previous
next

Πως πήρε το όνομά του το κοκτέιλ; – Happy Sour Podcast

Happy Sour

Το Happy Sour Podcast επανέρχεται, με νέο επεισόδιο, ανανεωμένο και με φρέσκια ύλη! Στο επεισόδιο που θα βρείτε στο τέλος του παρόντος κειμένου θα ακούσετε πιθανές εκδοχές σχετικά με το πως δημιουργήθηκε ο όρος, το όνομα, άλλα και το πρώτο κοκτέιλ στην ιστορία. Για να μην παρεξηγηθώ, σκοπός αυτού του επεισοδίου, είναι η έρευνα για τις πιθανές ιστορίες προελεύσεως και η μετάδοσή τους σε σας, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είμαστε καθόλου σίγουροι για το πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή πόσο έχουν παραποιηθεί μέσα στα χρόνια. Εσείς μπορείτε να επιλέξετε και να κρατήσετε την εκδοχή εκείνη που σας διεγείρει περισσότερο.

Ως μια γενικότερη προσωπική αντίληψη (και όχι μόνο βέβαια), θα αναφέρω ότι τα κοκτέιλ αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προσφορές της Αμερικής προς τον ανθρώπινο πολιτισμό. Και ξαναγράφω, προσωπικής αντίληψης, γιατί σίγουρα θα πέσετε να με φάτε.

κοκτέιλ

Φυσικά, κάνεις δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά της Καραϊβικής ή πολλών εξίσου χωρών της Ευρώπης στον χώρο, άλλα, αν το καλοσκεφτούμε, οι Αμερικάνοι πάντα ταξίδευαν, τόσο για επαγγελματικούς, όσο και για λόγους αναψυχής και όπου πήγαιναν, πραγματικά δεν δίσταζαν να ξετυλίξουν τη δίψα και το ταπεραμέντο τους.

Πίσω στις εκδοχές μας όμως και να πούμε ότι η πρώτη και ίσως πιο δημοφιλής, έχει ως βάση την παγκόσμια ημέρα κοκτέιλ, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Μαίου. Ο επίσημα τεκμηριωμένος ορισμός του καταγράφηκε για πρώτη φορά εκείνη την μέρα το 1806, στο περιοδικό ‘’The Balance and Columbian Repository’’ στο Hudson της Νέας Υόρκης. Εκεί, ως κοκτέιλ αναφέρθηκε ένα τονωτικό αλκοολούχο υγρό που αποτελείται από ζάχαρη, νερό και μπίτερς.

κοκτέιλ

Μια άλλη εκδοχή επίσης αναφέρει πως η λέξη κοκτέιλ ακούστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική τον Απρίλιο του 1803, σε μια έκδοση του ‘’The Farmers’ Cabinet’’, ενώ μια άλλη μας αναφέρει για μια άλλη αναφορά, στην Αγγλία και λίγο νωρίτερα, το 1798 στο ‘’The Morning Post and Gazetteer’’ του Λονδίνου.

Μια διαφορετική ιστορία, από τις δημοφιλέστερες επίσης και ελάχιστα πιο πίσω χρονικά, μας αποδεικνύει πως το πρώτο κοκτέιλ σερβιρίστηκε μεταξύ Γάλλων στρατιωτών, στη Νέα Υόρκη, κατά την αμερικανική επανάσταση, δηλαδή ανάμεσα στο 1775 και 1783.

Συνεχίζοντας, νομίζω αξίζει να αναφέρουμε την εκδοχή που μας μιλάει για κάποιες ταβέρνες του 17ου αιώνα, όπου οι ιδιοκτήτες τους άδειαζαν τα μισοτελειωμένα ποτά των πελατών σε ένα βαρέλι. Η διαδικασία αυτή λεγόταν ‘’cock-tailing’’ και από αυτό το μείγμα μπορούσαν οι φτωχότεροι πελάτες να πίνουν ποτά σε χαμηλότερη τιμή. Τα cocktailings με την πάροδο του χρόνου, μετονομάστηκαν σε… κοκτέιλ.

κοκτέιλ

Και φυσικά δεν σταματάμε εδώ, άφθονες εκδοχές και ιστορίες υπάρχουν…

Ακούστε το επεισόδιο μας παρακάτω:

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Αντώνης Τσακίρης είναι μουσικός, voiceover actor, video maker & cinematographer και ιδιοκτήτης, της FabriCa Prod., η οποία διανύει τον 9ο χρόνο λειτουργίας της. Η ομάδα ανέπτυξε την ιδεολογία του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Πως πήρε το όνομά του το κοκτέιλ; – Happy Sour Podcast"

Happy Sour

Δημοσιεύτηκε στις 03/06/2024