previous
next

Δείχνει το ποτό που διαλέγεις την προσωπικότητά σου;

Αλκοολη

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Στον αντίποδα, πολλοί θα ισχυριστούν ότι συχνά λένε και ψέματα. Όπως συνήθως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Η «μέση» θα μπορούσε να διατυπωθεί κάπως έτσι: οι αριθμοί λένε την αλήθεια, αλλά μπορούν να παρουσιαστούν έτσι ώστε να λένε ψέματα. Ξέρετε ποιος άλλος λέει συχνά ψέματα; Οι διαφημιστικές εταιρείες. Πλην όμως, για να μπορούν να λένε ψέματα, πρέπει να έχουν πολύ καλή γνώση της αλήθειας. Γι αυτό, οι έρευνες που πραγματοποιούν οι διαφημιστικές για να  διερευνήσουν το περιβάλλον στο οποίο προωθούν τα προϊόντα τους, συχνά αποκαλύπτουν πολύ σημαντικά ευρήματα και –τις περισσότερες φορές- εκφράζουν την πραγματικότητα. Μια τέτοια έρευνα λοιπόν έψαξε να βρει αν το ποτό που επιλέγεις εκφράζει την προσωπικότητα σου…

 

"Μια τέτοια έρευνα λοιπόν έψαξε να βρει αν το ποτό που επιλέγεις εκφράζει την προσωπικότητά σου…"

 

Βεβαίως, δεν πρόκειται για επιστημονικά συμπεράσματα, αλλά για το τι «αίσθηση» αφήνει στους άλλους ανθρώπους η επιλογή ποτού που κάνεις. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που εύστοχα ονομάστηκε «Η έρευνα της πρώτης εντύπωσης»… Η συγκεκριμένη μελέτη έγινε για λογαριασμό της μπίρας Budweiser –που αλλού;- στην Αμερική. Απευθύνθηκε σε 2.000 άτομα, από 21 ετών και άνω, και τους ζήτησε να αντιστοιχίσουν τις βασικότερες επιλογές ποτών με μια λίστα χαρακτηριστικών, όπως αυτά μπορούν να εκφράζουν μια προσωπικότητα.

 

έρευνα, προσωπικότητα

Pouring a glass of beer.

 

 

"Η έρευνα ζήτησε από 2.000 άτομα να αντιστοιχήσουν τις βασικότερες επιλογές ποτών με μια λίστα χαρακτηριστικών, όπως αυτά μπορούν να εκφράζουν μια προσωπικότητα."

 

 

Πίνεις ανάλογα με την προσωπικότητα σου

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από την έρευνα “First Impressions” της Budweiser, οι συμμετέχοντες διαχώρισαν έξι διαφορετικούς τύπους χαρακτήρα, που συνδέονται με το ποτό επιλογής και μάλιστα κάθε ένας πήρε και ένα σχετικό παρατσούκλι που σχετίζεται με την προσωπικότητά του.

Ο κύριος και η κυρία Χαλαρή (Easy Going). Σε αυτή την κατηγορία λέει ανήκουν όσοι προτιμούν να καταναλώσουν μπίρα, και δη εγχώρια. Είναι ο Τύπος #1, Προσιτός και Γνήσιος. Τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες (σε ποσοστό μάλιστα 70%) που επιλέγουν κάποια εγχώρια ετικέτα μπίρας, εμφανίστηκαν ευκολότερα προσεγγίσιμοι. Θετικό ποσοστό σε αυτόν τον τομέα, 36% στις γυναίκες και 29% στους άντρες, εμφάνισαν και όσοι επιλέγουν εισαγόμενη μπίρα, αλλά με μεγάλη διαφορά από τη ντόπια.

 

"Αυτοί που έχουν προσιτή και γνήσια προσωπικότητα επιλέγουν μπίρα, αυτοί που είναι σοβαροί και εγκρατείς διαλέγουν κρασί και όσοι είναι σοφιστικές και απαιτητικοί πίνουν σαμπάνια, λέει η έρευνα."

 

Ο κύριος και η κυρία Προσηλωμένοι (Focused). Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όσοι επιλέγουν να καταναλώσουν κρασί. Είναι, λέει, ο Τύπος #2, Σοβαρός και Επιφυλακτικός. Το 52% των ερωτηθέντων στην έρευνα θεωρούν ότι ένας άντρας που διαλέγει να πιεί κρασί, έχει ακριβώς αυτά τα στοιχεία, του σοβαρού και κλειστού χαρακτήρα. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες είναι 31%. Δεύτερο ποτό επιλογής στην κατηγορία αυτή έρχεται το τζιν με τόνικ, «σκοράροντας» 23% στους άντρες και 22% στις γυναίκες.

 

έρευνα, προσωπικότητα

 

Ο κύριος και η κυρία Φανταχτεροί (Fancy). Η τρίτη κατηγορία από τις έξι που βασίζεται σε καθαρό-σκέτο ποτό, είναι ο Τύπος #3, ο Σοφιστικέ και Απαιτητικός, ο οποίος επιλέγει να πιεί σαμπάνια. Ο κόσμος λοιπόν, θεωρεί ότι όσοι καταναλώνουν σαμπάνια -οι άντρες σε ποσοστό 41% και οι γυναίκες σε ποσοστό 57%- είναι πιο «ψαγμένοι» και κατ’ επέκταση πιο απαιτητικοί. Υψηλά ποσοστά σε αυτά τα χαρακτηριστικά (29% στους άντρες και 25% στις γυναίκες) πήραν και όσοι επέλεγαν να πιουν κρασί. Μάλλον λογικό.

 

"Η έρευνα λέει ότι έχουν Αστραφτερή και Μοδάτη προσωπικότητα, οι λαμπεροί εκείνοι τύποι, που διαλέγουν να πίνουν ένα κλασικό και διαχρονικό κοκτέιλ όσο το Cosmopolitan."

 

έρευνα, προσωπικότητα

 

Κι αν πίνεις κοκτέιλ, τι προσωπικότητα έχεις;

Εδώ αρχίζουν τα καλά! Ο Τύπος #4, είναι ο κύριος και η κυρία Τρέντι (Trendy), και έχουν Αστραφτερή και Μοδάτη προσωπικότητα. Αυτοί λοιπόν οι λαμπεροί τύποι, διαλέγουν να πίνουν ένα κλασικό και διαχρονικό κοκτέιλ όσο το Cosmopolitan. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι «αστραφτεροί και μοδάτοι» χαρακτηρίστηκαν και οι γυναίκες και οι άντρες (48% και 40% αντίστοιχα) που επιλέγουν να πιουν Cosmopolitan, αλλά και ότι κανένα άλλο από τα ποτά στην έρευνα δεν κατάφερε να πετύχει υψηλό ποσοστό σε αυτή την κατηγορία προσωπικότητας.

 

έρευνα, προσωπικότητα

 

Ο κύριος και η κυρία Ελεύθερο Πνεύμα (Free spirit). Στον Τύπο #5, αυτόν που είναι Ενεργητικός και Εξωστρεφής, κατατάχθηκαν με συντριπτικά ποσοστά, όσοι διαλέγουν να πιουν Μαργαρίτα. Το δημοφιλές κλασικό κοκτέιλ θεωρείται ότι το προτιμούν γυναίκες με αυτά τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας σε ποσοστό 50% και άντρες σε ποσοστό 41%, ενώ υψηλό ποσοστό πήρε και η εγχώρια μπίρα, με τους όσους την επιλέγουν να χαρακτηρίζονται ενεργητικοί και εξωστρεφείς, σε ποσοστό 29% και 27% για τις γυναίκες και τους άντρες αντίστοιχα.

 

"Η επιλογή της Μαργαρίτας αντικατοπτρίζει ένα χαρακτήρα ενεργητικό και εξωστρεφή, ενώ αυτή του τζιν με τόνικ μια προσωπικότητα αναλυτική και υπολογιστική, λέει η έρευνα…"

 

έρευνα, προσωπικότητα

 

Ο κύριος και η κυρία Πρακτικός (Practical). Κάπως «άχρωμο» φαίνεται το ψευδώνυμο που δόθηκε στον Τύπο #5, αυτόν δηλαδή που επιλέγει να πιεί Τζιν με Τόνικ. Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν λοιπόν σε ποσοστό 30% και 22%, ότι ένας άντρας και μια γυναίκα αντίστοιχα, που πίνουν τζιν με τόνικ έχουν προσωπικότητά που χαρακτηρίζεται Αναλυτική και Υπολογιστική. Το τζιν με τόνικ μάλιστα πήρε υψηλά ποσοστά και στους χαρακτήρες που είναι «προσεκτικοί και συμβατικοί».

Αυτά λοιπόν είναι τα «ευρήματα» και –αφού συνυπολογίσουμε ότι η έρευνα αφορά την αμερικάνικη αγορά κυρίως, διαλέγετε εσείς αν θέλετε να την πάρετε στα σοβαρά ή όχι.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Αχιλλέας Αναστασόπουλος είναι καλό παιδί. Ασχολείται με τα αυτοκίνητα, τις γάτες και το γράψιμο. Επαγγελματίας χομπίστας και ερασιτέχνης δημοσιογράφος, αρθογραφεί στην τελευταία σελίδα του περιοδικού Drive και διατηρεί το...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Δείχνει το ποτό που διαλέγεις την προσωπικότητά σου;"

Αλκοολη

Δημοσιεύτηκε στις 01/12/2017