Happy Spritz -y New Year

Spritz, Αρτέμης, Τάκης Αρτέμης, 36, ιδιοκτήτης Takis Bakery και Drupes & Drips

 

Booze: Spritz con Campari

Quote: Η ζωή είναι ωραία

Spot: Drupes & Drips

 

Αν θέλεις να γνωρίσεις έναν τόπο, αρκεί ίσως να τρυπώσεις στα κρασάδικά του, να τσουγκρίσεις το ποτήρι σου με τους “παλιούς” και να φας μια μπουκιά από το ψωμοτύρι τους. Να περιπλανηθείς στους πιο στενούς δρόμους, να μυρίσεις ευωδίες από τις κουζίνες των σπιτικών, να ακούσεις προσεκτικά τη γλώσσα τους, ακόμα κι αν δεν την καταλάβεις, να σιγοτραγουδήσεις τα τραγούδια τους, ακόμα κι αν δεν τα κατανοήσεις πλήρως. Να φας και να πιείς, σαν ντόπιος.

Αν πάλι το να ταξιδέψεις δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις τη δεδομένη στιγμή, η καλύτερη εναλλακτική είναι να εμπιστευτείς μαγαζιά που οι άνθρωποί τους έχουν υιοθετήσει εικόνες και εμπειρίες ενσωματώνοντάς τες στη φιλοσοφία τους συνολικά.

Μία επίσκεψη σε ένα τέτοιο χώρο μπορεί να μη σε βάλει στο αεροπλάνο για τον προορισμό που ονειρεύεσαι, αλλά για μια μαγική στιγμή, η οποία εφόσον εσύ το επιθυμείς μπορεί να κρατήσει μερικές ώρες, θα γευτείς κυριολεκτικά και μεταφορικά λίγο από το ταξίδι που δεν έχει ακόμα πάει.

 

"Κάτω από τη Ακρόπολη η γειτονιά και οι γύρω δρόμοι μυρίζουν νοστιμιά και ψωμί χάρη στο φούρνο του Τακή, και απέναντι ακριβώς, είναι ένα μαγαζί που θα μας ταξιδέψει σε στενάκια της Ιταλίας, με παραδοσιακές λιχουδιές και ευφάνταστες συνταγές, συνοδεύοντας το Campari Spritz μας."

 

 

Spritz, Αρτέμης, Τάκης

 

Spritz κάτω από την Ακρόπολη

Σε ένα δρόμο κάτω από τη Ακρόπολη, εδώ και αρκετά χρόνια πριν ξημερώσει η μέρα, η γειτονιά και οι γύρω δρόμοι μυρίζουν νοστιμιά και ψωμί κι αυτό χάρη στο φούρνο που είναι γνωστός από άκρη σε άκρη σε αυτήν την πόλη, τον φούρνο του Τακή. Μερικά χρόνια μετά, ακριβώς απέναντι θα κάνει την εμφάνισή του ένα μαγαζί που θα μας ταξιδέψει σε στενάκια της Ιταλίας, θα γεμίσει τα πιάτα μας με παραδοσιακές λιχουδιές και ευφάνταστες συνταγές με ιταλιάνικη επιρροή συνοδεύοντας το Campari Spritz μας.

Υπεύθυνος γι αυτά, είναι ο Αρτέμης, που φροντίζει να διατηρεί τόσο την παράδοση του φούρνου, όσο και τη δημιουργία και λειτουργία του Drupes & Drips, του μαγαζιού απέναντι περί ου ο λόγος.

Ο Αρτέμης είναι ένα παράδειγμα ανθρώπου που παρόλο το νεαρό της ηλικίας του κουβαλά την παράδοση και τις αξίες μίας άλλης εποχής σαν κάτι πολύτιμο. Εργατικός και την ίδια στιγμή δοσμένος στους ανθρώπους που αγαπά και την οικογένειά του. Λάτρης των ταξιδιών, των μικρών γαλλικών μπιστρό και της ιταλικής κουλτούρας στη γαστρονομία. Ερωτευμένος με το ψωμί, αν και απόλυτος καμία φορά με τις συνταγές του. Γεννημένος οικοδεσπότης, έχει πάντοτε ως πρωταρχικό στόχο να συμβάλει στην ακόμα και στιγμιαία ευτυχία του καλεσμένου του.

 

"Ο ορισμός για την ωραία ζωή ίσως κρύβεται στις μικρές καθημερινές απολαύσεις. Σε ένα γρήγορο διάλειμμα από τη δουλειά, το μεσημέρι, για κουβέντα, παρέα με ένα Spritz “con Campari”, λίγο σαλάμι ή δυο ελιές, και στο τέλος ένα εσπρέσο, μια ευχή για “Καλή συνέχεια” και πίσω στη δουλειά."

 

Σύμφωνα με τον Αρτέμη, ο ορισμός για την ωραία ζωή κρύβεται στις μικρές καθημερινές απολαύσεις σαν αυτήν των Ιταλών για γρήγορο διάλειμμα από τη δουλειά, το μεσημέρι, για μια κουβέντα. Κι αυτή η κουβέντα να συνοδεύεται από ένα Spritz “con Campari” και λίγο σαλάμι ή δυο ελιές. Ίσως δυο φέτες προσούτο πάνω σε ψωμάκι με πιπεριά γκριγκλιάτο. Στο τέλος ένα εσπρέσο, μια ευχή για “Καλή συνέχεια” και πίσω στη δουλειά.

 

Spritz υπάρχουν πολλά…

Στην Ελλάδα το spritz αν και πολύ διαδεδομένο θεωρείται λανθασμένα πως είναι ένα. Η αλήθεια είναι πως με τον όρο spritz ορίζουμε το πάντρεμα του αλκοόλ με τη σόδα. Το spritz λοιπόν, που σήμερα αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες τάσεις για low alcohol drinks, ξεκίνησε με αφορμή ένα τέχνασμα των Αυστροουγγαρών κατοίκων του Βένετο οι οποίοι για να “ελαφρύνουν” τα υψηλόβαθμα κρασιά της περιοχής τα ανάμιξαν με σόδα.

 

Spritz, Αρτέμης, Τάκης

 

"Το spritz λοιπόν, που σήμερα αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες τάσεις για low alcohol drinks, ξεκίνησε με αφορμή ένα τέχνασμα των Αυστροουγγαρών κατοίκων του Βένετο οι οποίοι για να “ελαφρύνουν” τα υψηλόβαθμα κρασιά της περιοχής τα ανάμιξαν με σόδα."

 

Αν και η συνταγή με Aperol, Prosecco και σόδα είναι εξαιρετικά διαδεδομένη, παραδοσιακά στην ιταλική ύπαιθρο και στις μικρές βινοτέκες, το συναντάμε με Campari, λευκό κρασί και σόδα.

Αυτά πράγματι δεν χρειάζεται να πας μέχρι την Ιταλία για να τα απολαύσεις, εφόσον υπάρχει κάποιος που φροντίζει με μερικά πολύ απλά υλικά σε ένα μικροσκοπικό μαγαζί κάτω από την Ακρόπολη και καταφέρνει μάλιστα να δημιουργήσει μια συνολική εμπειρία. Μεσογειακή και οικεία. Ζεστή και νόστιμη.

 

Σαλούτι, ή καλύτερα, BoozeUp!

 

All photos by Christos Tzoutis for Bitterbooze.com

Campari Spritz

Παρασκευή: προσθέτουμε το Campari και το κρασί στο ποτήρι μας μαζί με πάγο και ανακατεύουμε. Απογεμίζουμε με λίγη σόδα και γαρνίρουμε με μία φέτα λεμόνι και μία πράσινη ελιά.

Ποτήρι: χαμηλό

Γαρνιτούρα: φλούδα λεμονιού και πράσινη ελιά

• ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ •

  • 1 μέρος Campari
  • 1 μέρος λευκό κρασί (εδώ Μοσχοφίλερο)
  • λίγη Two Cents σόδα

•••

ΤΗΝ ΣΤΗΛΗ ΑΥΤΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ

Η Γιοβάννα Λύκου κολυμπούσε ασταμάτητα μέχρι τα 19 της χρόνια όταν και συνειδητοποίησε πως είχε διανύσει απόσταση ίση με την περίμετρο της Γης. Τότε το να χαλαρώσει έμοιαζε καλή ιδέα...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ