. Συνήθως αυτές έχουν να κάνουν με τα πάθη των θεών και πως αυτά επηρέαζαν τις ζωές των ανθρώπων. Οι μυθοπλάστες μάλιστα, προσπαθούσαν αρκετά για να τους παρουσιάσουν όσο γίνεται πιο ανθρώπινους, προσθέτοντας στο χαρακτήρα αλλά και στην καθημερινότητα τους «αδυναμίες» προσωπικά πάθη, συμπάθειες, αντιπάθειες και έρωτες.  Με αυτό το τελευταίο να είναι το πιο σύνηθες.

Σε πολλές από αυτές τις ιστορίες πρωταγωνιστής ήταν και ο Απόλλωνας, θεός της μουσικής. Αυτός και μερικές από τις ερωτικές συντρόφους του. Λέγεται ότι από το «κρεβάτι» του παρέλασε η Δάφνη, η Αρσινόη, η Κασσάνδρα, η Χρυσόθεμι (που είναι και η οδός του πατρικού μου σπιτιού) η Ψαμάθη και η Κορωνίδα που μας ενδιαφέρει περισσότερο. Με αυτή την τελαυταία λέγεται πως γέννησε τον Ασκληπιό, ένα θεό που λατρεύτηκε πολύ στον ελλαδικό χώρο και θεωρείται πως βοήθησε πολλούς άρρωστους να αναρρώσουν.

 

"Μπορεί τα βότανα να μην είναι εκατό στον αριθμό, αλλά με λίγη δόση υπερβολής το παραδοσιακό αυτό λικέρ που φτιάχνουν ακόμη στην Ιταλία λέγεται Centerbe"

 

Αυτός, με τη σειρά του, συνευρέθηκε ερωτικά πολλάκις με την Ηπιόνη, που -πάντα σύμφωνα με την μυθολογία- γέννησε τους μυθικούς γιατρούς τους αρχαίου κόσμου  Υγεία, Αίγλη, Ιασώ, Μαχαών, Ποδαλείριο και Πανάκεια. Αυτή δε η τελευταία ανθρωπόμορφη θεότητα θεωρείτο πως γιάτρευε κάθε ασθένεια, γι’ αυτό και στην πάροδο των χρόνων έδωσε το όνομα της σε διάφορα φάρμακα που πλασάρονταν με αυτή την ιδιότητα. Και φυσικά έγινε συνώνυμη στη σύγχρονη εποχή της θεραπείας πάσας νόσου, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Σίγουρα αυτό είχαν κατά νου και οι έμπειροι σε θρησκευτικές δοξασίες, αλλά και με γνώσεις επάνω στην απόσταξη, Ιταλοί μοναχοί αρκετούς αιώνες πριν από τον δικό μας και προσπάθησαν να κατασκευάσουν ένα τέτοιο φάρμακο. Ένα φάρμακο που θα γιάτρευε όλες τις ασθένειες. Αυτό που έκαναν λοιπόν, και σύμφωνα πάντα με παλιές συνταγές κυρίως από την περιοχή του Αμπρούτσο, ήταν να μουλιάζουν μια σειρά από βότανα μέσα σε υψηλόβαθμο αλκοόλ για μερικούς μήνες. Ο κατάλογος των βοτάνων δεν είναι πλέον μυστικός και περιελάμβανε φύλλα από φασκόμηλο, βασιλικό, δάφνη, δυόσμο, λεμόνι, πορτοκάλι, τσάι και μανταρίνι, δενδρολίβανο, λουλούδια από θυμάρι και χαμομήλι, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, καρπούς άρκευθου (που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων και για την παραγωγή του τζιν) και σαφράν.

Μπορεί τα βότανα να μην είναι εκατό στον αριθμό αλλά με λίγη δόση υπερβολής το παραδοσιακό αυτό λικέρ που φτιάχνουν ακόμη στην Ιταλία λέγεται Centerbe, που σημαίνει αυτό ακριβώς «Εκατό βότανα» Ο πρώτος που προσπάθησε να αναπαράγει μία από τις συνταγές που βρήκε από κάποιο μοναστήρι ήταν ένας χημικός από το Αμπρούτσο, ο Βενιαμίν Τόρο. Αυτός λοιπόν, μάζεψε τα βότανα τού, τα μούλιασε σε αλκοόλ, επαναπόσταξε μέχρι τους 70 αλκοολικούς βαθμούς και το τελικό πράσινο και πικρό λικέρ ήταν έτοιμο. Και το χρησιμοποίησε για να θεραπεύσει τα πάντα. Από στομαχικές διαταραχές μέχρι και την πανούκλα. Μάλιστα οι αλκοολικοί του βαθμοί, του επέτρεψαν να το χρησιμοποιεί ακόμα και σαν αντισηπτικό σε εξωτερικά τραύματα!

Οι απόγονοι του Βενιαμίν Τόρο συνεχίζουν και τρέχουν την Fratelli Toro, την εταιρεία δηλαδή που παράγει αυτό το παραδοσιακό ιταλικό λικέρ. Μόνο που τώρα εκτός από την έκδοση με τους 70 αλκοολικούς βαθμούς, κυκλοφορούν και μία άλλη με 30% αλκοόλ. Και όπως μέτρησα περιέχει και 25% brix ζάχαρα. Αν τη δοκιμάσεις, θα βρεις πολύ έντονα αρώματα από μέντα μαζί με γλυκάνισο, με μακρά αλλά και ξηρή επίγευση. Αν προσθέσεις ελάχιστο νερό θα δεις την μέντα να γίνεται περισσότερο σοκολάτα, αλλά και καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ σε ένα αποτέλεσμα που θυμίζει αρκετά Φερνέτ.

Μόλις το δοκίμασα κάλεσα τον φίλο και συνάδελφο Γιάννη Αλεξόπουλο από το Cinco στο Κολωνάκι. Ήμουν σίγουρος πως μόνο εκείνος θα μπορούσε να αποκωδικοποιήσει την σύγχρονη έννοια της λέξης πανάκεια, φτιάχνοντας ένα κοκτέιλ με το Amaro Toro alla Centerba που βρισκόταν στα κεντρικά γραφεία του BitterBooze. Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται παρακάτω με το Torini Sour!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Toro – Amaro alla Centerba"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 19/03/2014