Αγαύη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι.

Articles

-Καλησπέρα , θα ήθελα μια Μαργαρίτα λεμόνι.
-Μήπως θα θέλατε να δοκιμάσετε μια Tommy’s Margarita με σιρόπι αγαύης;
-Σιρόπι αγάπης;
-Όχι.Αγαύης , το φυτό που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παρασκευή της τεκίλα.
(Αληθινός διάλογος που πραγματοποιείται σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση)

Αγαύη λοιπόν.Τι ακριβώς είναι η αγαύη που πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε το νέκταρ της σε πολλά κοκτέιλ;Η αγαύη είναι ένα φυτό που ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των παχύφυτων , έχει δηλαδή την ιδιότητα όπως όλα τα παχύφυτα να διατηρεί ποσότητες νερού σε κάποια σημεία του , η αγαύη στα φύλλα της.ΔΕΝ είναι κάκτος.Οι κάκτοι είναι παχύφυτα , τα παχύφυτα δεν είναι όλα κάκτοι.Το όνομα βεβαίως , όπως και τα περισσότερα επιστημόνικα ονόματα των φυτών , προέρχεται από την ελληνική μυθολογία και μπορείς να μάθεις περισσότερα εδώ.

Η αγαύη λοιπόν έχει μεγάλα και σαρκώδη φύλλα , πολλές φορές φέρουν και αγκάθια , όπου εκεί αποθηκεύει νερό , εξ ‘ου και η μεγάλη αντοχή της στην ξηρασία που την κάνει γηγενή σε ξηρά κλίματα.Τις συναντάμε πολύ μικρές (μέχρι και 10 εκ. διάμετρο) , μέχρι πολύ μεγάλες.Κατά την διάρκεια της ανθοφορίας τους αναπτύσουν έναν πολύ μεγάλο μίσχο που μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα (ανάλογα το είδος) επάνω στον οποίο σχηματίζεται μία ταξιανθία , μία σειρά δηλαδή από άνθη , τα οποία στην συνέχεια μετασχηματίζονται σε νέα φυτά.Αυτά πέφτουν στο έδαφος , ριζώνουν και έτσι έχουμε νέες αγαύες!Άρα , θεωρητικά και περισσότερη τεκίλα!Και λέω θεωρητικά γιατί οι Jimadores (θεριστές στα ισπανικά) δεν αφήνουν τις αγαύες τους να μεγαλώσουν τόσο ώστε να ανθίσουν και να πολλαπλασιαστούν με αυτόν τον τρόπο.Τις κόβουν πολύ νωρίτερα , όταν το επίπεδο της ζάχαρης στο φυτό έχει φτάσει στο επιθυμητό για τον κάθε οίκο τεκίλας επίπεδο.Πώς πολλαπλασιάζονται τότε;Με παραφυάδες!Οι παραφυάδες είναι μικρά αγαυάκια τα οποία ξεφυτρώνουν γύρω από το μητρικό φυτό!!Τέλεια , ε;Επίσης ξέχασα να αναφέρω μια ακόμη λεπτομέρεια που κάνει αυτό το φυτό συγκλονιστικό : ανθίζει ΜΙΑ ΜΟΝΟ φόρα σε όλη του τη ζωή και μόλις ανθίσει , πεθαίνει!!!

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ποικιλία αγαύης η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή της Τεκίλα είναι η Agave Tequilana ή blue agave ή webber agave και είναι αυτή.


Επίσης πρέπει να σου πω ότι έχουμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα αγαύες.Είναι αυτό που οι γιαγιάδες μας ή οι μαμάδες μας αποκαλούσαν Αθάνατα.Εδώ στην Ελλάδα συναντάμε κυρίως την ποικιλία Agave americana που είναι αυτή

και την ποικιλία Agave americana variegata που είναι αυτή.


Κι εσύ δικαίως θα με ρωτήσεις : γιατί δεν φτιάχνουμε κι εμείς Τεκίλα αφού έχουμε αγαύες;Μα γιατί η Τεκίλα όπως και το Κονιάκ έχει προστασία ονομασίας προέλευσης.Παράγεται μόνο στο Μεξικό και μόνο σε συγκεκριμένα μέρη του Μεξικό.

Τί είναι τώρα το νέκταρ ή σιρόπι αγαύης που χρησιμοποιείται σε πολλά κοκτέιλ;Είναι μία γλυκαντική ουσία η οποία παράγεται έπειτα από επεξεργασία που υφίσταται ο χυμός της αγαύης.Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του μελιού από τους αυστηρά χορτοφάγους (Vegans) ή απλά ως υποκατάστατο της ζάχαρης από τους διαβητικούς λόγω του υψηλού ποσοστού φρουκτόζης που περιέχει και η οποία δεν χρειάζεται ινσουλινη για να μεταβολιστεί.

Πάρε και δυο συνταγές για το μπαρ σου με σιρόπι αγαύης τις οποίες θα τις τιμήσουμε απόψε!Halleluja!!!

Tommy’s Margarita
Μια καταπληκτική δημιουργία του Julio Bermejo (μεγάλη μορφή στον χώρο της Τεκίλα) που πήρε το όνομα της από το ομώνυμο οικογενειακό εστιατόριο στο San Fransisco που έχτισε ο πατέρας του, Tomas Bermejo που δυστυχώς απεβίωσε στις 2 Μαρτίου αναπάντεχα.

 

60 ml 100% agave tequila reposado
30 ml φρεσκοστυμμένος χυμός λάιμ
15 ml νέκταρ αγαύης 

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο σέηκερ και διπλο-σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι του κοκτέιλ straight up ή σε old-fashioned ποτήρι με πάγο.Ξεχνάμε να βάλουμε αλάτι στο χείλος αφού θέλουμε να πάρουμε όλη την γεύση της αγαύης καθαρή.

Thai Tommy’s Margarita
Μία συγκλονιστική παραλλαγή από έναν καλό φίλο και βραβευμένο ως μπαρτέντερ της χρονιάς στην Ελλάδα πέρυσι που μας προσέφερε την συνταγή της.Νίκο Ζήση ευχαριστούμε!

50 ml Casco Viejo reposado
30 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ
25 ml νέκταρ αγαύης
15 ml σιρόπι τσίλι
10 ml χυμό τζίντζερ

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο σέηκερ και σουρώνουμε σε double-rocks ποτήρι με πάγο.Διακοσμούμε με μία φέτα λάιμ και μία ολόκληρη πιπεριά τσίλι.Το σιρόπι τσίλι μπορούμε να το ετοιμάσουμε αν χτυπήσουμε στο μπλέντερ 200 ml (κατ’ογκο) ζάχαρη , 200 ml νερό και 3 πιπερίες τσίλι από την Ταιλάνδη και το διπλοσουρώσουμε βεβαίως μετά.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Αγαύη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι."

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 24/03/2011