previous
next

Disaronno Riserva, για λίγους

News

Οι μέρες των εορτών αποτελούν χωρίς αμφιβολία μια περίοδο του έτους που, οι περισσότεροι από εμάς, ψάχνουμε αφορμές και βρίσκουμε τρόπους, για να προσφέρουμε στους εαυτούς μας και στα αγαπημένα μας πρόσωπα μικρές στιγμές πολυτέλειας. Αναμενόμενο βέβαια, καθότι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά έρχονται κάθε φορά«ντυμένα» με τον εορταστικό τους μανδύα από κόκκινο βελούδο, η αίσθηση του οποίου προσφέρει τις πιο ευχάριστες αφορμές για τέτοιου είδους απολαύσεις.

 

"Με τον ίδιο τρόπο που ο καθένας από μας διαφέρει από το διπλανό του, διαφοροποιούνται και τα μέσα απόλαυσης μας."

 

Βέβαια, αρκετά από αυτά έχουν δικαίως συνδεθεί με αυτήν την περίοδο του χρόνου. Όπως λόγου χάρη τα υπέροχα στολίδια του δέντρου, το σκι στο βουνό, οι μεταξωτές κάλτσες με τον Άγιο Βασίλη, ή ακόμα και τα νόστιμα μελομακάρονα δίπλα στο ζεστό κρασί!

Τι γίνεται όμως αν θελήσουμε να δώσουμε χρονική παράταση σε αυτές τις στιγμές πολυτέλειας; Θα αναρωτηθείτε, και με το δίκιο σας, αν μου αρέσουν τα στολίδια, θα κρατήσω ταρανδάκια και αγγελάκια στο σπίτι όλο το χρόνο; Μάλλον όχι –ποτέ δεν ξέρεις- αλλά, όταν οι στιγμές πολυτέλειας αφορούν στον ουρανίσκο μας, υπάρχει σοβαρός λόγος για να το ξανασκεφτούμε.

Γιατί «πρέπει», για παράδειγμα, να πίνουμε καλά -και συνεπώς πιο ακριβά απ’ ότι συνήθως- κρασιά και αποστάγματα, μόνο στις γιορτές; Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά βέβαια πως κάτι τέτοιο δεν είναι για τους περισσότερους εύκολο, οπότε και το πρώτο αντεπιχείρημα στην επέκταση της «εοραστικής» κατανάλωσης, είναι οικονομικό και αφορά στο μπάτζετ που διαθέτουμε.

 

"Όσο ρομαντικό κι αν ακουστεί όμως, η συνταγή της δια βίου ευζωίας αφορά στη φροντίδα που επιδεικνύουμε στην καθημερινότητά μας -πολύ απαιτητική πλέον για τους περισσότερους- και τελικά στην αποδόμησης της ιδέας πως τα «καλά», ποτά στην προκειμένη, τα απολαμβάνουμε μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις."

 

Disaronno Riserva, μια λαμπρή έμπνευση

Αφορμή για αυτές τις σκέψεις υπήρξε μία γευσιγνωσία στην οποία συμμετείχα και είχα τη χαρά να δοκιμάσω –και να απολαύσω- το ιδιαίτερο, και μοναδικό στο είδος του, DisaronnoRiserva.

Αυτό μάλιστα! Χάρη στην ιδέα του Αουγκούστο Ρέινα (Augusto Reina), απόγονου της οικογένειας που δημιούργησε το Disaronno πριν από 500 χρόνια και Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας Illva Saronno, το Disaronno, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα λικέρ, τόσο για την ιδιαίτερή γεύση του, όσο και για τη χαρακτηριστική ορθογώνια φιάλη του, αναμειγνύεται με σκωτσέζικο ουίσκι από τα Highlands και το Speyside, για να δημιουργήσει το Disaronno Riserva, ένα πραγματικά ξεχωριστό και πρωτοπόρο ποτό.

Η διαδικασία είναι, με λίγα και κατανοητά λόγια, η εξής: με τη συνεργασία του Disaronno και του οινοποιείου Duca di Salapatura, το αγαπημένο λικέρ θα «παντρευτεί» με επιλεγμένο ουίσκι. Στη συνέχεια θα «ξεκουραστεί» για έξι μήνες σε δρύινα βαρέλια (τα οποία προηγουμένως είχαν φιλοξενήσει κρασί Marsala Superiore Riserva (κρασί Μαρσάλα παλαιωμένο για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια) στις κάβες του οινοποιείου Cantine Florio, που βρίσκεται στην περιοχή της Μαρσάλα στη Σικελία. Έτσι ως αποτέλεσμα, το μικροκλίμα της περιοχής, κυρίως λόγω της εγγύτητας με τη θάλασσα, θα προσδώσει ιδιαίτερα στοιχεία στο μείγμα, με πιο χαρακτηριστικό τις ντελικάτες «αλμύρες» νότες.

 

Disaronno Riserva, Ilva

 

Η μύτη του, παραπέμπει βεβαίως στο Disaronno αφού αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό του μείγματος, με έντονη την αίσθηση του διακριτικά γλυκού πικραμύγδαλου, των ξηρών καρπών, της βανίλιας και των εσπεριδοειδών. Είναι αισθησιακή και πολύπλοκη, ενώ με μια ελαφριά ανάδευση αποκαλύπτει και το χαρακτήρα του μολτ ουίσκι. Συνεπές είναι και το γευστικό του προφίλ το οποίο παραμένει πολύπλοκο, θερμό και ελαφρώς πιπεράτο.

Κάπως έτσι, σε ένα κομψό μπουκάλι, συναντιέται η ιταλική με τη σκωτσέζικη παράδοση. Αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτής απολαύσαμε εκείνο το βράδυ χάρη στη φιλοξενίας της εταιρείας Concepts Ltd που το εισάγει στην Ελλάδα, του οι-συστάσεις-είναι-περιττές Γιώργου Μπάγκου, του καλού μας φίλου Θύμιου Βούλγαρη και των ανθρώπων του αγαπημένου μας CV Distiller.

 

"Το Disaronno Riserva διατίθεται παγκοσμίως σε περιορισμένη παραγωγή και στην Ελλάδα έχουν διατεθεί μόλις 40 φιάλες με εξαιρετική συλλεκτική αξία."

 

Δε θα θέλατε λίγο στο ποτήρι σας; Έτσι, επειδή είναι Πέμπτη και μας αξίζει!

 

Θα το βρείτε:

κάβα Kylix

Καβα Ανθίδης

Κάβα ΟΑK

Κάβα ΔΙΑΣ

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Η Γιοβάννα Λύκου κολυμπούσε ασταμάτητα μέχρι τα 19 της χρόνια όταν και συνειδητοποίησε πως είχε διανύσει απόσταση ίση με την περίμετρο της Γης. Τότε το να χαλαρώσει έμοιαζε καλή ιδέα...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Disaronno Riserva, για λίγους"

News

Δημοσιεύτηκε στις 28/01/2016