previous
next

Ζυθοποιία Harpoon στη Βοστώνη: Ιστορική και ανεξάρτητη

Articles, Περί ζύθου

Ένα ακόμη ταξίδι, πολλές επισκέψεις, φωτογραφίες, ο ζύθος να ρέει δροσερός και εμπειρίες πολλές, τις οποίες προσπάθησα να αποτυπώσω με το παρόν άρθρο, όσο πιο ανάγλυφα μπορούσα. Με το τζετ λαγκ ακόμη έντονο, έχοντας πετάξει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού προς Αθήνα, στρώθηκα κατευθείαν να γράψω για την ζυθοποιία Harpoon στη Βοστώνη, όπως και για την ίδια την πόλη, την οποία είχα τη χαρά να επισκεφθώ τις προηγούμενες ημέρες.

Η Βοστώνη είναι παράκτια πόλη στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης και έδρα της κομητείας Σάφολκ. Είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις των ΗΠΑ, μια σύγχρονη μητρόπολη και ένα μεγάλο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Ο πληθυσμός της πόλης, κάτι λιγότερο από 700 χιλιάδες κάτοικοι, ενώ της μητροπολιτικής περιοχής, μοιάζει με της Αθήνας, σχεδόν πέντε εκατομμύρια.

Βοστώνη

Η πόλη της Βοστώνης, που πρωτοστάτησε δυναμικά στον αγώνα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας και άλλαξε τον ιστορικό χάρτη σε παγκόσμιο επίπεδο, σήμερα φιλοξενεί τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, είναι πολιτιστικό και πανεπιστημιακό κέντρο των ΗΠΑ, και γι’ αυτό το λόγο είναι γνωστή ως «Αθήνα της Αμερικής». Εκεί θα βρείτε το Χάρβαρντ, το Ταφτς, το Νόρθίστερν, το ΜΙΤ, το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, και άλλα, πολλά εκ των οποίων έχουν έδρα το Κέιμπριτζ, προαστιακά της Βοστώνης.

Η Βοστώνη αναδύει έναν ευρωπαϊκό αέρα και παράλληλα παραμένει αρχοντική και κλασική, διατηρώντας το πλούσιο ιστορικό της παρελθόν, το οποίο καταφέρνει να εντάξει αρμονικά στο σήμερα. Ένα από τα πιο όμορφα παρωνύμια της Βοστώνης είναι «το λίκνο της ελευθερίας».

Η ζυθοποίηση υπάρχει στην Βοστώνη από το 1620, με την έλευση των πρώτων Άγγλων αποίκων. Το 1637, ο Robert Sedgewick, διοικητής του Charlestown, πήρε επίσημα άδεια ζυθοποίησης για την αποικία του κόλπου της Μασαχουσέτης (η πρώτη άδεια που εκδόθηκε για ζυθοποιία στην Αμερική). Πριν και μετά τον πόλεμο της επανάστασης (1700) μεγάλο μέρος του ζύθου προς πώληση της Βοστώνης εξακολουθούσε να παράγεται σε δημόσιους χώρους ή να παρασκευάζεται στο σπίτι. Το 1800 η ​​Βοστώνη ήταν πλέον γνωστή ως μια πόλη με αρκετές ζυθοποιίες. Μεταξύ 1870 και 1890, μέσα σε είκοσι μόλις χρόνια, κατασκευάστηκαν ακόμη 22 ζυθοποιίες, κι έτσι, η Βοστώνη έφθασε τις 27! Φυσικά ρόλο έπαιξε η έλευση του εμπορικά παραγόμενου πάγου και της ατμομηχανής.

Η πρώτη καταγεγραμμένη ζυθοποιία της Βοστώνης είναι η West Boston Brewery του Andrew Dunlop, από το 1796 έως το 1814. Επίσης μια από τις μακροβιότερες και ιστορικές ζυθοποιίες, όχι μόνο της Βοστώνης αλλά και της Αμερικής, ήταν η Boston Beer Co., η οποία λειτούργησε από το 1828 έως το 1957, με έδρα φυσικά στην πόλη και η οποία δε θα πρέπει να μπερδεύεται με την επίσης διάσημη και ιστορική πλέον Boston Beer Co του Jim Koch, η οποία ξεκίνησε το 1984.

Στο πρόσφατο ταξίδι μου όμως στην Βοστώνη, είχα τη χαρά να επισκεφθώ μια όχι τόσο παλιά, πλην όμως ιστορική ζυθοποιία της πόλης, τη ζυθοποιία Harpoon, αναπόσπαστο πλέον κομμάτι της Βοστώνης.

Πως ξεκίνησε η ζυθοποιία Harpoon; 

Όλα ξεκίνησαν από τρείς φίλους από το κολέγιο και την κοινή τους αγάπη για -τι άλλο;- τον ζύθο. Ο Dan Kenary, ο Rich Doyle και ο George Ligeti έπειτα από αρκετά ταξίδια στην Ευρώπη και δοκιμές σε παραδοσιακές ζυθοποιίες, ερωτεύτηκαν την κουλτούρα του ζύθου και θέλησαν να την μεταφέρουν στην πόλη τους.

Έτσι, το 1986 η ζυθοποιία Harpoon έλαβε την πολυπόθητη άδεια ζυθοποίησης με αριθμό #001 στην κοινοπολιτεία της Μασαχουσέτης και αυτή ήταν η αρχή της ιστορικής πλέον ζυθοποιίας.

Το πλάνο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά με το κτίριο, τον εξοπλισμό και μια αστείρευτη δίψα για ζυθοποίηση. Ο Russ Heissner, απόφοιτος του UC Davis School of Fermentation Sciences άρχισε να διαμορφώνει την πρώτη συνταγή της ζυθοποιίας, την “Harpoon Ale” το καλοκαίρι του 1986. Έπειτα από σειρά δοκιμαστικών παρτίδων, τον Ιούνιο του 1987 η αυθεντική συνταγή “Harpoon Ale” παρασκευάστηκε και διανεμήθηκε στους πρώτους πελάτες της Harpoon, στο “Sevens Ale House” στην Charles Street και στο “Doyle’s Café” στην Jamaica Plain.

Κάπως έτσι, η αρχή είχε γίνει…

Ζυθοποιία Harpoon

Νέοι πελάτες, ασταμάτητη παραγωγή αλλά και αστείρευτη διάθεση για πειραματισμό.

Επίσης, η ζυθοποιία Harpoon μπορεί με υπερηφάνεια να καυχιέται πως ζυθοποίησε την πρώτη εποχιακή συνταγή χειροποίητου ζύθου που παρασκευάστηκε στη Νέα Αγγλία. Ο λόγος για την “Harpoon Winter Warmer”. Μια αφροζύμωτη συνταγή με κανέλα και μοσχοκάρυδο. Η “Harpoon Winter Warmer” έγινε γρήγορα συνταγή συνώνυμη με τον χειμώνα της Νέας Αγγλίας. Μια συνταγή που όλοι περιμέναν με ανυπομονησία. Αλλά βέβαια, δεν έμεινε μόνο εκεί.

Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς αυτές τις μέρες, αλλά στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι IPA δεν ήταν τόσο διαδεδομένες όσο είναι τώρα. Μάλιστα, στην Ανατολική ακτή παρασκευάζονταν ελάχιστες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι hoppy Pale Ale παρασκευάζονταν κυρίως και ευρέως στην Δυτική ακτή, αλλά στις υπόλοιπες ΗΠΑ δεν υπήρχαν σχεδόν πουθενά. Έτσι η ζυθοποιία Harpoon πρωτοτύπησε και δημιούργησε την Harpoon IPA, μια πολύ ακραία συνταγή για το 1993. Ένα ρίσκο που τελικά ανταπόδωσε αφού έγινε ανάρπαστη και εξελίχθηκε στην συνταγή-ναυαρχίδα της Harpoon με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. H Harpoon IPA, η χρονολογικά πρώτη IPA που ζυθοποιήθηκε στην Νέα Αγγλία, έκανε την ζυθοποιία Harpoon αυτό που είναι σήμερα· την έβαλε και επίσημα στο χάρτη.

Ζυθοποιία Harpoon

Η συνέχεια για την ζυθοποιία Harpoon παραμένει ανοδική, αφού το 2000, αγοράζουν την πρώην ζυθοποιία Catamount στο Windsor του Vermont και, με την άνθιση της craft κουλτούρας να είναι στα ύψη, μεγαλώνουν την παραγωγή με γρήγορους ρυθμούς, αφού η παραγωγή στη Βοστώνη δεν μπορούσε πλέον να καλύψει την ζήτηση για τους λάτρεις της Harpoon στην Νέα Αγγλία.

Μια άξια αναφοράς και αξιέπαινη προσπάθεια της Harpoon είναι και το ετήσιο “Harpoon 5-Miler“, το οποίο ξεκίνησε τον Μάιο του 2001. Σχεδόν 5.000 δρομείς κάνουν μια διαδρομή 5 μιλίων στη Βοστώνη, καταλήγοντας στο ζυθοποιείο, ένας αγώνας δρόμου ο οποίος συνδράμει στον οργανισμό “The Angel Fund”.

Το “Harpoon Helps” δημιουργήθηκε μέσα από την απήχηση του “Harpoon 5-Miler” και από το 2003 η αποστολή είναι του να υποστηρίξει τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, με δωρεές φρέσκου ζύθου και ώρες εθελοντισμού, αλλά και fundraising μέσω εκδηλώσεων.

Μια χρονιά ορόσημο της Harpoon είναι το 2014. Τον Ιούλιο της χρονιάς εκείνης, η ζυθοποιία Harpoon μετατράπηκε σε εταιρεία ιδιοκτησίας εργαζομένων, με το 48% της εταιρείας να παραχωρείται στους εργαζομένους μέσω της δημιουργίας ενός σχεδίου ιδιοκτησίας μεριδίων για τους εργαζόμενους. Ένας μηχανισμός μέσα τον οποίο μια εταιρεία συνεισφέρει στη συνταξιοδότηση των εργαζομένων της κατανέμοντας μετοχές σε αυτούς τις οποίες και επαναγοράζει.

Με απλά λόγια, η ζυθοποιία Harpoon, μια ιστορική μικροζυθοποιία της Βοστώνης, ανήκει στους εργαζόμενους της, είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία και πρεσβεύει στο έπακρο την κουλτούρα της μικροζυθοποίησης…Όπως λένε και στο moto τους, Love beer, love life!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Φώτης Αναστασίου είναι ένας από τους πρωτοπόρους της craft μπίρας στην Ελλάδα. Ιδρυτής και ιδιοκτήτης της διάσημης “The Local Pub”, καθώς και της “Ζυθοποιίας Αναστασίου” στο Χαλάνδρι.

"Ζυθοποιία Harpoon στη Βοστώνη: Ιστορική και ανεξάρτητη"

Articles, Περί ζύθου

Δημοσιεύτηκε στις 21/09/2023