previous
next

Καλή χρονιά, λοιπόν!

Αλκοολη

Έχω τόσους λόγους να γκρινιάξω, αλλά δεν θέλω. Και μη θέλοντας να γκρινιάξω, πάει περίπατο και η όποια θέλησή μου για να γράψω. Είμαστε και μέσα στις «γιορτές», που είναι η ειδικότητά μου να γκρινιάζω, αλλά και πάλι, δεν μου βγαίνει. Καλή χρονιά, λοιπόν!

Έχω να κάνω σοβαρότερα πράγματα, όπως για παράδειγμα να κάτσω να σκεφτώ για το ένα και μοναδικό ποτό που μπορώ να πιώ στις εορταστικές αυτές μέρες. Ναι, τόσες αφορμές για αλκοόλ, αλλά εγώ μπορώ να πιω μόνο ένα ποτό. Ή τουλάχιστον, αυτό θα ήταν το ιδανικό.

Καλή χρονιά, λοιπόν!

Ένα ποτό, λοιπόν. Μια μπίρα, το μεσημέρι, με τους φίλους που πίναμε καφέ, βγήκε ο μεζές και το «κέφι» φούντωσε; Ένα ποτήρι κρασί, το απόγευμα της παραμονής, μετά τη βόλτα στα μαγαζιά; Ένα καλό ουίσκι, εκεί, πάνω στην τσόχα με τα χαρτιά, παρέα με ένα πούρο; Ένα κοκτέιλ, στο μπαρ με τους πολλούς μπάρμαν που συμμετέχουν σε πολλούς διαγωνισμούς και επινοούν πολλές συνταγές;

Κι αν είναι μπίρα, έτσι απλά και πεταχτά, θα φύγει σε αυτή η μία και μοναδική συνεύρεσή μου με το ποτήρι; Αν είναι κρασί, «άδοξα» σε ένα μαγαζί παρότι δεν θα το ζητούσα ποτέ ή σε ένα από τα πολλά τραπεζώματα κάποιο πολύ εκλεκτό είδος; Ουίσκι; Εκεί κι αν είναι μπλέξιμο. Τι ουίσκι; Σκωτσέζικο μολτ ή μήπως κάποιο μπέρμπον που τόσο με ευχαριστεί; Και κοκτέιλ, από αυτά των νέων καταλόγων στα μπαρ της Αθήνας, που δεν έχω δοκιμάσει ακόμα;

 

"Μήπως ένα κοκτέιλ «κλασικό», από αυτά που θεωρούνται τέτοια, ακριβώς επειδή προσφέρουν απλόχερα απόλαυση;Ίσως μια παραλλαγή, ενός κλασικού, που τόσο γίνονται της μοδός; Τόσες πολλές επιλογές…"

 

Μπορεί να μην είναι ευχαριστημένος ένας πελάτης με τόσες δυνατότητες; Βέβαια και μπορεί. Αν το σέρβις δεν είναι καλό για παράδειγμα. Με δεδομένη όμως την αυξημένη κατανόηση από μέρους του, υπολογίζοντας τις συνθήκες των ημερών. Διότι αν πας για να γκρινιάξεις, σίγουρα θα βρεις λόγο. Αν πας με επίγνωση, και κατανόηση του τι περνά το προσωπικό ενός μπαρ αυτές τις μέρες, πιθανότατα θα περάσεις ούτως ή άλλως καλά.

 

"Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει ο πελάτης να τα ανεχτεί όλα «επειδή είναι Χριστούγεννα»."

 

Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να σου χαλάσουν το κέφι, ακόμα κι αν έχεις πάει με την πιο καλή διάθεση. Η προχειρότητα και η κακή προετοιμασία, ας πούμε. Διότι μπορεί να διαλέξεις το μαγαζί για να γευτείς κάτι συγκεκριμένο που είχες δοκιμάσει και σου άρεσε, κι αν ξαναπάς επί τούτου και δεν υπάρχει, γιατί «μας τελείωσε το τάδε υλικό», να είναι άκρως ενοχλητικό. Μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση, επίσης μπορεί να σε «στραβώσει». Αν περιμένεις το κοκτέιλ σου πολλή ώρα, αν παραγγείλεις φαγητό σε συνδυασμό με ποτό και έρθουν άτακτα με μεγάλη διαφορά μεταξύ τους, σίγουρα θα προκαλέσει μια κάποια δυσφορία.

 

"Παρόλα αυτά, τα παραπάνω δεν αρκούν, για να διακαιολογήσουν “φασαρία”. Προσωπικά, αν θεωρώ ότι δεν μπορώ να παραμερίσω τα λάθη, κάνω υπομονή και δεν ξαναπάω. Αυτό είναι το «όπλο» μου ως πελάτη."

 

Αν κάτι με πειράξει, δεν τους τιμώ ξανά με την παρουσία μου. Εμμένω δε στην απόφασή μου και επηρεάζω και την παρέα μου. Και αν το μαγαζί δεν το νοιάξει μία, εμένα δεν με νοιάζει δύο. Επιλογές υπάρχουν, αυτά είναι τα καλά της μεγαλούπολης. Ο δε χρόνος πάντα «δείχνει», και η αγορά συνήθως επιβραβεύει τους καλούς και τιμωρεί τους κακούς επαγγελματίες.

Το μόνο που δεν δικαιολογείται, είναι η αγένεια. Πού ακούστηκε μπάρμαν χωρίς γέν(ε)ια εν έτη 2016…

Καλή χρονιά, λοιπόν!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Αχιλλέας Αναστασόπουλος είναι καλό παιδί. Ασχολείται με τα αυτοκίνητα, τις γάτες και το γράψιμο. Επαγγελματίας χομπίστας και ερασιτέχνης δημοσιογράφος, αρθογραφεί στην τελευταία σελίδα του περιοδικού Drive και διατηρεί το...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Καλή χρονιά, λοιπόν!"

Αλκοολη

Δημοσιεύτηκε στις 04/01/2016