Πως να ανοίξετε μία φιάλη σαμπάνιας

Τι χρειάζεστε για να ανοίξετε μία φιάλη σαμπάνιας:

Για το άνοιγμα μίας φιάλης σαμπάνιας ή αφρώδους κρασιού το απαραίτητο εργαλείο είναι το ανοιχτήρι και για την ακρίβεια το μαχαιράκι του, με το οποίο θα κόψετε το καψύλιο της φιάλης. Σε περίπτωση που απουσιάζει από τη συλλογή σας ένα «σπαστό ανοιχτήρι», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα συμβατικό όχι πολύ κοφτερό μαχαιράκι.

Χρήσιμη ίσως φανεί και μία πετσέτα, με την οποία μπορείτε να καλύψετε το φελλό την ώρα που τον αφαιρείτε από τη φιάλη για μεγαλύτερη ασφάλεια (απορρόφηση πίεσης και ήχου)

 

Ένα βήμα τη φορά:

~Αφαιρέστε το καψύλιο κόβοντας περιμετρικά με το μαχαιράκι του ανοιχτηριού σας, κάτω από το σημείο που τελειώνει το συρμάτινο κλουβί το οποίο κρατά το φελλό.

~Ξεκλειδώστε το συρμάτινο κλειδί ώστε να χαλαρώσει το κλουβί που προστατεύει το φελλό.

~Αφαιρέστε το προσεκτικά κι αμέσως τοποθετήστε τον αντίχειρά σας στο φελλό, ώστε να εμποδίσετε μία τυχόν ζωηρή απομάκρυνσή του.

~Τοποθετήστε το ένα χέρι σας στο πάνω μέρος της φιάλης και το άλλο στο κάτω μέρος αυτής.

~Περιστρέψτε τη φιάλη σαμπάνιας προσεκτικά με το χέρι που κρατάει τη βάση του μπουκαλιού έως ότου απομακρυνθεί ο φελλός.

 

Χρήσιμες συμβουλές:

  • Προσπαθήστε να μην έχετε ανακινήσει τη φιάλη σαμπάνιας πριν την ανοίξετε. Η ανακίνηση θα ζωηρέψει τις φυσαλίδες οι οποίες θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη πίεση μέσα στο μπουκάλι και θα κάνουν το έργο σας πιο δύσκολο.
  • Δε σημαδεύουμε με το χείλος του μπουκαλιού προς το μέρος μας, ή το μέρους κάποιου άλλου. Σε περίπτωση μεγάλης πίεσης μέσα στη φιάλη ο φελλός κατά την αφαίρεση του κλουβιού που τον συγκρατεί, μπορεί να πεταχτεί απότομα και να χτυπήσει κάποιον. Για αυτό το λόγο και αρκετοί επιλέγουν να μην αφαιρέσουν το κλουβί και να ακολουθήσουν τη διαδικασία απομάκρυνσης του φελλού με αυτό.
  • Ο αντίχειρας που τοποθετείται πάνω στον φελλό λειτουργεί σα δείκτης πίεσης και οδηγός για τη στιγμή που θα μπορεί να αφαιρεθεί ο φελλός. Τοποθετείται σε αυτό το σημείο ακόμα κι αν κάποιος επιλέξει να μην αφαιρέσει το συρμάτινο κλουβί.

 

φιάλη σαμπάνιας, σαμπάνια, Deutz

 

Όπως πάντα, για την καλύτερη δυνατή απόλαυση της σαμπάνιας μας, φροντίζουμε να έχουμε κατάλληλη θερμοκρασία, καθαρά ποτήρια και καλή παρέα.

 

How To Booze 

#openabottleofchampagne

 

 

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ιωαννίδης

Editing: Αναστάσης Παπαγγελής

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Η Γιοβάννα Λύκου κολυμπούσε ασταμάτητα μέχρι τα 19 της χρόνια όταν και συνειδητοποίησε πως είχε διανύσει απόσταση ίση με την περίμετρο της Γης. Τότε το να χαλαρώσει έμοιαζε καλή ιδέα...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ