Chablis και όνειρα

chablis, mono Φίλιππος, 33, Οινοχόος

 

Booze: Chablis Christian Moreau

Quote: «Κάνε όνειρα και δούλεψε για αυτά»

Spot: Mono Restaurant

 

Ο κόσμος του κρασιού, και της εστίασης γενικότερα, ήταν, και πάντοτε θα είναι, ανθρωποκεντρικός. Από όποια σκοπιά κι αν προσπαθήσει κανείς να προσεγγίσει την άποψη αυτήν, πάντοτε θα διακρίνει μία ανθρώπινη φιγούρα. Από τον αμπελουργό, που θα φυτέψει το αμπέλι, τον εργάτη που θα το φροντίσει, τον οινοποιό που θα φτιάξει το κρασί και τον πωλητή που θα το προωθήσει στην αγορά, μέχρι εκείνους που θα το σερβίρουν και τελικά αυτούς -τους τυχερούς- που θα το απολαύσουν.

Ολόκληρος αυτός ο κύκλος εργασιών, στην πραγματικότητα αποτελεί μία ανθρώπινη αλυσίδα, κάθε κρίκος της οποίας είναι πολύτιμος και θεμελιώδους σημασίας, ώστε όλα να λειτουργούν σωστά. Σε μία τέτοια λοιπόν συνθήκη, καίρια δεν είναι μόνο η οργάνωση και ο συντονισμός του συνόλου, αλλά και η εργατικότητα και τελικά η προσωπικότητα της κάθε μονάδας αυτού ξεχωριστά.

 

"Η παραγωγή κρασιού είναι μία ανθρώπινη αλυσίδα, κάθε κρίκος της οποίας είναι πολύτιμος και θεμελιώδους σημασίας, και το προσωπικό στοιχείο, η λεγόμενη «πινελιά» του κάθε ανθρώπου, είναι αυτή που τελικά θα κάνει το αποτέλεσμα να ξεχωρίσει."

 

chablis, mono

 

Ενδεχομένως το προσωπικό στοιχείο, η λεγόμενη «πινελιά» του κάθε ανθρώπου, είναι αυτή που τελικά θα κάνει το αποτέλεσμα να ξεχωρίσει. Πόση διαφορά κάνει για παράδειγμα στη συμπεριφορά μας και στην προσωπική μας διάθεση όταν απέναντι μας έχουμε έναν οινοχόο ή έναν πωλητή που μας προτείνει κρασί σε μία κάβα, οι οποίοι μας ταιριάζουν; Αυτό, πέραν της χημείας μεταξύ ανθρώπων, την οποία δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε, έχει να κάνει κατά κάποιο τρόπο με το «άστρο» του καθενός, αλλά κυρίως με τον επαγγελματισμό και την ηθική του.

 

Άνθρωπος με άστρο

Μία τέτοια περίπτωση, ανθρώπου με άστρο, είναι ο Φίλιππος. Στην πραγματικότητα μάλλον δεν το γνωρίζει ο ίδιος, αλλά είναι από εκείνους που οι συνάδελφοι χαίρονται να συνεργάζονται μαζί τους, και οι πελάτες λατρεύουν να τους εξυπηρετεί. Σε παράφραση της φράσης «Όταν οι άνθρωποι κάνουν όνειρα, ο θεός γελάει», ο ίδιος αρέσκεται να λέει «Όταν οι άνθρωποι κάνουν όνειρα και δουλεύουν γι αυτά, πραγματοποιούνται». Μάλλον με αυτό ως οδηγό βρίσκεται σήμερα να είναι υπεύθυνος πωλήσεων στα κτήματα Γκιούλη και Κίκονες για όλη την Ελλάδα, δημιουργός του Enotria Board Game, μαζί με τον Κωστή Βλασόπουλο (επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων για τον ελληνικό αμπελώνα) και τελειόφοιτος του επιπέδου Diploma του WSPC.

 

"Ο Φίλιππος στον ελεύθερο χρόνο του λατρεύει να δοκιμάζει κρασιά από όλο τον κόσμο, ισχυριζόμενος πως μυρίζοντας ένα κρασί μπορείς να ταξιδέψεις νοητά παντού."

 

Κατά τα άλλα, στον ελεύθερο χρόνο του λατρεύει να δοκιμάζει κρασιά από όλο τον κόσμο, ισχυριζόμενος πως μυρίζοντας ένα κρασί μπορείς να ταξιδέψεις νοητά παντού. Λέει ανέκδοτα -μερικά κρύα είναι η αλήθεια- με τον πιο παραστατικό τρόπο, κάνοντας τους άλλους πάντα να γελάνε, είναι εξωστρεφής και καθώς «βολτάρει» σε αυτήν την πόλη χαρίζει αισιοδοξία και μεταδίδει ανεπιτήδευτα τις γνώσεις του και το σεβασμό του για το κρασί.

 

Chablis για (τα) πάντα

Η δική του επιλογή τη μέρα που τον συνάντησα στο εστιατόριο Mono στην Πλάκα ήταν ένα Chablis του παραγωγού Christian Moreau, από την ομώνυμη περιοχή της βόρειας Βουργουνδίας στη Γαλλία.

 

"Το Chablis είναι ένα λευκό κρασί που ξεχωρίζει για την εκρηκτική του οξύτητα, τα αρώματα πράσινων φρούτων και λευκών ντελικάτων λουλουδιών."

 

Είναι ένα κρασί ονομασίας προέλευσης (γαλλιστί AOC, Appellation d’origine controllee) που παράγεται από σταφύλι ποικιλίας Chardonnay. Ένα λευκό κρασί που ξεχωρίζει για την εκρηκτική του οξύτητα, τα αρώματα πράσινων φρούτων και λευκών ντελικάτων λουλουδιών.

Τον χαρακτήρα του κρασιού συμπληρώνουν η αίσθηση ορυκτότητας, αυτό που οι Γάλλοι αποκαλούν ως goût de pierre à fusil, και η μεταλλικότητα. Είναι ένα κρασί «τραγανό», απολαυστικό που παρ’ όλη την υψηλή του οξύτητα μπορεί να καταναλωθεί σχεδόν όλες τις ώρες τις ημέρας, συνοδεύοντας υπέροχα οστρακοειδή και για τους πιο εξοικειωμένους να λειτουργήσει ακόμη και ως απεριτίφ.

 

All photos by Christos Tzoutis for Bitterbooze.com

Chablis, Domaine Christian Moreau Pere & Fils

 

Χώρα: Γαλλία

Περιοχή: Βουργουνδία

Κατάταξη: AOC, Appellation d’ Origine Contrôlée

Ποικιλία: Chardonnay

Αλκοολικός τίτλος: 12,5%

• Συνδυάζεται με: •

  • οστρακοειδή
  • καβούρι
  • αστακό

•••

ΤΗΝ ΣΤΗΛΗ ΑΥΤΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ

Η Γιοβάννα Λύκου κολυμπούσε ασταμάτητα μέχρι τα 19 της χρόνια όταν και συνειδητοποίησε πως είχε διανύσει απόσταση ίση με την περίμετρο της Γης. Τότε το να χαλαρώσει έμοιαζε καλή ιδέα...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ