previous
next

Του κόσμου τα παράξενα κρασιά

Articles, News

Είναι δίχως αμφιβολία ευτυχής συγκυρία το να έχεις τη δυνατότητα να δουλεύεις και την ίδια στιγμή να μαθαίνεις. Να διαβάζεις και ταυτόχρονα να μπορείς να ταξιδεύεις. Να μελετάς και παράλληλα να ψυχαγωγείσαι. Συνήθως δε, κάθε άλλο παρά συγκυρία είναι. Αντίθετα, το είσαι σε θέση να βιώνεις όλα τα παραπάνω, είναι αποτέλεσμα μεθοδευμένης προσπάθειας, αφοσίωσης και φροντίδας.

«Του κόσμου τα παράξενα κρασιά», δια χειρός της αγαπημένης μας  Μαρίας Τζίτζη, είναι ένα βιβλίο του οποίου η ανάγνωση από επαγγελματίες του οινικού πεδίου επιτρέπει όλα τα παραπάνω. Έχοντας μάλιστα πάρει μια αντιπροσωπευτική ιδέα μέσω των άρθρων της Μαρίας Τζίτζη στη στήλη της Εν αρχή οιν-ο-λόγος εδώ στο BitterBooze, η κυκλοφορία του βιβλίου μας προκάλεσε ιδιαίτερη ευχαρίστηση.

 

"«Του κόσμου τα παράξενα κρασιά» είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο και είναι αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας ετών. Μια καταγραφή κρασιών των οποίων η «παραξενιά» που τα χαρακτηρίζει τα καθιστά μοναδικά και προφανώς ιδιαίτερα."

 

Στο βιβλίο απαριθμούνται περί τα είκοσι τέτοια παραδείγματα, από κάθε γωνιά της γης, τα οποία συνοδεύονται με ιστορικά και πολιτισμικά δεδομένα, ανθρώπινες μαρτυρίες, γεωγραφικές αναφορές, τεχνικά χαρακτηριστικά και γευστικές αποτυπώσεις. Το περιεχόμενό του, χάρη στην πληθώρα πληροφοριών που περιέχει, αποτελεί ένα εγχειρίδιο υψηλής γνωσιολογικής αξίας σε ότι αφορά στη συγκεκριμένη -οινική- θεματική.

Την ιδία στιγμή, εκτός από αντικείμενο μελέτης για εμάς τους οινοχόους, που μας δίνεται η δυνατότητα να ανατρέξουμε σε αυτό ώστε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να επικοινωνήσουμε στο κοινό την ιστορία των κρασιών αυτών, ή τους οινολόγους, που θα ανακαλύψουν μυστικά οινοποίησης, «Του κόσμου τα παράξενα κρασιά» αποτελούν εργαλείο και για άλλους επαγγελματίες του επισιτιστικού κλάδου.

 

"«Του κόσμου τα παράξενα κρασιά» μπορούν να λειτουργήσουν και ως ευρετήριο διαφορετικών γεύσεων για τους μπαρτέντερ, μια ολοκληρωμένη βιβλιογραφία για δασκάλους και θεωρητικούς, μια πηγή πληροφορίας για δημοσιογράφους και συντάκτες, ένας οινοτουριστικός οδηγός για ταξιδιώτες και μία απολαυστική περιπέτεια για κονεσέρ του κρασιού ή λάτρεις των περίεργων της φύσης."

 

Το συναρπαστικό αυτό προφίλ ολοκληρώνει ο λογοτεχνικός χαρακτήρας του βιβλίου. Ο λόγος της Μαρίας Τζίτζη για ακόμα μια φορά -και αναμενόμενα για όσους τη γνωρίζουμε– είναι ειλικρινής, μεστός και συγκινητικά παραστατικός. Με απλότητα, και επιμέλεια παρουσιάζει ένα επιστημονικό κείμενο με τέτοιο απολαυστικό τρόπο που την ίδια στιγμή που το διαβάζεις επιθυμείς να γεμίσεις το ποτήρι σου με μια λαχταριστή Κάβα (Cava) και να ατενίσεις τους αμπελώνες που βρίσκονται στα πεδινά παράκτια του Εκουαδόρ.

 

Του κόσμου τα παράξενα κρασιά


tou kosmou ta paraksena krasia, maria tzitzi

 

Γενναιόδωρα το βιβλίο αυτό έχει αφιερωθεί στους μαθητές της «Με την ελπίδα να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν από κοντά όλον αυτόν τον παράξενο οινικό θησαυρό της γης». Από προσωπική εμπειρία -και με μεγάλη σιγουριά πιστεύω πως θα το επιβεβαιώσουν όλοι όσοι είχαν αυτήν την τύχη- θα σας πω πως είναι μεγάλη χαρά και τιμή να έχεις μαθητεύσει δίπλα στη Μαρία Τζίτζη.

Καλοτάξιδα λοιπόν, «Του κόσμου τα παράξενα κρασιά» και καλά ταξίδια και σε εμάς που θα τα διαβάζουμε. Μέχρι τα επόμενα «παράξενα κρασιά» που ήδη ετοιμάζονται, καλή ανάγνωση!

Το βιβλίο «Του κόσμου τα παράξενα κρασιά» κυκλοφορεί σε μεγάλα βιβλιοπωλεία.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Η Γιοβάννα Λύκου κολυμπούσε ασταμάτητα μέχρι τα 19 της χρόνια όταν και συνειδητοποίησε πως είχε διανύσει απόσταση ίση με την περίμετρο της Γης. Τότε το να χαλαρώσει έμοιαζε καλή ιδέα...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Του κόσμου τα παράξενα κρασιά"

Articles, News

Δημοσιεύτηκε στις 29/05/2016