previous
next

Mikkeller: Οι Δανοί πρωτοπόροι της craft μπίρας συνεργάζονται με τον κολοσσό Carlsberg

Περί ζύθου

Οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σκήνη της craft μπίρας είναι ραγδαίες, αφού η ιστορική πλέον δανέζικη ζυθοποιία Mikkeller, με μια σχετικά λιτή ανάρτηση ανακοίνωσε την πώληση του 20% της στην Carlsberg, μια συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Η Mikkeller ιδρύθηκε το 2006 από τον καθηγητή μαθηματικών και φυσικής Mikkel Bjergsø, ο οποίος ξεκίνησε ως οικοζυθοποιός στην Κοπεγχάγη. Σήμερα, η Mikkeller έχει παρουσία σε περισσότερες από 40 αγορές παγκοσμίως και είναι – μεταξύ άλλων – υπεύθυνη για μπαρ και εστιατόρια όπως το Warpigs (Δανία) και το Ramen to Biiru (Δανία – Σουηδία), καθώς και τα μπαρ της Mikkeller σε τοποθεσίες που όπως το Τόκιο, το Λονδίνο, το Παρίσι, τις Νήσους Φερόες, το Ταλίν και την Ταϊπέι. Επιπλέον, η Mikkeller διαχειρίζεται έναν παγκόσμιο αθλητικό σύλλογο τρεξίματος με περισσότερα από 150 τοπικά παραρτήματα, όπως και διοργανώνει τα ετήσια φεστιβάλ μπίρας ”Mikkeller Beer Celebration Copenhagen” και ”Mikkeller Beer Celebration Tokyo”.

Mikkeller

Η δανέζικη μικροζυθοποιία είχε ισχυρή παρουσία και στην ελληνική αγορά από το 2009 μέχρι και πιο αραιά σήμερα, πρώτα από ανεξάρτητους εισαγωγείς και στην πορεία από εισαγωγικές εταιρείες διανομής. Το 2009 μάλιστα, ο Mikkel Bjergsø είχε επισκεφθεί την Αθήνα, για μια πιθανή συνεργασία με την μικροζυθοποιία Craft, κάτι που δυστυχώς δεν ευδοκίμησε.

H ανακοίνωση από τον διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της εταιρείας, Mikkel Bjergsø, ανέφερε τα εξής: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Carlsberg απέκτησε μερίδιο 20% στη Mikkeller. Η Carlsberg αγόρασε το κύριο μερίδιο από τους σημερινούς συνιδιοκτήτες μας, την Orkila Capital

Η πώληση, η οποία επετεύχθη για ένα αδιευκρίνιστο ποσό, με τις φήμες να οργιάζουν, δεν συγκρίνεται με το ποσό που πρόσφερε η Carlsberg για ολόκληρη την επιχείρηση. Σύμφωνα με πηγές «Η Carlsberg πρόσφερε 1 δισεκατομμύριο DKK (115 εκατομμύρια λίρες) για ολόκληρη την εταιρεία, όμως η αμερικανική εταιρεία που κατέχει το 49% δεν ήταν ακόμη διατεθειμένη να πουλήσει τις μετοχές της».

Ερωτώμενος για το ποσό που προσφέρθηκε για το μερίδιο 20%, ο Bjergsø δήλωσε: «Όσον αφορά την ίδια τη συμφωνία, έχουμε συμφωνία με τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη να μην αποκαλύψουμε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες της συναλλαγής»

Αποκαλύπτοντας περισσότερα σχετικά με το πώς η συμφωνία θα επηρεάσει την επιχείρηση, ο Bjergsø δήλωσε: «Όσον αφορά το τι συνεπάγεται από την συμφωνία, θα έχουμε την δυνατότητα να διανέμουμε τα προϊόντα μας σε πολύ ευρύτερη κλίμακα από ό,τι στο παρελθόν μέσω των απαράμιλλων καναλιών διανομής της Carlsberg». Εξήγησε ότι «πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα μας σε όλη τη Δανία, καθώς θα έχουμε ευρύτερη πρόσβαση σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια κ.λπ.» και διαβεβαίωσε ότι «αυτό σημαίνει επίσης πως εμείς στη Mikkeller θα αποκτήσουμε μεγαλύτερη ελευθερία να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας σε άλλες αγορές, εστιάζοντας παράλληλα στα σημερινά μπαρ και εστιατόρια». Μιλώντας για τη συνεργασία σε μια δήλωση, ο Bjergsø παραδέχτηκε επίσης: «Αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για μένα προσωπικά. Όταν, σχεδόν πριν από είκοσι χρόνια, αφιερώθηκα στην παρασκευή μπίρας, είχα ως φιλοδοξία να δώσω σε όσους περισσότερους ανθρώπους πρόσβαση σε μπίρα υψηλής ποιότητας. Για πολλά χρόνια, προσφέρουμε στους πελάτες μας ποιοτική μπίρα, αλλά μας λείπουν καθιερωμένα κανάλια πωλήσεων. Αυτή η συνεργασία, με την Carsberg, μας προσφέρει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε πολλούς περισσότερους καταναλωτές. Το 2023 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την Mikkeller. Μετά από μερικά δύσκολα χρόνια καταφέραμε να επαναφέρουμε την επιχείρηση και την κερδοφορία μας σε καλό δρόμο. Τώρα, με την Carlsberg, η διανομή μας στη Δανία θα πάει στο επόμενο επίπεδο. Είμαι ενθουσιασμένος για τα επόμενα χρόνια, όπου είμαστε πραγματικά έτοιμοι να βάλουμε τη Δανία στον χάρτη μεταξύ των καλύτερων χωρών μπίρας παγκοσμίως»

Mikkeller

Ενθουσιασμένος με τη συνεργασία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Carlsberg Denmark, Peter Haahr Nielsen, πρόσθεσε: «Η Mikkeller είναι μια ισχυρή μάρκα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την βοηθήσουμε να επιτύχει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία μεταξύ των πελατών και των καταναλωτών στη Δανία. Διαθέτουμε ένα συναρπαστικό χαρτοφυλάκιο από ειδικές μπίρες και με αυτή τη συνεργασία, θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους πελάτες και τους καταναλωτές ακόμη περισσότερες μοναδικές ποικιλίες σε αυτήν την κατηγορία. Στόχος μας είναι η Mikkeller να διατηρήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, ενώ εμείς θα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της επωνυμίας».

Τα μπαρ και τα εστιατόρια του Mikkeller θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως είχαν από την ίδια ομάδα Mikkeller – τόσο στη Δανία όσο και παγκοσμίως.

Κι ενώ η Mikkeller δηλώνει πως «θα παραμείνει αφοσιωμένη στην ανάπτυξη νέων και καινοτόμων αντιλήψεων, μπίρας και εκδηλώσεων», οι απανταχού λάτρεις της μπίρας υποδέχθηκαν με αρνητικό τρόπο τα νέα δεδομένα αμφισβητώντας τις αγνές προθέσεις την εταιρείας.

Mikkeller

Έχει μάλλον περάσει καιρός από τότε που στο παράθυρο του Mikkeller Bar στο Viktoriagade δέσποζε το αυτοκόλλητο “Carlsberg free zone” και ο κωδικός για το wi fi ήταν “ihatecarlsberg”.

Ο tempora, o mores…

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Φώτης Αναστασίου είναι ένας από τους πρωτοπόρους της craft μπίρας στην Ελλάδα. Ιδρυτής και ιδιοκτήτης της διάσημης “The Local Pub”, καθώς και της “Ζυθοποιίας Αναστασίου” στο Χαλάνδρι.

"Mikkeller: Οι Δανοί πρωτοπόροι της craft μπίρας συνεργάζονται με τον κολοσσό Carlsberg"

Περί ζύθου

Δημοσιεύτηκε στις 17/01/2024