Abovo and beyond

Abovo, Michalis Nourloglou, estiatorio, restaurant Μιχάλης, 30, σεφ στο εστιατόριο Αbovo

Booze:

Sal y tuercas cocktail

Quote: 

Απλότητα

Spot:

Εστιατόριο Abovo

Διανύουμε μια περίοδο που οι επιλογές που έχει κάποιος για να απολαύσει ένα ωραίο ποτό ή ένα ευφάνταστο κοκτέιλ έχουν πολλαπλασιαστεί, συγκριτικά με αυτές που είχαμε λίγα χρόνια πριν. Όσον αφορά στο ποτό, ο προφανής χώρος, που δεν είναι άλλος από τα μπαρ, αποτελεί ακόμα το θεμέλιο λίθο του οικοδομήματος που λέγεται «χώροι εστίασης». Το εντυπωσιακό είναι όμως πως, χάρη στους επαγγελματίες που δεν επαναπαύτηκαν, την ίδια στιγμή που οι καταναλωτές αναζητούσαν κάτι διαφορετικό, οι επιλογές αυτές έδωσαν το παρόν και σε χώρους εκτός και πέρα από τα μπαρ.

Τα εστιατόρια είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτής της συνθήκης. Μέχρι πρότινος το ενδιαφέρον μονοπωλούσαν οι λίστες κρασιών, ενώ κάτι αντίστοιχο ίσχυε και σχετικά με το συνδυασμό αλκοόλ και φαγητού. Ίσως όχι άδικα, αφού το κρασί είναι ένα ποτό εντυπωσιακό, που μπορεί να αναδείξει περίτρανα ένα πιάτο φαγητού. Γιατί όμως να μην μπορεί κι ένα κοκτέιλ;

 

"Τι μας εμποδίζει, σκεπτόμενοι πιο «ελεύθερα» να δεχθούμε ότι μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα καλοδουλεμένο κοκτέιλ, κατά τη διάρκεια του γεύματός του και εν γένει την επίσκεψή του σε ένα εστιατόριο σαν το Abovo;"

 

Abovo και πέρα από το φαγητό

Συνάντησα τον αγαπητό Μιχάλη, στο εστιατόριο Abovo της οδού Τσακάλωφ, εκεί όπου ο μπαρτέντερ Βασίλης Τσομπανίδης υπογράφει τη λίστα των κοκτέιλ, η οποία μας έδωσε πολλές ωραίες εναλλακτικές για να επιλέξουμε τι θα πιούμε.

Κι αν πολλοί από σας απορήσετε για το πως είναι να επιλέγεις και να απολαμβάνεις ένα κοκτέιλ παρέα με ένα σεφ, θα σας πω πως είναι κάτι το εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ο Μιχάλης είναι ένας άνθρωπος απλός, ασταμάτητα αφοσιωμένος στη δουλειά του, με σαφή υψηλή γευστική ευφυΐα και αντίληψη.

Μπορεί να είναι απαιτητικός, αλλά η απάντησή του αναφορικά με τις γευστικές του προτιμήσεις θα είναι λακωνική «αγαπώ την απλότητα και την καθαρότητα στις γεύσεις». Αρέσκεται στην πολυπλοκότητα ενός αρωματικού χαρακτήρα, στο μεσογειακό στοιχείο και στο γνωστό και ως «πέμπτη γεύση» ουμάμι.

 

Abovo, Michalis Nourloglou, estiatorio, restaurant, Tito's vodka

 

Με αυτά λοιπόν ως οδηγό, η επιλογή του κοκτέιλ Sal y tuercas φάνηκε να είναι μονόδρομος. Ένα κοκτέιλ εντυπωσιακού χάλκινου χρώματος, με χρυσές πινελιές και μεσογειακό χαρακτήρα, τόσο στα αρώματά του όσο και στη γεύση του. Η βότκα, λόγω του ουδέτερου αρωματικού της χαρακτήρα, παντρεύεται με επιτυχία με το αμοντιγιάδο σέρι, το οποίο συντελεί σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση του προφίλ του ποτού. Εντοπίζουμε νότες ξηρών καρπών (καρύδια και αμύγδαλα), νύξεις καραμέλας σε ένα διακριτικό φρουτώδες φόντο, και μια υποτονική αλατότητα (από το σέρι), η οποία θα τονιστεί με τη βοήθεια του ανθού αλατιού.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το ελαιόλαδο, που με την πρόσμιξή του με τη βότκα, βοηθά τόσο στην αρωματική παλέτα, όσο και στην υφή του ποτού, δίνοντας μια ευγενική λιπαρότητα.

Τι λέτε; Σας άνοιξε καθόλου η όρεξη;

BoozeUp!

 

All photos by Stella Giakoumatou

Sal y Tuercas

Προετοιμασία

Προσθέτουμε όλο τα υλικά στο δοχείο ανάδευσης (mixing glass) και τα ανακατεύουμε με πάγο. Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε ποτήρι τύπου μαρτίνι. Γαρνίρουμε με βρώσιμο φύλλο χρυσού.

 

Ποτήρι: τύπου μαρτίνι

Γαρνιτούρα: φύλλο χρυσού

Συνταγή: Βασιλης Τσομπανιδης.

 

• ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ •

  • 20ml βότκα Tito's
  • 20ml βότκα αρωματισμένη με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 40ml σέρι amontillado Napoleon (Hidalgo - La Gitana)
  • 1 ριξιά μπίτερς fee brothers black walnut
  • 2 ριξιές αλατούχο διάλυμα

•••

ΤΗΝ ΣΤΗΛΗ ΑΥΤΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ

Η Γιοβάννα Λύκου κολυμπούσε ασταμάτητα μέχρι τα 19 της χρόνια όταν και συνειδητοποίησε πως είχε διανύσει απόσταση ίση με την περίμετρο της Γης. Τότε το να χαλαρώσει έμοιαζε καλή ιδέα...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ