previous
next

Rob Roy συνταγή: Το κοκτέιλ – αντικατοπτρισμός της σκωτσέζικης παράδοσης.

Rob Roy

To Rob Roy αποτελεί την πιο γνωστή παραλλαγή του Manhattan αν και πολύ συχνά αντιμετωπίζεται ως ανεξάρτητο κοκτέιλ.

Όλα δείχνουν πως δημιουργήθηκε το 1894 στο μπαρ του ξενοδοχείου Waldorf Astoria στο Μανχάταν. Πήρε το όνομά του από την οπερέτα του Ρεζινάλντ ντε Κόβεν (Reginald De Koven) η οποία ήταν βασισμένη στη ζωή του Rob Roy McGregor (7 Μαρτίου 1671 –  28 Δεκεμβρίου 1734), θρυλικού, λαϊκού ήρωα της Σκωτίας συχνά αποκαλούμενο και ως ο Σκοτσέζος Ρομπέν των Δασών. Η ζωή του έχει αποκτήσει μυθιστορηματική σάρκα και οστά από τον Σερ Γουόλτερ Σκοτ (Sir Walter Scott), έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς όλων των εποχών ενώ τον έχει υποδυθεί στην ομώνυμη ταινία ο Λίαμ Νίσον.

Rob Roy

Τα σκωτσέζικα ουίσκι άρχιζαν να χρησιμοποιούνται ευρέως στις Η.Π.Α., τη δεκαετία του 1890. Επίσης στα χρόνια που ακολούθησαν πολλοί μπαρτεντερ εμπνεύστηκαν ονόματα ποτών από θεατρικά έργα, βιβλία και ταινίες της εποχής. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα των παραπάνω είναι φυσικά το Rob Roy και ακολουθούν τα Blood and Sand, The Trilby και Tom and Jerry, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, πουθενά δεν είναι καταγεγραμμένο το ποιος δημιούργησε το Rob Roy. Τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο  Τζον Ο’Κονορ (John “Curley” O’Connor) επικεφαλής μπαρτεντερ του Waldorf Astoria εκείνη την εποχή και εμπνευστής (αν και οι απόψεις διίστανται) του επίσης διάσημου Bronx κοκτέιλ.

Όπως και στην περίπτωση του Μανχάταν συναντάμε 3 διαφορετικές εκδοχές για το πως μπορούμε να το σερβίρουμε. Το κλασικό, με γλυκό βερμούτ, το ξηρό (επίσης γνωστό σαν Beadlestone κοκτέιλ) αντικαθιστώντας το γλυκό με ξηρό βερμούτ και το perfect αναμιγνύοντας  ίσες ποσότητες από γλυκό και ξηρό βερμούτ.

Σε αντίθεση με το Μανχάταν, τα Angostura bitters δεν ταιριάζουν στο ίδιο στο Rob Roy με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιούνται στις μέρες μας. Παρ’ όλα αυτά η δικιά μας συνταγή συμφωνεί με αυτήν του David Embury στο βιβλίο του 1948 “Fine art of Mixing drinks” η οποία περιλαμβάνει Peychaud’s bitters.

 

Rob Roy συνταγή:

  • Προσθέστε όλα τα συστατικά σε ένα δοχείο ανάδευσης και ανακατέψτε με πάγο.
  • Διπλοσουρώστε σε παγωμένο ποτήρι κοκτέιλ χωρίς πάγο.

Γαρνιτούρα:

Γαρνίρετε με μια φλούδα λεμονιού πιέζοντας την πάνω από το ποτό σας, απελευθερώνοντας τα αιθέρια έλαια της ή/και με ένα κεράσι Maraschino.

Η σκωτσέζικη απάντηση στο αντίπαλο δέος του Μανχάταν, είναι λιγότερο γλυκιά αλλά εξίσου πολύπλοκη και απολαυστική. Σας προτείνουμε να πειραματιστείτε με ελαφρώς καπνιστά σκωτσέζικα ουίσκι ή ακόμα και με ιρλανδέζικα χωρίς να θέλουμε σε καμία περίπτωση να προσβάλουμε τη μνήμη του Σκωτσέζου ήρωα.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Γεννημένος στην Αθήνα το φθινόπωρο του 1981 , εργάστηκε επί σειρά ετών στο χώρο των γραφικών τεχνών. Του πήρε αρκετά χρόνια για να συνειδητοποιήσει ότι για να είναι κάποιος ευτυχισμένος...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

• ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ •

  • 50ml Blended Scotch Whisky
  • 25ml γλυκό Βερμούτ
  • 2 ριξιές Peychaud's bitters

•••

"Rob Roy συνταγή: Το κοκτέιλ – αντικατοπτρισμός της σκωτσέζικης παράδοσης."

Δημοσιεύτηκε στις 03/06/2017