previous
next

Καταναλωτής στα μπαρ, αυτός ο γνώριμος

Articles

Αυτό το κείμενο δεν είναι άλλο ένα κείμενο για τα ποτά, τις εταιρίες, τους επαγγελματίες από το χώρο της εστίασης ή τα μπαρ. Είναι μια ωδή στην κινητήριο δύναμη όλων των παραπάνω και συνολικά αυτού που αποκαλείται drink industry. Μια ωδή στον τελικό αποδέκτη όλης της προσπάθειας που συντελείται από τους ανθρώπους του χώρου. Μια ωδή στους ουρανίσκους που γεύονται τα προϊόντα και ένας ύμνος σε αυτούς τους τυχερούς που απολαμβάνουν την εμπειρία της φιλοξενίας. Ο καταναλωτής.

 

Ο όρος καταναλωτής

Με βάση το Άρθρο 1, παρ. 4 στοιχ. Α΄ του Ν. 2251/1994, καταναλωτής δεν είναι απλά ένα πρόσωπο που απολαμβάνει προϊόντα και υπηρεσίες έναντι αντιτίμου, χρηματικού ή υλικού (οικονομικός ορισμός), ούτε αποτελεί κάθε πρόσωπο που ενεργεί συναλλαγές για την ικανοποίηση μη επαγγελματικών του αναγκών, αλλά καταναλωτής είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, για το οποίο προορίζονται προϊόντα ή  υπηρεσίες που προσφέρονται στην αγορά, ή το οποίο κάνει χρήση τέτοιων προϊόντων ή υπηρεσιών, εφόσον αποτελεί τον τελικό αποδέκτη τους.

Προκειμένου λοιπόν, να θεωρηθεί ως καταναλωτής ένα πρόσωπο, πρέπει να πληροί τις εξής δύο προϋποθέσεις: να πρόκειται για προϊόντα ή υπηρεσίες που προσφέρονται στην αγορά, και ο προμηθευόμενος αυτός να είναι ο τελικός αποδέκτης. Συνεπώς, η έννοια του καταναλωτή, είναι ευρεία και μπορεί να περιλαμβάνει κάθε πρόσωπο που αποτελεί τον τελικό αποδέκτη ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, ασχέτως αν η χρήση για την οποία προορίζεται το προϊόν είναι προσωπική ή επαγγελματική. Λόγου χάρη, ο μπαρτέντερ που αγοράζει αγαθά για το μπαρ του είναι καταναλωτής όταν αγοράζει φρούτα για να τα χρησιμοποιήσει στην παρασκευή των κοκτέιλ του, καθώς αυτός είναι ο «τελικός αποδέκτης» των φρούτων -ο πελάτης του μπαρ δεν αγοράζει φρούτα, αλλά κοκτέιλ.

Η κοινοτική οδηγία για την προστασία των καταναλωτών αφορά μόνο στα φυσικά πρόσωπα και μόνο όταν αγοράζουν προϊόντα για μη επαγγελματικές χρήσεις. Ή, όπως θα έλεγε κι ένας αγαπημένος φίλος, καταναλωτής είναι ο μέσος πολίτης, ένας δικηγόρος λόγου χάρη, που θέλει να πιει ένα Martini σ’ αυτήν την πόλη.

 

"Η κοινοτική οδηγία προστασίας των καταναλωτών αφορά μόνο στα φυσικά πρόσωπα και μόνο όταν αγοράζουν προϊόντα για μη επαγγελματικές χρήσεις. Όπως θα έλεγε κι ένας αγαπημένος φίλος, καταναλωτής είναι ο μέσος πολίτης, ένας δικηγόρος λόγου χάρη, που θέλει να πιει ένα Martini σ’ αυτήν την πόλη."

 

 Ο δικός μας καταναλωτής

Στα δικά μας μάτια, εδώ στο BoozeUp! ο καταναλωτής είναι η αρχή του καλού (sic) και ο λόγος που όλοι εμείς θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι με τελικό σκοπό να τον ευχαριστήσουμε αλλά και να τον εκπαιδεύσουμε.

Με τα χρόνια βέβαια και οι ίδιοι οι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν στο ψυχαγωγικό και επιμορφωτικό κάλεσμά μας. Βγήκαν από τα σπίτια τους, έκατσαν σε μπάρες και μίλησαν με τον μπαρτέντερ. Άνοιξαν καταλόγους, τους διάβασαν με προσοχή και ρώτησαν για τυχόν διευκρινίσεις. Απόλαυσαν απενοχοποιημένοι γευστικούς συνδυασμούς που αποτελούσαν μέχρι πρότινος, ταμπού. Επισκέφθηκαν εκθέσεις για να δοκιμάσουν και αγόρασαν προϊόντα από ενημερωμένες κάβες ώστε να τα απολαύσουν σπίτι τους. Διάβασαν άρθρα σε περιοδικά και ηλεκτρονικά έντυπα, ταξίδεψαν (πραγματικά ή νοερά) και εν τέλει απέκτησαν άποψη και τοποθέτηση. Όχι απαραίτητα εύστοχη και ορθή, αλλά σίγουρα σεβαστή και υπολογίσιμη.

 

"Η σκηνή του μπαρ στην Ελλάδα έδειξε μέχρι σήμερα πως οι απαιτήσεις αυτές όχι μόνο δεν τη φόρτωσαν με επιπλέον έγνοιες, αλλά της έδωσαν κίνητρο για κάτι κάθε φορά καλύτερο και ποιοτικότερο."

 

Η σκηνή του μπαρ στην Ελλάδα έδειξε μέχρι σήμερα πως οι απαιτήσεις αυτές όχι μόνο δεν τη φόρτωσαν με επιπλέον έγνοιες, αλλά της έδωσαν κίνητρο για κάτι κάθε φορά καλύτερο και ποιοτικότερο. Άξιο λόγου δε, είναι πως συχνά, επαγγελματίες, εταιρείες και συμφέροντα συμμαχούν με γνώμονα τα παραπάνω. Κάποιες φορές πράγματι οι άνθρωποι μέσα και πίσω από τα μπαρ ένοιωσαν ως ροκ σταρ από την πολλή δημοσιότητα και άλλες φορές προσπαθώντας να δημιουργήσουν μοναδικές συνταγές ή ιδιαίτερες λίστες ήταν περισσότερο σαν απόμακροι επιστήμονες μέσα στα εργαστήριά τους, παρά σα φιλόξενοι οικοδεσπότες. Παρόλα αυτά, και καταναλωτές συχνά εμφανίζονταν σαν γευσιγνώστες, φωτογράφοι και κριτές, παρά σαν επισκέπτες. Αλλά, τελικά, όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα και ευτυχώς αυτά τα φαινόμενα μειονεκτούν μπροστά στο ζητούμενο του να κάνω καλά τη δουλειά μου και να απολαύσω το βράδυ μου αντίστοιχα.

 

"Το κείμενο αυτό είναι αφιερωμένο σε όλους όσους απολαμβάνουν την εμπειρία του ποτού. Αφορμή στάθηκε ο κόσμος που δούλεψε αλλά και επισκέφτηκε το φετινό Athens Bar Show, και ειδικά σε αυτούς τους πολλούς που βρέθηκαν στο κτήριο Innovathens."

 

Δε θα είναι, τέλος, δε διόλου κλισέ -ρομαντικό ίσως να είναι- να σταθούμε στη χαρά που μας προσφέρει αυτή η σχέση. Αυτός είναι ο σκοπός, ο μόνος σκοπός. Καθότι το πίνειν δεν ήταν ποτέ μια συμβατική συνθήκη, αλλά μία εμπειρία που όπως όλες οι επιλογές στη ζωή μας οφείλουν να είναι εποικοδομητικές και, ιδανικά, αξέχαστες.

Το κείμενο αυτό είναι αφιερωμένο σε όλους όσους απολαμβάνουν την εμπειρία του ποτού. Αφορμή στάθηκε ο κόσμος που δούλεψε αλλά και επισκέφτηκε το φετινό Athens Bar Show, και ειδικά σε αυτούς τους πολλούς που βρέθηκαν στο κτήριο Innovathens. Εκεί που βρέθηκε και το σάιτ της καρδιάς μας, το BitterBooze. Ειδική μνεία σε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της γνώσης και της πληροφορίας και αφιέρωσαν λίγο από το χρόνο τους.

 

Photo by Christos Tzoutis for Bitterbooze.com

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Η Γιοβάννα Λύκου κολυμπούσε ασταμάτητα μέχρι τα 19 της χρόνια όταν και συνειδητοποίησε πως είχε διανύσει απόσταση ίση με την περίμετρο της Γης. Τότε το να χαλαρώσει έμοιαζε καλή ιδέα...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Καταναλωτής στα μπαρ, αυτός ο γνώριμος"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 17/11/2016