Capellania: η επιλογή του καλύτερου Έλληνα οινοχόου

Capellania, Άρης Σκλαβενίτης Άρης, 28, οινοχόος

 

Booze:

Capellania, Marques de Murrieta, Rioja

 

Quote:

«Ακολούθα τους στόχους σου και μείνε συγκεντρωμένος σε αυτούς όσο δύσκολοι και να είναι»

 

Spot:

Oinocent

 

Μια σκέψη που αναπόφευκτα προκύπτει όταν συναντιούνται δύο επαγγελματίες του κρασιού για να απολαύσουν παρέα ένα ποτήρι κρασί, είναι το κατά πόσο είναι πραγματικά σε θέση να αφεθούν, να αποφύγουν «το σύνδρομο του ελαττώματος», και πραγματικά να ευχαριστηθούν αναπόσπαστοι το κρασί τους.

Ποιό είναι το σύνδρομο του ελαττώματος; Είναι η αγωνία των επαγγελματιών του χώρου μας (οινοχόων και γευσιγνώστων) να βρουν το μειονέκτημα ενός κρασιού ή ποτού. Καθότι οι λέξεις έχουν βαρύτητα, να ξεκαθαρίσουμε πως άλλο το να βρίσκεσαι σε διαδικασία δοκιμής και γευσιγνωσίας, και άλλο το να θες απλά να απολαύσεις.

Capellania, Άρης Σκλαβενίτης

 

Υποθέτω βέβαια πως συμβαίνει σε όλα τα επαγγέλματα. Πάρτε για παράδειγμα έναν ηχολήπτη, που μπαίνει σε ένα μπαρ με μουσική. Η ροπή του να ασχοληθεί με τη καθαρότητα του ήχου στο χώρο, θα είναι αναπόφευκτα μεγάλη. Όπως και να χει όμως, κάποιες φορές η δουλειά μας, όσο κι αν την αγαπάμε, πρέπει να καταλαμβάνει το χώρο που της αντιστοιχεί και να μην αλλοιώνει ή διαστρεβλώνει τις στιγμές χαλάρωσης.

Ο Άρης, ο οποίος διαθέτει τον τίτλο του Οινοχόου της Χρονιάς, καταφέρνει να κάνει σχεδόν ιδανικούς διαχωρισμούς των στιγμών που δοκιμάζει ή προπονείται, με αυτές που απολαμβάνει και χαίρεται. Δε μιλά εμμονικά για το κρασί, παρότι είναι αφοσιωμένος στους στόχους του. Σεμνός και αγαπητός, δραστήριος και μετρημένος, χαμογελαστός και ευγενής μπορεί να είναι το παιδί της διπλανής πόρτας, που όμως θα σε εκπλήξει με την εργατικότητα και τις φιλοδοξίες του.

Εξάλλου, η θητεία του σε ένα από τα πιο αγαπημένα wine bar της πόλης, του έχει κάνει σαφές πως ο ρόλος του οινοχόου είναι να φροντίζει τους επισκέπτες και να συνδράμει με τις γνώσεις του και τη φιλοξενία του, στο να περάσει ο επισκέπτης όμορφα.

 

Capellania, Άρης Σκλαβενίτης

 

 

Capellania για όμορφες στιγμές

Αν αναρωτιέστε ποιο κρασί -ανάμεσα βέβαια σε άλλα, μπορεί να κάνει τον Άρη να περάσει όμορφα, η απάντηση έρχεται από την Ισπανία και συγκεκριμένα την περιοχή της Ριόχα (Rioja). Η Καπελανία (Capellania) είναι ένας λευκός ξηρός οίνος ποικιλίας, που αλλάζει συνεχώς μέσα στο ποτήρι και που για να τον απολαύσεις χρειάζεται λίγο «να το σκεφτείς». Δεν είναι ένα εύκολο κρασί, είναι όμως ένα εντυπωσιακό κρασί.

 

Capellania, Άρης Σκλαβενίτης

 

Εξέχον δείγμα ευγενούς οξείδωσης, με νότες ξηρών καρπών και εσπεριδοειδών και ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων, νύξεις λευκού πιπεριού και βανίλιας. Με καλή οξύτητα, φινέτσα και καλοδουλεμένα ενσωματωμένο αλκοόλ, ξεχωρίζει για την πολυπλοκότητά του και για τις αρωματικές εκπλήξεις που χαρίζει με κάθε γουλιά.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο Oinocent, ζητήστε από τον Άρη ένα ποτήρι Capellania Marques de Murrieta, και απολαύστε το!

 

BoozeUp!

 

All photos by Timos Spanos

Κατάταξη: Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) Rioja

Κατηγορία: λευκός ξηρός οίνος

Ποικιλίες: Viura

Αλκοολικός τίτλος: 13,5%

Ποτήρι: λευκού

Προτεινόμενη θερμοκρασία σερβιρίσματος: 10-12°C

• Προτεινόμενοι συνδυασμοί φαγητού •

  • τάπας με παστό ψάρι
  • χαμόν

•••

ΤΗΝ ΣΤΗΛΗ ΑΥΤΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ

Η Γιοβάννα Λύκου κολυμπούσε ασταμάτητα μέχρι τα 19 της χρόνια όταν και συνειδητοποίησε πως είχε διανύσει απόσταση ίση με την περίμετρο της Γης. Τότε το να χαλαρώσει έμοιαζε καλή ιδέα...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ