previous
next

Νίκος Ταχμαζής: Η γεύση της ανάμνησης

Inspiring Duders

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν η ανάμνηση μπορεί να έχει γεύση; Διότι, η γεύση μπορεί να αφήσει ανάμνηση, αλλά είναι άραγε δυνατό να συμβεί και το αντίθετο; Μέσα από τέτοιες αναζητήσεις ταξίδεψε ο Νίκος Ταχμαζής προκειμένου να βασίσει και να εξελίξει τη δουλειά του, σχετικά με το διαγωνισμό Skinos MCC2016, τον οποίο και κέρδισε, μαζί με το συνεργάτη του Γουίλιαμ Χέτζελ (William Hetzel). O Νίκος ζει στο Λονδίνο και εργάζεται στο μπαρ Termini, ένα από τα 50 καλύτερα μπαρ στον κόσμο για το 2016 σύμφωνα με τη λίστα του The World’s Best Bars, και με αφορμή την επικράτησή του στο SMCC μας είπε μερικά πράγματα για τη δουλειά του και τις ιδέες του.

 

Ο Νίκος Ταχμαζής για το SMCC

Αυτές τις αναζητήσεις του μας παρουσίασε γλαφυρά ο Νίκος, μιλώντας στο Bitterbooze, και εξηγώντας μας τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και εργάζεται. Υπάρχουν λοιπόν άραγε, ή μπορούν να δημιουργηθούν, κοκτέιλ τα οποία «θα δημιουργούν αναμνήσεις και ίσως θα μετατρέπονται τα ίδια σε αναμνήσεις, αιχμαλωτίζοντάς τες, και κατ’ επέκταση δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα αναβίωσης τους;», μας λέει. «Μπορεί ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη μπάρα, είτε αυτός λέγεται μπάρμαν, είτε μπαρτέντερ, είτε μιξόλοτζιστ, είτε απλά «ε, φιλαράκι…», να σε συνεπάρει σε ένα μαγικό ταξίδι, σε ένα παιχνίδι γεύσεων και αισθήσεων;», συμπληρώνει, ολοκληρώνοντας τη συλλογιστική του.

 

"Μπορεί ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη μπάρα, είτε αυτός λέγεται μπάρμαν, είτε μπαρτέντερ, είτε μιξόλοτζιστ, είτε απλά «ε, φιλαράκι…», να σε συνεπάρει σε ένα μαγικό ταξίδι, σε ένα παιχνίδι γεύσεων και αισθήσεων;», αναρωτιέται ο Νίκος Ταχμαζής."

 

Νίκος Ταχμαζής, Drink Factory, Termini

 

Οι απαντήσεις που έδωσε ο Νίκος σε όλα αυτά τα ερωτήματα ήταν θετικές, και με αυτή την πίστη προχώρησε στην… απόδειξή τους. Καταπιάστηκε λοιπόν, μαζί με τον συνεργάτη του στο Team Challenge του SMCC να «αφυπνίσουν την αίσθηση της όσφρησης» προκειμένου μέσω αυτής να αιχμαλωτίσουν στο κοκτέιλ τους Untitled τα αρώματα της μεσογειακής φύσης και να ταξιδέψουν τους κριτές και το κοινό νοερά, μέσα από τις αναμνήσεις τους στο περιβάλλον της Μεσογείου. Όπως μας λέει ο Νίκος, «Από τις πέντε αισθήσεις μας, ίσως είναι η όσφρηση αυτή που μπορεί να συνδεθεί περισσότερο με τις αναμνήσεις». Και πράγματι, από μια άποψη, είναι η όσφρηση που έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει και να ξυπνά μνήμες, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε συνειδητά ότι υφίστανται. Αυτό συμβαίνει διότι «Τα αρώματα σε συνδυασμό με τις γεύσεις  μπορούν να μας ταξιδέψουν στο ξεχασμένο παρελθόν μας», μας λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος.

 

"Τα αρώματα σε συνδυασμό με τις γεύσεις  μπορούν να μας ταξιδέψουν στο ξεχασμένο παρελθόν μας» λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Ταχμαζής."

 

Ο Νίκος Ταχμαζής για τη δουλειά του

Όπως είναι φυσιολογικό, όσο σημαντικός κι αν είναι ο διαγωνισμός της Skinos, η κουβέντα μας με τον Νίκο Ταχμαζή δεν περιορίστηκε σε αυτόν, αφού η συνεργασία του με το μπαρ Termini και το Drink Factory δίνουν άλλη διάσταση σε ολόκληρη την επαγγελματική του καριέρα και αντίληψη. Ο Νίκος μας ενημερώνει ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δηλαδή πριν καν συνεργαστεί με το DF, το πάθος και το μεράκι του κατά την παρασκευή ενός κοκτέιλ «…δεν ήταν απλά το πάντρεμα των γεύσεων, αλλά η προσπάθεια το αποτέλεσμα να μπορεί να διεγείρει εκτός απ τον ουρανίσκο και τη μύτη, συνολικά τον εγκέφαλο». Απώτερος στόχος του, μέσω της συνολική εμπειρίας που μπορεί να προσφέρει ένα ποτό είναι να βγουν στην επιφάνεια και να αποκαλυφθούν με καθαρότητα, ακόμα και εμπειρίες θαμμένες στο υποσυνείδητο από το χρόνο.

 

Νίκος Ταχμαζής, Drink Factory, Termini

 

"Δεν αποσκοπεί απλά στο πάντρεμα των γεύσεων, αλλά θέλει το αποτέλεσμα να μπορεί να διεγείρει, εκτός απ τον ουρανίσκο και τη μύτη, συνολικά τον εγκέφαλο, μας λέει ο Νίκος Ταχμαζής."

 

Πάνω ακριβώς σε αυτή τη συνολική εμπειρία σχολιάζει «Κύριο μέλημα μου, είναι οι καλεσμένοι μου στο μπαρ, εκτός από το να απολαμβάνουν το ποτό τους γευστικά και αισθητικά, να βιώσουν με αφορμή αυτό μια ξεχωριστή στιγμή, να αναβιώσουν μια ανάμνηση, να θυμηθούν μυρωδιές και αγαπημένες γεύσεις από το προσωπικό τους παρελθόν». Άλλωστε, ο Νίκος δε διστάζει να μας πει ότι απώτερος στόχος του σε όλο αυτό το «παιχνίδι» είναι να γίνει αυτός ο οποίος όσοι είναι από την άλλη πλευρά της μπάρας θα «εμπιστεύονται χωρίς κανένα δισταγμό στο ταξίδι τους, στον μαγικό κόσμο των γεύσεων και των αισθήσεων».

Φίλε Νίκο, we hear you και we follow you.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Αχιλλέας Αναστασόπουλος είναι καλό παιδί. Ασχολείται με τα αυτοκίνητα, τις γάτες και το γράψιμο. Επαγγελματίας χομπίστας και ερασιτέχνης δημοσιογράφος, αρθογραφεί στην τελευταία σελίδα του περιοδικού Drive και διατηρεί το...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Νίκος Ταχμαζής: Η γεύση της ανάμνησης"

Inspiring Duders

Δημοσιεύτηκε στις 02/10/2016