previous
next

Το αποστακτήριο Jack Daniel γίνεται 150 χρονών!

Articles

Στον παγκόσμιο χάρτη της ποτοποιίας δεν υπάρχουν πολλά brand με τόσο μεγάλη ιστορία που να συνεχίζουν μέχρι σήμερα να παράγουν το ίδιο προϊόν, με την αυθεντική μάλιστα συνταγή και τις προδιαγραφές που κάποτε ξεκίνησαν να το κάνουν. Το αποστακτήριο του Jack Daniel ανήκει σε αυτήν την κατηγορία αφού στέκεται περήφανα από το 1866 στο Λίντσμπεργκ της πολιτείας του Τενεσί των ΗΠΑ.

Το Jack Daniel’s έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές καταναλωτών, μπαρτέντερ, ροκ σταρ (λέγε με Lemmy και Slash), όντας πρωτοπόρο στην κατηγορία του. Έχει δώσει τροφή μάλιστα, στους εξυπνάκηδες connoisseur ώστε να αναφωνούν στην κάθε παραγγελία «Ένα μπέρμπον παρακαλώ, ένα Jack Daniel’s», πως το Jack Daniel’s δεν είναι μπέρμπον, αλλά Tennessee.

"Το Jack Daniel’s έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές καταναλωτών, μπαρτέντερ και ροκ σταρ, όντας πρωτοπόρο στην κατηγορία του και αναγκάζοντας μας να το διαχωρίσουμε από τα υπόλοιπα μετατρέποντας την παραγγελία μας, αντί για «Ένα μπέρμπον παρακαλώ», σε «Ένα Tennessee παρακαλώ»."

 

Το Tennessee σαν κατηγορία αμερικάνικου ουίσκι διαχωρίζει ξεκάθαρα τη θέση του νομικά από τα μπέρμπον, με το να επιβάλει στους παραγωγούς του να το αποστάζουν στην συγκεκριμένη πολιτεία, αντί για το Κεντάκι που συνηθίζεται στα μπέρμπον και να το περνούν από διαδικασία φιλτραρίσματος με ξυλάνθρακα σφενδάμου, γνωστή και ως Lincoln County Process, με την εξαίρεση μόνο ενός παραγωγού (Benjamin Prichard’s).

 

Ιστορία και μύθοι του Jack Daniel’s

Ουκ ολίγες ιστορίες υπάρχουν γύρω από τον πιο γνωστό και πετυχημένο παραγωγό ουίσκι Tennessee, τον Jasper Newton “Jack” Daniel. Και πως θα μπορούσαν να μην υπάρχουν όταν το αποστακτήριο του brand σου γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια ζωής; Μια από αυτές, αφορά στο θάνατο του, και ισχυρίζεται πως πέθανε από γάγγραινα, επειδή μολύνθηκε η πληγή του όταν κλώτσησε το μεταλλικό χρηματοκιβώτιο του γιατί δεν μπορούσε να θυμηθεί το συνδυασμό .

 

Jack Daniel's

 

Ο εν λόγω επιχειρηματίας με αγάπη στα κοστούμια και καταγωγή από τη Σκωτία, την Ιρλανδία και την Ουαλία, γεννήθηκε το 1849, ενώ κατάφερε σε λίγα μόλις χρόνια να αφήσει το κληροδότημά του στη βιομηχανία ποτοποιίας, μέσω του Jack Daniel’s.

Λέγεται πως αγόρασε την εκμετάλλευση του νερού της υπόγειας σπηλιάς Cave Spring Hollow καθώς και τη γύρω περιοχή για $2.148 ώστε να αντλεί το καλύτερο και πιο καθαρό νερό για την παραγωγή του ουίσκι του. Νερό καθαρό από σίδηρο, που δεν είναι επιθυμητό όταν φτιάχνουμε ουίσκι, αλλά πλούσιο σε άλλα μέταλλα, εξαιτίας της επαφής του με τα ασβεστολιθικά πετρώματα της σπηλιάς.

 

"Το Jack Daniel’s έχει να υπερηφανεύεται για το σύστημα φιλτραρίσματος Lincoln County Process, που στο αποστακτήριο αποκαλούν ‘’The Extra Blessing’’, μέσα από το οποίο «στάζει» αργά-αργά το ουίσκι για παραπάνω από μια εβδομάδα, μέχρι να ολοκληρωθεί το φιλτράρισμα που δίνει έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα."

 

Πως το Jack Daniel’s γίνεται Jack Daniel’s

Το Jack Daniel’s όμως έχει να υπερηφανεύεται και για το σύστημα φιλτραρίσματος του, το Lincoln County Process που γράψαμε πιο πάνω και που στο αποστακτήριο του brand το αποκαλούν ‘’The Extra Blessing’’. Μία ψηλή στήλη με ξυλάνθρακα σφενδάμου μέσα από την οποία «στάζει» αργά-αργά το ουίσκι για παραπάνω από μια εβδομάδα, μέχρι να ολοκληρωθεί το φιλτράρισμα που δίνει έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα.

Πριν από αυτό, έχει προηγηθεί η ζύμωση με το περίφημο σύστημα sour mash, η διαδικασία δηλαδή κατά την οποία προστίθενται στο προς ζύμωση μείγμα ζυμομύκητες από προηγούμενη ζύμωση. Μια διαδικασία που χρησιμοποιούν στα περισσότερα μπέρμπον και που βοηθά τη ζύμωση να ξεκινήσει αφού το ποσοστό του βυνοποιημένου κριθαριού είναι σχετικά μικρό στα αμερικάνικα ουίσκι. Η δε αυθεντική συνταγή του μείγματος (mash) του Jack Daniel’s συνεχίζει αναλλοίωτη από την αρχή και αποτελείται από 80% καλαμπόκι, 12% κριθάρι και 8% σίκαλη.

 

Jack Daniel's

 

"Το Jack Daniel’s έχει υπάρξει πρωτοπόρο στην κατηγορία του, αναλλοίωτο μέσα στα χρόνια και σταθερό στην ποιότητα, και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα προϊόντα των ΗΠΑ, κάνοντας το όνομα του γνωστό σε όλον τον κόσμο."

 

To cut a long story short, το Jack Daniel’s έχει υπάρξει πρωτοπόρο στην κατηγορία του, αναλλοίωτο μέσα στα χρόνια και σταθερό στην ποιότητα που ο δημιουργός του επέβαλε. Αποτελεί δε ένα από τα σπουδαιότερα εξαγώγιμα προϊόντα του Τενεσί και ολόκληρων των ΗΠΑ, κάνοντας το όνομα του γνωστό σε όλον τον κόσμο. Φέτος, όπως γράψαμε, το αποστακτήριο του γιορτάζει τα 150 χρόνια ζωής. Ας του ευχηθούμε σηκώνοντας το ποτήρι μας με Jack Daniel’s ψηλά και με την πρόποση να τα χιλιάσει, συνεχίζοντας να γλυκαίνει τον ουρανίσκο μας.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Το αποστακτήριο Jack Daniel γίνεται 150 χρονών!"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 02/12/2016