previous
next

BrewDog: Όταν ο επίδοξος δήμιος, κινδυνεύει να χάσει το κεφάλι του

Περί ζύθου

Ό,τι ήταν το 2007 η BrewDog, όταν δημιουργήθηκε από τους ιδρυτές της, James Watt και Martin Dickie, δηλαδή μια πραγματική επανάσταση στην ευρωπαϊκή σκήνη της μικροζυθοποιίας, απέχει παρασάγγας από τον κολοσσό εκατομμυρίων του σήμερα. Από τα υπέρογκα δάνεια για το ξεκίνημα τους στην πρωτοποριακή καμπάνια, “Equity For Punks”, προσφέροντας μέχρι σήμερα σε πάνω από 40.000 ανθρώπους την ευκαιρία να αγοράσουν μετοχές της εταιρείας, δημιουργώντας έτσι ένα νέο επιχειρηματικό  μοντέλο πρωτόγνωρο για τον χώρο της ζυθοποίησης, μέχρι τα πέντε εργοστάσια παραγωγής (Δύο στη Σκωτία, ένα στις Η.Π.Α, ένα στην Αυστραλία και ένα στη Γερμανία), αμέτρητα BrewDog bar και τρία ξενοδοχεία, η BrewDog πατώντας στο ρεύμα της αμερικάνικης επανάστασης έκανε το αδύνατο, δυνατό. Οι Σκωτσέζοι έρχονται πάλι στο προσκήνιο, για όλους τους λάθος λόγους όμως αυτή τη φορά.

BrewDog

Η BrewDog, η μεγαλύτερη ζυθοποιία craft μπίρας του Ηνωμένου Βασιλείου, εγκατέλειψε τη πάγια δέσμευσή της να πληρώνει όλο το προσωπικό της με τον βασικό μισθό διαβίωσης, σε μια κίνηση που υποδηλώνει μια ευρύτερη μείωση των μισθολογικών πιέσεων σε ολόκληρη την οικονομία. Η εταιρεία ανέφερε σε επιστολή προς το προσωπικό -δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το συνδικάτο Unite- ότι τα νέα μέλη του προσωπικού θα προσληφθούν με το νόμιμο κατώτατο μισθό, το οποίο ανέρχεται σε £10,42/ώρα και αναμένεται να αυξηθεί σε £11,44 τον Απρίλιο, αντί των υψηλότερων συντελεστών που ορίζονται από το Living Wage Foundation που καταβάλλονται επί του παρόντος.

Ο Bryan Simpson, μέλος του συνδικάτου Unite, δήλωσε πως «Η απόσυρση του βασικού μισθού διαβίωσης τώρα, κατά τη διάρκεια της πιο οξείας κρίσης κόστους ζωής σε μια γενιά είναι εξωφρενικό. Δουλεύουμε ήδη με τα μέλη της Brewdog σε όλη τη χώρα για να αμφισβητήσουμε συλλογικά αυτήν την παράλογη απόφαση και να αναγκάσουμε την ανώτερη διοίκηση της εταιρείας να κάνει το σωστό για τους εργάτες που τους έχουν αποφέρει εκατομμύρια»

Η ομάδα καμπάνιας ‘’Punks with Purpose’’ για πρώην εργαζόμενους της BrewDog, η οποία ιδρύθηκε εν μέσω καταγγελιών για κακομεταχείριση το 2021, αναφέρει: «Ο βασικός μισθός διαβίωσης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημόσιας ταυτότητας της BrewDog εδώ και χρόνια. Αυτή η πραγματική μείωση μισθών για το σκληρά εργαζόμενο προσωπικό της πρώτης γραμμής αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει καμία αρχή που δεν μπορεί να την εγκαταλείψει και είναι ευθέως αντίθετη με τον προηγούμενο ισχυρισμό της BrewDog ότι οι εργαζόμενοι τους είναι ο πιο σημαντικός πόρος τους»

Τα έσοδα της BrewDog αυξήθηκαν, φθάνοντας τα £321,2 εκατομμύρια το οικονομικό έτος 2022-2023, καθώς κατέλαβε και την 14η θέση ως πιο πολύτιμη μάρκα μπίρας στον κόσμο από την Brand Finance, ξεπερνώντας την Carlsberg για πρώτη φορά, αλλά η εταιρεία δικαιολόγησε τις περικοπές με τη λειτουργική απώλεια 24 εκατομμυρίων λιρών για το αυξημένο κόστος παραγωγής για το πιο δημοφιλές προϊόν της, την Punk IPA, και τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας στο εργοστάσιό της στο Ellon.

Ο συνιδρυτής της, ο κ. Watt, με παλαιότερη ανακοίνωσή του ζήτησε δημόσια συγγνώμη από το προσωπικό της εταιρίας, όταν σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC Disclosure το 2022 ακούστηκαν ισχυρισμοί για ανάρμοστη συμπεριφορά στον χώρο εργασίας.

BrewDog

Ένας άλλος εκπρόσωπος της εταιρείας είχε δηλώσει: «Ως αποτέλεσμα των αλλαγών που κάνουμε και παρά τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις στον τομέα της φιλοξενίας, το προσωπικό μας εκτός Λονδίνου θα λάβει 4,95% αύξηση στη βασική αμοιβή και στο προσωπικό που εργάζεται αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο θα καταβάλλεται 4,5% πάνω από τον Εθνικό Μισθό Διαβίωσης. «Είμαστε πάντα πλήρως αφοσιωμένοι στο να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τους ανθρώπους μας και το πακέτο παροχών μας είναι πολύ πιο γενναιόδωρο από τον μέσο όρο του κλάδου»

Ισχυρισμοί και δηλώσεις που διαψεύδονται με τα παραπάνω, νέα δεδομένα.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη ενέργεια θα μπορούσε να υποδηλώνει μια ευρύτερη χαλάρωση των μισθολογικών πιέσεων σε ολόκληρη την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά από ένα έτος κατά το οποίο οι μισθοί αυξήθηκαν με ρυθμό ρεκόρ σε ονομαστικούς όρους, αλλά εξακολουθούν να έχουν μόλις ξεπεράσει τον πληθωρισμό. Οι ρυθμιστές επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις σχετικά με τις αμοιβές, καθώς πιστεύουν πως ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος -και τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα- εάν οι μισθοί συνεχίσουν να αυξάνονται γρήγορα και οι εταιρείες αποδειχθούν ικανές να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί επιθυμούν να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο εν όψει των γενικών εκλογών που αναμένονται φέτος, και ο καγκελάριος Τζέρεμι Χαντ έδωσε εντολή για αύξηση 9,8% στον υποχρεωτικό κατώτατο μισθό από τον Απρίλιο. Η ΤτΑ ανησυχεί ότι αυτή η αύξηση στις αμοιβές για τους χαμηλόμισθους θα μπορούσε να περιπλέξει τη δουλειά της να επιστρέψει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, εάν οδηγήσει τους εργοδότες να αυξήσουν τους μισθούς του προσωπικού και υψηλότερα της μισθολογικής κλίμακας.

Το παράδειγμα της BrewDog υποδηλώνει ότι τουλάχιστον ορισμένες εταιρείες το βρίσκουν πιο δύσκολο και λιγότερο απαραίτητο να αυξήσουν τους μισθούς -με τις απολύσεις να αυξάνονται την ώρα που η εύρεση εργατικού δυναμικού μειώνεται.

Ο όρος craft για την συγκεκριμένη ζυθοποιία μοιάζει πλέον ανέκδοτο αφού τα μεγέθη και τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Αδιαμφισβήτητα οι κάποτε «επαναστάτες» Σκωτσέζοι πλέον βρίσκονται κάτω από την γκιλοτίνα που με περηφάνια διαφήμιζαν.

Με πληροφορίες από BBC και Financial Times.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Φώτης Αναστασίου είναι ένας από τους πρωτοπόρους της craft μπίρας στην Ελλάδα. Ιδρυτής και ιδιοκτήτης της διάσημης “The Local Pub”, καθώς και της “Ζυθοποιίας Αναστασίου” στο Χαλάνδρι.

"BrewDog: Όταν ο επίδοξος δήμιος, κινδυνεύει να χάσει το κεφάλι του"

Περί ζύθου

Δημοσιεύτηκε στις 12/01/2024