Πως να φτιάξετε ένα Mint Julep (βίντεο)

Mint Julep η ιστορία

 

Το Mint Julep είναι ένα κοκτέιλ με βάση το μπέρμπον, η δημιουργία του οποίου πιθανότατα εντοπίζεται στον αμερικάνικο νότο κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα.

Το Mint Julep πέρα από ένα κοκτέιλ προς απόλαυση ως χειρονομία φροντίδας και περιποίησης σε έναν επισκέπτη αποτέλεσε και σύμβολο ευμάρειας και πλούτου για την ελίτ της εποχής.

Μερικά στοιχεία που συντελούν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα ήταν τα εξής:

Αρχικά ο πάγος. Το να διαθέτει κανείς πάγο την εποχή εκείνη στον αμερικάνικο νότο που ο πάγος ήταν εξαιρετικά ακριβός, σήμαινε είτε ότι διέθετε τα χρήματα για την αγορά του ή ότι είχε στην ιδιοκτησία του μία επιχείρηση που μπορούσε να τον παράξει. Σε κάθε περίπτωση η προϋπόθεση ήταν να έχει χρήματα…

 

mint julep, four roses small batch, four roses

 

Έπειτα το σκεύος-ποτήρι, γνωστό μέχρι και σήμερα ως Julep cup, ήταν συνήθως φτιαγμένο από ασήμι, γεγονός το οποίο ήταν από μόνο του δείγμα πλούτου.

Τέλος φημολογείται πως ένα ακόμα στοιχείο ήταν το εξειδικευμένο και έμπιστο προσωπικό που ήταν στις υπηρεσίες των εύπορων αυτών οικογενειών. Έμπιστοι υπηρέτες ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα πολύτιμα για την οικογένεια πάγο, ασημένια σκεύη και μπέρμπον και καταρτισμένοι υπάλληλοι οι οποίοι θα φρόντιζαν για τη σωστή παρασκευή του κοκτέιλ, καθώς και το σερβίρισμα αυτού, με όλο το συνεπακόλουθο εθιμοτυπικό πλαίσιο φιλοξενίας.

Σε κάθε περίπτωση το Mint Julep είναι ένα από τα μακροβιότερα κλασικά κοκτέιλ, το οποίο μάλιστα έχει συνδεθεί με τις γνωστές ιπποδρομίες Kentucky Derby που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου.

 

Παρασκευή του Mint Julep

Προετοιμασία: προσθέτουμε σε ένα Julep cup φύλλα δυόσμου, 10 ml σιρόπι ζάχαρης και ανακατεύουμε, ώστε να ελευθερωθούν τα αρώματα του δυόσμου στο εσωτερικό του ποτηριού. Έπειτα προσθέτουμε τριμμένο πάγο, 70 ml Four Roses Small Batch και αναδεύουμε ξανά. Τέλος, γεμίζουμε το ποτήρι με τριμμένο πάγο μέχρι να ξεχειλίσει και γαρνίρουμε με μία πλούσια κορυφή δυόσμου και ένα καλαμάκι.

Ποτήρι: Julep cup

Γαρνιτούρα: κορυφή δυόσμου και καλαμάκι

 

mint julep, four roses small batch, four roses

 

Συστατικά του Mint Julep

70 ml Four Roses Small Batch

10 ml σιρόπι ζάχαρης

Φρέσκα φύλλα δυόσμου

Τριμμένος πάγος

 

 

Τι κάνουμε όταν…

 

…δεν έχουμε τριμμένο πάγο;

Προσθέτουμε σε μία υφασμάτινη σακούλα (ή σε μία πετσέτα που τη διπλώνουμε) την ποσότητα συμβατικού πάγου που θα χρειαστούμε και με ένα ξύλινο σφυρί ή γουδοχέρι, χτυπάμε με προσοχή μέχρι να θρυμματιστεί.

 

How To Booze 

#sherrycobbler

 

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ιωαννίδης

Editing: Αναστάσης Παπαγγελής

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Η Γιοβάννα Λύκου κολυμπούσε ασταμάτητα μέχρι τα 19 της χρόνια όταν και συνειδητοποίησε πως είχε διανύσει απόσταση ίση με την περίμετρο της Γης. Τότε το να χαλαρώσει έμοιαζε καλή ιδέα...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ