previous
next

Το… καλύτερο whisky στον κόσμο

Sip with me

Το 05.15 για πρωινό ξύπνημα, δεν συνηθίζεται με τίποτα όσα χρόνια και αν περάσουν. Ρουτίνα και μηχανικές κινήσεις, πλύσιμο, ξύρισμα, καφές και πρωινή σύντομη ενημέρωση. Έτσι ξεκίνησα και μία ακόμα συνηθισμένη μέρα πρόσφατα, αλλά ανοίγοντας το κινητό χαζοκούτι, βρήκα ένα μη συνηθισμένο αριθμό μηνυμάτων από φίλους. Όλα, μα όλα, είχαν το ίδιο θέμα, «Το καλύτερο ουίσκι του κόσμου». Ανοίγοντάς τα λοιπόν, κατάλαβα ότι διάφορα ελληνικά διαδικτυακά ενημερωτικά sites είχαν κάνει απλά μία κακή αντιγραφή από sites του εξωτερικού, που μιλούσαν για το βιβλίο Jim Murray’s Whisky Bible 2015.

Κανένα από αυτά τα ενημερωτικά sites δεν είχε μπει στο κόπο όμως, έστω να αναφέρει τους αναγνώστες του για το ότι πρόκειται απλά για την άποψη ενός ανθρώπου που εκδίδει αυτό το βιβλίο κάθε χρόνο. Η όλη δημοσίευση ήταν μία γενικολογία που περιελάμβανε σε γενναία δόση και την γνωστή σάλτσα. «Δεν θα πιστέψετε ποια χώρα κάνει το καλύτερο ουίσκι στο κόσμο»

 

"Χαλαρώστε ρε τσακάλια της δημοσιογραφίας. Σώνει και καλά να το πλασάρετε ως πιασάρικο το θέμα. Ενημέρωσε τον κόσμο ότι πρόκειται για την άποψη ενός και μόνο ανθρώπου, που για να είμαστε ειλικρινείς μάλιστα, δεν χαίρει και της εκτίμησης των περισσοτέρων φίλων του ουίσκι."

 

Ίσως πρέπει να κάνουμε μία αναφορά στον φίλο Τζιμ Μάρεϊ. Τον γνώρισα πριν από περίπου δέκα χρόνια, όταν είχε έρθει ως καλεσμένος στο πρώτο Whisky Festival της Θεσσαλονίκης. Κατά την παραμονή του, είχε κανονιστεί να γίνει ένα Master Class, λίγο πιο ενδιαφέρον με μια «τυφλή» γευσιγνωσία. Εκεί κατάλαβα μία αλαζονική συμπεριφορά απέναντι σε ένα κοινό, που δεν ήταν και πολύ μυημένο. Δεν θα ξεχάσω το ύφος του όταν μας αποκάλυψε το Benriach 10YO, που αν και προέρχεται από το Speyside είχε χρησιμοποιηθεί έντονα η τύρφη με αποτέλεσμα 10 στους 10 να θεωρήσουμε ότι πίνουμε κάποιο ουίσκι από το Islay! Ντάξει ρε Τζιμάκο, χαλάρωσε, μας κορόιδεψες, αν αυτός ήταν ο σκοπός σου…

Αυτό που είχα παρατηρήσει από τότε και δεν το καταλάβαινα πλήρως όμως, ήταν η απόμακρη αν όχι αρνητική στάση, που κρατούσαν οι εκπρόσωποι των αποστακτηρίων από τον Τζιμ. Κατά την πορεία και ανοίγοντας τα γκαβά μου, κατάλαβα και άλλα, μέχρι που φτάσαμε στο έτος 2009 και την έκδοση με το μεγάλο σκάνδαλο του Ardbeg Uigeadail, που είχε βγάλει τότε ως καλύτερο ουίσκι του κόσμου και ήταν (λέει) μία εμφιάλωση του αποστακτηρίου μόνο για την επαρχία  British Columbia του Καναδά, για την οποία βγήκε αργότερα το αποστακτήριο και διέψευσε ότι είχε κάνει ειδική εμφιάλωση για την επαρχία του Καναδά και τρέχα γύρευε… Ήταν που ήταν «στη μπούκα» ο Τζιμ, μετά το σκηνικό αυτό όπως καταλαβαίνετε, άκουσε πολύ κράξιμο από τα φόρα, τα blogs και τους απανταχού ουίσκι maniacs!

Η όλη αναφορά μου αυτή, γίνεται καθαρά για λόγους ενημερωτικούς και να πάρετε μία αίσθηση για το τι επικρατεί πίσω από αυτές τις ψηφοφορίες, να κρίνετε και να υποψιαστείτε για τυχόν παρασκήνια. Φέτος λοιπόν, ψήφισε το Yamazaki 18YO Sherry Cask ως το καλύτερο ουίσκι στον κόσμο. Οκ, κανένα πρόβλημα ως εδώ. Αυτό που με τρέλανε είναι ο τρόπος που το πασάρανε τα ελληνικά «ενημερωτικά» sites.

 

"Αγαπητοί φίλοι και φίλες κρατάτε στάση φύλαξης, μην μένετε στο δόγμα «πίστευε και μη ερεύνα». Θέλετε να το δούμε και λίγο πιο απλά. αλλά ρεαλιστικά; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΥΙΣΚΙ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ!"

 

Εσένα σου αρέσουν τα τυρφώδη και τα καπνιστά από το Islay, του άλλου του αρέσουν τα ανθικά και τα μπαχαρικά του Speyside, του τρίτου τα αλμυρά και ελαφρώς καπνιστά από τα νησιά και πάει λέγοντας. Για τον κάθε ένα υπάρχει διαφορετικό καλύτερο ουίσκι. Μην τρώτε τον «παπά» που θα προσπαθήσουν να σας πουλήσουν οι εταιρείες και οι παρατρεχάμενοι. Το μόνο κριτήριο στην επιλογή σας να είναι οι γευστικοί σας κάλυκες, το λαρύγγι σας, η μύτη σας και το γούστο σας!

Υ.Γ.1: Στο πρώτο μου κείμενο για το Bitterbooze έγραψα για τα Whisky Awards 2014 και «έκραζα» και τότε. Δεν είναι απλά η συνήθεια που μου έμεινε από τον ΠΑΟΚ. Είναι επειδή θεωρώ ότι πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε τα πάντα με αιρετική ματιά και να μη τρώμε ότι μας σερβίρουν.

Υ.Γ.2: Πολλοί άνθρωποι του χώρου, με τους οποίους γνωριζόμαστε χρόνια, με ρωτούν πως επέλεξα να γράφω για το Bitterbooze. Η απάντηση είναι απλή, ο μεσιέ Κοροβέσης δεν έχει θέμα λογοκρισίας, δεν έχει θέμα με τις διαφημίσεις και τα συμφέροντα και το κυριότερο, σας θέλουμε ενημερωμένους. Τόσο απλά…

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Πέτρος Χαριζόπουλος έχει να θυμάται πράγματα που θα έκαναν κάθε φίλο του ουίσκι και όχι μόνο ευτυχισμένο. Έχει συνδιοργανώσει το πρώτο εν Ελλάδι φεστιβάλ ουίσκι, έχει επισκεφθεί δεκάδες αποστακτήρια...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Το… καλύτερο whisky στον κόσμο"

Sip with me

Δημοσιεύτηκε στις 17/11/2014