previous
next

1776 straight rye 100° proof

Reviews, Uncategorized

Η μανία που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως με τα αμερικάνικα ουίσκι σίκαλης, κυρίως λόγο του ότι με αυτά δημιουργήθηκαν αρκετά κλασικά κοκτέιλ, οδήγησε την παγκόσμια προσοχή της βιομηχανίας των ποτών αλλά και αρκετών, νέων entrepreneur, στην αναβίωση κλασικών συνταγών από θρυλικές φίρμες. Ένα από αυτά, το προϊόν της σημερινής δοκιμής του The Booze Chronicles, είναι το ουίσκι 1776 straight rye.

Το ουίσκι 1776 straight rye, ή τέλος πάντων το ουίσκι που ξεκίνησε να φτιάχνει ο Ελάιτζα Πέπερ (Elijah Pepper) το 1780, στη δύση δηλαδή της αμερικανικής επανάστασης που ξεκίνησε το 1776, λέγεται πως ήταν το αγαπημένο αρκετών διακεκριμένων Αμερικανών. Ο πρόεδρος Άντριου Τζάκσον του εικοσαδόλαρου, ο ομότιτλός του Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον, αλλά και ο αμφιλεγόμενος, στρατηγός και αργότερα 18ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Οδυσσέας Γκραντ, φέρονται να ήταν σπουδαίοι πότες από το ουίσκι του Πέπερ.

 

"Ο πρόεδρος Άντριου Τζάκσον του εικοσαδόλαρου, ο ομότιτλός του Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον, αλλά και ο αμφιλεγόμενος, στρατηγός και αργότερα 18ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Οδυσσέας Γκραντ, φέρονται να προτιμούσαν το 1776 straight rye."

 

Έχει μείνει στην ιστορία και μια φράση του Αβραάμ Λίνκολν, ως απάντηση στους επικριτές του Γκραντ: «Παρεμπιπτόντως, κύριοι, μήπως γνωρίζετε από που προμηθεύεται ο Στρατηγός Γκραντ το ουίσκι του; Διότι αν καταφέρω να μάθω, προτίθεμαι να στείλω ένα ολόκληρο βαρέλι από αυτό σε κάθε έναν από όλους τους στρατηγούς εκεί έξω!»

 

1776 straight rye, ουίσκι

 

Στο μπουκάλι του 1776 straight rye

Η ιστορία του θρυλικού ουίσκι συνεχίζεται με τον γιο του Ελάιτζα, τον Όσκαρ Πέπερ, ενώ το brand πραγματικά απογειώνει ο εγγονός του, ο Τζέιμς. Ένας ευζωιστής βιομήχανος που είδε την αυγή του 20ού αιώνα καβάλα σε καθαρόαιμες φοράδες, τρέχοντας στο περίφημο Kentucky Derby, ή απολαμβάνοντας το Old Fashioned του σε κάποια από τις ιδιωτικές του αμαξοστοιχίες. Χρησιμοποιώντας την ίδια, αυθεντική συνταγή, κληρονομιά από τον παππού του, ονόμασε το ουίσκι του ‘’Old 1776’’ και το διέδωσε σε όλη την καλή, και όχι μόνο, κοινωνία.

 

"Μισό αιώνα μετά την παύση λειτουργίας του, το 2008, ο Amir Peay αποκτά τα δικαιώματα του ιστορικού 1776 straight rye και καταφέρνει να αναπαράξει την πρώτη εκείνη συνταγή που ο Ελάιτζα Πέπερ χρησιμοποιούσε."

 

Η πρώτη φάση του ουίσκι τελειώνει το 1958 όταν και τερματίζεται η λειτουργία των αποστακτικών στηλών και το brand φαίνεται πως θα χανόταν μέσα στη λήθη του πάλαι ποτέ Αμερικάνικου Ονείρου. Ακριβώς μισό αιώνα αργότερα, το 2008, ο Amir Peay αποκτά τα δικαιώματα του ιστορικού αυτού brand και έπειτα από μακροχρόνια έρευνα καταφέρνει σύμφωνα με τα λεγόμενα του να αναπαράξει την πρώτη εκείνη συνταγή που ο Ελάιτζα Πέπερ χρησιμοποιούσε. Σε αυτή την έρευνα συνεισέφεραν και αρκετές ιστορικές φιάλες που δοκιμάστηκαν από το πρώτο εκείνο ουίσκι που φτιάχτηκε στις αρχικές εγκαταστάσεις. Σκέψεις μάλιστα υπάρχουν να χτιστεί και ένα νέο αποστακτήριο, επάνω στο χώρο που βρίσκονταν αυτές οι εγκαταστάσεις.

 

1776 straight rye, ουίσκι

 

Το 1776 straight rye στο ποτήρι μας

Το ουίσκι 1776 straight rye στους 50 αλκοολικούς βαθμούς φτιάχνεται με ένα μείγμα πρώτης ύλης που περιέχει πάνω από 90% σίκαλη, με το υπόλοιπο να συμπληρώνει το βυνοποιημένο κριθάρι. Ωριμάζει για τρία χρόνια σε καινούρια βαρέλια από αμερικάνικη δρυ, και εμφιαλώνεται χωρίς να περάσει από τη διαδικασία του ψυχρού φιλτραρίσματος, ώστε να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα πρωτογενή αρώματα και γεύσεις.

Η φιάλη του είναι χαρακτηριστικά σκούρα μαύρη, ενώ το χρώμα του ουίσκι είναι ανοικτό χάλκινο. Στη μέτριας έντασης μύτη του, διαπιστώσαμε έναν έντονο φυτικό χαρακτήρα, αλλά και έντονα ξυλώδη, με τις πευκοβελόνες να γαργαλάνε το ρινικό μας σύστημα. Τον αρωματικό του χαρακτήρα συμπληρώνει η καμένη ζάχαρη, τα κανελογαρύφαλα και η κηρήθρα.

 

"Το χρώμα του 1776 straight rye είναι ανοικτό χάλκινο, έχει μέτριας έντασης μύτη, με έντονο φυτικό και ξυλώδη χαρακτήρα, με τις πευκοβελόνες να γαργαλάνε το ρινικό σύστημα και να συμπληρώνονται από καμένη ζάχαρη, κανελογαρύφαλα και κηρήθρα."

 

Μέτριο σώμα, με τα μπαχαρικά να γίνονται πιο έντονα, τη βανίλια και το δέρμα να ξεπηδούν, μαζί με μια υποψία σοκολάτας. Μέτριας διάρκειας επίγευση, αλλά με χαρακτήρα που θυμάσαι.  Ιδανικό για ένα στιβαρό Old Fashioned και άψογη παρέα σε ένα πιπεράτο πούρο μετά το φαγητό.

 

1776 straight rye, ουίσκι

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

Τίμος Σπανός: 89/100

Γιάννης Κοροβέσης: 84/100

 

Μέσος όρος: 86,50/100

 

Ιδιοκτήτης: James E. Pepper & Co. – Georgetown Trading Co.

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: ΗΠΑ

Αλκοολικοί βαθμοί: 50 %

Τύπος: Ουίσκι σίκαλης (straight rye whiskey)

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα:

 

Ευχαριστούμε πολύ την Κάβα Δίας για την ευγενική χορηγία της

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"1776 straight rye 100° proof"

Reviews, Uncategorized

Δημοσιεύτηκε στις 17/01/2017