previous
next

Blockchain: Οι οινοποιίες μοιράζονται το brand story τους από τον αμπελώνα έως το ράφι

TECH-ΙΛΑ

Καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού ψηφιοποιούνται, η τεχνολογία δίνει στα brand μια μοναδική ευκαιρία να μοιραστούν με τους καταναλωτές τις αυθεντικές τους ιστορίες – από την ποιότητα έως την κοινωνική, περιβαλλοντική ή ηθική ακεραιότητα ενός προϊόντος – παρουσιάζοντας επαληθευμένα γεγονότα που είναι αποθηκευμένα σε μια πλατφόρμα blockchain.

blockchain

Όλο και περισσότερο, οι καταναλωτές, απαιτούν πιο βιώσιμες λειτουργίες και προϊόντα από τις εταιρείες. Πολύ περισσότερο σήμερα που η εμπιστοσύνη τους μετατοπίζεται από τα εμπορικά σήματα στα ίδια τα προϊόντα.  Γι’ αυτό και οι εταιρείες αγωνίζονται να συνδέσουν τις προσπάθειες τους με κάθε προϊόν ξεχωριστά, επικοινωνώντας την αξία που κρύβεται πίσω τις ενέργειες τους. Αυτό παραδοσιακά γινόταν μέσω εταιρικών αναφορών, πιστοποιητικών και ετικετών, συχνά με τεχνικό τρόπο, μάλλον απρόσιτο ή μικρής σημασίας για τους καταναλωτές.

Σήμερα, η αξιοποίηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για τις επωνυμίες που μπορούν να κάνουν τη μετάβαση προς την εξωστρέφεια και τη διαφάνεια. Και κάποιες το έχουν ήδη τολμήσει με τη βοήθεια του blockchain.

Πολύ πρόχειρα, να πούμε πως το blockchain ως μια κοινόχρηστη βάση δεδομένων, αποθηκεύει πληροφορίες ηλεκτρονικά σε ψηφιακή μορφή. Τα blockchain είναι περισσότερο γνωστά για τον κρίσιμο ρόλο τους σε συστήματα κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin, για τη διατήρηση ενός ασφαλούς και αποκεντρωμένου αρχείου συναλλαγών. Η δομή τους δημιουργεί ένα μη αναστρέψιμο χρονοδιάγραμμα δεδομένων. Άρα, πολύ χονδρικά, ό,τι μπαίνει μέσα σε αυτές τις αλυσίδες, δεν αλλάζει, και – με κάποιο τρόπο- συνεχίζει να υπάρχει μέσα στην αλληλουχία αυτών των πιστοποιημένων συναλλαγών. Το blockchain λοιπόν διασφαλίζει την αυθεντικότητα των δεδομένων και τα καθιστά προσβάσιμα και αξιόπιστα μεταξύ των ενδιαφερομένων. Οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησης καθίσταται αδύνατη.

Blockchain και κρασί!

Στο παρόν άρθρο θα μιλήσουμε για τρεις Ιταλούς οινοποιούς που εφάρμοσαν το My Story™, μια λύση ψηφιακής διασφάλισης με τεχνολογία blockchain. Οι πρωτοπόροι είναι οι οινοπαραγωγοί Ricci Curbastro, Ruffino και Torrevento. Τι κάνουν αυτοί; Παράγουν κρασί με μια μοναδική ψηφιακή ταυτότητα, κάτι που επιτρέπει στους καταναλωτές άμεση πρόσβαση στην επαληθευμένη ιστορία του, με μια απλή σάρωση ενός QR Code πίσω από το κάθε μπουκάλι. Έτσι μοιράζονται χαρακτηριστικά των κρασιών τους, από την καλλιέργεια και τον τρόπο παραγωγής, τη συσκευασία και τη διανομή έως συστάσεις για το πώς καταναλώνεται καλύτερα το προϊόν.

Δεν μιλάμε λοιπόν μόνο για ένα brand promise ή για κούφιες μαρκετινίστικες αξιώσεις. Αντίθετα, οι εταιρείες δεσμεύονται, πιστοποιούν και παραθέτουν με τρόπο αξιόπιστο όλα όσα κάνουν για την αυθεντικότητα, την ποιότητα, τη βιωσιμότητα, την παρακολούθηση υλικών και εξαρτημάτων, την αποτελεσματικότητα, όλα εκείνα τα στοιχεία, δηλαδή, που πλέον συγκεντρώνονται, συνδέονται και «ανεβαίνουν» σε αυτή την ψηφιοποιημένη (τροφική) αλυσίδα.

Πληροφορίες εδάφους, καιρικές μετρήσεις, προέλευση των σταφυλιών, χρήση πρόσθετων υλών, λειτουργίες της δεξαμενής, διαδικασία εμφιάλωσης και παρακολούθηση της μεταφοράς του προϊόντος, δικαιώματα εργαζομένων, οικολογικό και υδάτινο αποτύπωμα, όλα τα δεδομένα συλλέγονται καθόλη τη διαδικασία παραγωγής. Ειδικοί με μακρά πείρα στους ελέγχους πιστοποίησης στον τομέα των τροφίμων και ποτών, συνεργάζονται στενά με τους παραγωγούς για να αξιολογήσουν τις πρακτικές και να επαληθεύσουν ότι τα δεδομένα που προέρχονται από αυτές τις δραστηριότητες είναι ακριβή. Αυτά αποθηκεύονται σε ένα οικοσύστημα που λειτουργεί με blockchain.

Το Case Study Curbastro

blockchain

Η Ricci Curbastro είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο με δεκαοκτώ γενιές παράδοσης, ένα κελάρι που υπάρχει από το 1814, το οποίο είχε ήδη τυποποιήσει μπουκάλια κρασιών από το 1885. Η Ricci Curbastro διεξάγει δραστηριότητες συλλογής και επαλήθευσης δεδομένων στην αλυσίδα εφοδιασμού της εδώ και δεκαετίες, δραστηριότητες σχεδιασμένες να ακολουθούν τις διαδικασίες ποιότητας και να εγγυώνται τις φιάλες της. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του οινοποιείου, όλα αυτά τα στοιχεία ακολουθούν τις τεχνικές της ψηφιακής διασφάλισης, αποφεύγοντας τη σύγχυση της πραγματικότητας και του θρύλου, όπως συμβαίνει συχνά στις ιστορίες του κρασιού. Έτσι ο καταναλωτής γνωρίζει καλύτερα τι αγοράζει, όχι μόνο με βάση την εμπιστοσύνη στο όνομα της εταιρείας ή του οίνου, αλλά και συνδυάζοντας πληροφορίες που υπάρχουν ήδη στην πιστοποίηση των προϊόντων της με άλλες που σχετίζονται περισσότερο με την εταιρική της κουλτούρα και πρακτική.

blockchain

Οι αλυσίδες εφοδιασμού ακολουθούν την 4η βιομηχανική επανάσταση και τα brand μπορούν να μετατρέψουν τις εταιρικές διαδικασίες σε ευκαιρίες για την ανάδειξη του dna τους, καθώς μετατρέπουν τα τεχνικά δεδομένα σε μια συναρπαστική, συναισθηματική, πλούσια ιστορία που συνδέεται με τα ίδια τα προϊόντα τους, άμεσα προσβάσιμη από τους καταναλωτές.

 

Πηγές: DVN.com – riccicurbastro.it – Seeds&Chips: The Global Food Innovation Summit

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

O Κωνσταντίνος Βατούγιος μεγάλωσε στον Πειραιά και κατάγεται από την Ικαρία. Σπούδασε Θέατρο στη Θεσσαλονίκη, στη Σχολή Καλών Τεχνών, έκανε επίσης μουσικές σπουδές και μετά από το θέατρο, πλέον εργάζεται...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Blockchain: Οι οινοποιίες μοιράζονται το brand story τους από τον αμπελώνα έως το ράφι"

TECH-ΙΛΑ

Δημοσιεύτηκε στις 04/08/2022