previous
next

Lambrusco και Asti: παράξενες ιταλικές φυσαλίδες – Μέρος 2ο

«Ἐν ἀρχῇ οιν-ο-λόγος»

Lambrusco και Asti

…συνέχεια από το προηγούμενο 

 

Η καινοτομία στην παραγωγή του Asti έγκειται στη δημιουργία του αφρού με μόνο μία ζύμωση στο γλεύκος των σταφυλιών, του οποίου η περιεκτικότητα σε σάκχαρα συνήθως προέρχεται μόνο από τα σταφύλια (ελεγχόμενος τρύγος). Φυσικά, αν αυτή δεν είναι η επιθυμητή, ώστε μετά τη διακοπή της αλκοολικής ζύμωσης να παραμείνουν αρκετά αζύμωτα (η νομοθεσία προβλέπει κατ’ ελάχιστον 75 γρ./λίτρο), τότε μπορεί να γίνει ενίσχυση με ζάχαρη, όπως άλλωστε επιτρέπεται και σε όλα τα αφρώδη, μόνο για έναν βαθμό αλκοόλης και μόνο στην αρχή της ζύμωσης.

Ιστορικά το Άστι άρχισε την καριέρα του σαν τη Σαμπάνια μετά το 1870. Στο τέλος, όμως, του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου γνώρισε τέτοια αίγλη και εμπορική άνοδο, που η παραγωγή του άλλαξε μέθοδο, υιοθετώντας την ταχύτερη των «κλειστών δεξαμενών».

 

"Η καινοτομία στην παραγωγή του Asti έγκειται στη δημιουργία του αφρού με μόνο μία ζύμωση στο γλεύκος των σταφυλιών, του οποίου η περιεκτικότητα σε σάκχαρα συνήθως προέρχεται μόνο από τα σταφύλια (ελεγχόμενος τρύγος)."

 

Το Asti Spumante και οι διαφορές του

Το Asti Spumante παράγεται στις επαρχίες Άστι, Κουνέο και Αλεσάντρια και δεν θα πρέπει να μπερδεύεται με το Moschato d’ Asti που, παρότι παράγεται στην ίδια ζώνη και από την ίδια ποικιλία σταφυλιών, δεν είναι αφρώδες, αλλά ημιαφρώδες, και έχει ακόμα χαμηλότερο αλκοολικό τίτλο (μέγιστο 6%). Η μέθοδος παραγωγής του δεν διαφέρει ιδιαίτερα απ’ αυτήν του αφρώδους, όμως η συσκευασία του είναι σε φιάλη με κοινό πώμα, χωρίς το χαρακτηριστικό «μανιτάρι» των αφρωδών οίνων.

 

Lambrusco

Photo from venividivinoitaly.it

 

"Η Ιταλία είναι η χώρα των αφρωδών οίνων, αφού, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, παράγει τις «περισσότερες φυσαλίδες» με όλες τις μορφές και σε όλα τα χρώματα των κρασιών."

 

Η Ιταλία είναι η χώρα των αφρωδών οίνων, αφού, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, παράγει τις «περισσότερες φυσαλίδες» με όλες τις μορφές και σε όλα τα χρώματα των κρασιών. Έτσι, όσο και αν ακούγεται παράξενο, περίεργο, διαφορετικό, στη Λομβαρδία και την Εμίλια-Ρομάνια φτιάχνεται από τις αρχές του 20ού αιώνα και κόκκινο αφρώδες κρασί, το Lambrusco, από την ομώνυμη ποικιλία, μαύρο σχεδόν στο χρώμα, πυκνό, συμπυκνωμένο και στυφό από τις τανίνες και τις άφθονες φαινολικές ενώσεις που περιέχει. Όμως, η γεύση του, τελικά, καταλήγει να είναι ευχάριστη, αφού η στυφάδα και το πιπέρισμα του ανθρακικού εξισορροπείται από τη γλυκιά γεύση των σακχάρων.

 

"Όσο και αν ακούγεται παράξενο, περίεργο, διαφορετικό, στη Λομβαρδία και την Εμίλια-Ρομάνια φτιάχνεται από τις αρχές του 20ού αιώνα και κόκκινο αφρώδες κρασί, το Lambrusco."

 

Ένα κρασί αφρίζον που, παρά τη μέτρια ποιότητά του, έκανε θραύση στην αμερικανική αγορά στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να δημιουργήσει νέα ταυτότητα, ποιοτικότερη, ταιριαστή στη μεγάλη ιστορία του, αφού αιώνες πίσω, στα χρόνια των Ρωμαίων, στην ήσυχη εκδοχή του φέρεται πως ήταν το αγαπημένο του Ιουλίου Καίσαρα.

 

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Αρώματα τριαντάφυλλου, φασκόμηλου, λευκών φρούτων (λευκό ροδάκινο) και Μοσχάτου σταφυλιού που κρύβονται μέσα σε ένα κορδόνι από φυσαλίδες, οι οποίες ελευθερώνονται λικνιζόμενες με χάρη, γλυκύτητα ευχάριστη, που ισορροπεί την οξύτητα και το μούδιασμα της γλώσσας από το ανθρακικό (πίεση 4-5 Αtm), είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Asti Spumante. Στην άλλη πλευρά της γεύσης το σπινθηρίζον Moschato d’ Asti τονίζει ακόμα περισσότερο τα αρώματα του Μοσχάτου, καθώς επίσης της ακακίας και αυτά των εσπεριδοειδών. Η γλυκιά γεύση του ισορροπείται ευχάριστα από την οξύτητα και τη σπιρτάδα του ανθρακικού (πίεση 1,7 Αtm).

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ονειρεύομαι ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα και στον κήπο μου, που θα είναι μεγάλος, να φυτέψω αμπέλια. Μέχρι τότε όμως, θα βοηθώ τους οινοποιούς πελάτες μου να βελτιώνουν το κρασί...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Lambrusco και Asti: παράξενες ιταλικές φυσαλίδες – Μέρος 2ο"

«Ἐν ἀρχῇ οιν-ο-λόγος»

Δημοσιεύτηκε στις 04/01/2017