previous
next

Πως είναι να δοκιμάζει κάποιος ένα cognac του 1777;

News

Μάλλον δε θα το μάθουμε ποτέ. Όπως φαίνεται όμως, κάποιος τυχερός θα έχει την ευκαιρία να το μάθει, αν το επιθυμεί, αφού με περίπου 150,000 δολάρια, θα μπορέσει να αγοράσει τις πέντε φιάλες cognac που βγαίνουν σε δημοπρασία στο τέλος του μήνα, μία εκ των οποίων χρονολογείται από το 1777! Τώρα, αν θα τις ανοίξει, είναι άλλη υπόθεση.

Εμφιαλώνονται όμως cognac από τόσο παλιά, θα αναρωτηθεί κάποιος. Το cognac ως προϊόν ξεκίνησε να παράγεται στις αρχές του 16ου αιώνα, ενώ ο παλαιότερος, καταγεγραμμένος οίκος παραγωγής, ο οίκος Augier, ιδρύθηκε το 1643!

Τα πέντε cognac που δημοπρατούνται είναι προφανώς χρονολογημένα, δεν είναι δηλαδή μείγμα διαφόρων ηλικιών και η ηλικία του καθενός αναγράφεται στη φιάλη: 1777, 1802, 1812, 1906 και 1914!

Τα cognac έχουν την ετικέτα του οίκου A. Hardy. Τι σημαίνει αυτό; Σίγουρα όχι πως παρήχθησαν από τον ίδιο, αφού ο οίκος Hardy ιδρύθηκε το 1863 από τον Εγγλέζο έμπορο οίνου και αποσταγμάτων Anthony Hardy. Και επειδή ανέκαθεν οι οίκοι παραγωγής cognac ήταν πρωτίστως έμποροι και δευτερευόντως παραγωγοί, ο Anthony Hardy αγόρασε κάποια στιγμή τα cognac αυτά –τουλάχιστον αυτά που χρονολογούνται πριν το 1863- από κάποιον άλλον έμπορο και το ενσωμάτωσε στην προσωπική του συλλογή ως προϊόν ιδιοκτησίας του, βάζοντας του και την ετικέτα του.

"Ο οίκος Augier δημιουργήθηκε το 1643, ενώ ο A. Hardy το 1863"

Συγκεκριμένα το cognac του 1777 λέγεται πως αποστάχθηκε από το Domaine de la Vie στο Grande Champagne, παρέμεινε για 100 ολόκληρα χρόνια σε βαρέλι, ύστερα μεταφέρθηκε σε μεγάλη, γυάλινη νταμιτζάνα –όπως παραδοσιακά γίνεται με τα μεγάλα σε ηλικία cognac- και το 1936 εμφιαλώθηκε. Το BNIC άλλωστε κρατά, ειδικά για τα χρονολογημένα cognac, λεπτομερείς καταγραφές όλων των ημερομηνιών που αφορούν τη «ζωή» τους, τουλάχιστον από το 1946 που ιδρύθηκε.

Ένας από τους τελευταίους ευπατρίδες του χώρου του cognac, ο Jacques Hardy, στο τιμόνι του οίκου από το 1957 έως το 2005 που απεβίωσε, είχε κρατήσει στη συλλογή του μερικές φιάλες από διάφορα cognac με ηλικία 200 και πλέον χρόνων. Δύο χρόνια πριν πεθάνει τις πούλησε σε κάποιον συλλέκτη του οποίου το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό. Αυτός είναι που δημοπρατεί στο τέλος του μήνα τις πέντε αυτές, μοναδικές εμφιαλώσεις.

1777, Hardy, Cognac

Το 1777 στην ιστορία

Τα τρία από αυτά, έχουν παραχθεί σε περίοδο προ-φυλλοξήρας, ενώ συμπίπτουν με σπουδαία γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας. Το 1777, ένα χρόνο μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ταυτίζεται με την αμερικανική επανάσταση. Το 1802 είναι η χρονιά που ο Ναπολέων Βοναπάρτης συνυπογράφει τη Συνθήκη της Αμιένης και αυτοανακηρύσσεται Ισόβιος Ύπατος, ενώ το 1812 στιγματίστηκε από την εισβολή του Ναπολέοντα στην Ρωσία.

Τελειώνοντας, ίσως τελικά να μην έχει μεγάλη σημασία πως θα είναι ένα cognac του 1777 στη γεύση. Το πιο σημαντικό ίσως να είναι, πως μέσα από μερικές μόνο γουλιές και συνειρμικά, θα μπορεί ίσως ο τυχερός να «γευτεί» πως ήταν ο κόσμος σε διαφορετικούς αιώνες από τον δικό μας.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Πως είναι να δοκιμάζει κάποιος ένα cognac του 1777;"

News

Δημοσιεύτηκε στις 22/01/2021