previous
next

Ανασκόπηση 2013

Articles

Ένα χρόνο πριν, περίπου τις ίδιες μέρες και για την ακρίβεια στις 21 του περσινού Δεκέμβρη, οι οπαδοί των Μάγιας είχαν σχεδόν καταφέρει να μας πείσουν πως θα έλθει η συντέλεια του κόσμου. Στην πραγματικότητα το μόνο που συνέβη, και που εκεί είχαν βασιστεί άλλωστε οι πρώτοι αστρονόμοι της ιστορίας, ήταν να βρεθεί ο ήλιος στο κέντρο του γαλαξία μας και όλοι οι πλανήτες να έλθουν σε συζυγία στον ουρανό. Είχαμε λοιπόν μπροστά μας άλλον έναν –τουλάχιστον- χρόνο ζωής και όπως αποδείχθηκε είχαμε να ζήσουμε πολλά όσον αφορά στην «βιομηχανία» του μπαρ και τους μπάρμαν.

 

Αν μου έλεγες λοιπόν να κάνω μία ανασκόπηση του τι συνέβη μέσα στη χρονιά που πέρασε, τι θα έχουμε να θυμόμαστε από αυτή την περιπετειώδη χρονιά, τι ιστορίες θα λέμε στα παιδιά μας όταν εκείνα μας ρωτούν τι κάναμε το 2013 τότε θα σου έγραφα τα παρακάτω:

 

1. Η διάκριση του Πάνου Γιοβάνη σαν νικητή στον ευρωπαϊκό τελικό του Angostura Global Cocktail Challenge με τα κοκτέιλ του Scarlet Ibis και Safe House

Ο Πάνος από το μπαρ Venezia της Λαμίας είχε δείξει ότι κάτι τρέχει με αυτόν και την δημιουργικότητα του, αφού είχε διακριθεί σε προηγούμενο διαγωνισμό της Ένωσης Μπάρμαν Ελλάδος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, και αφού πρώτα βγήκε πρώτος στον ελληνικό τελικό, κέρδισε πανάξια την πρώτη θέση και στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό που διεξήχθη στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, ανήμερα της εθνικής μας γιορτής, 28 Οκτωβρίου 2013. Τώρα λοιπόν αναμένουμε τη στιγμή που ο Πάνος θα μεταβεί στο Πορτ οφ Σπέιν του Τρινιντάντ στις 2 Μαρτίου του 2014 και θα διαγωνιστεί σαν Ευρωπαίος νικητής στο Παγκόσμιο τελικό. Καλή επιτυχία μεσιέ.

 

2. Η πρωτιά του Παναγιώτη Γκοβάτσου στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κοκτέιλ

Ο έτερος Παναγιώτης, ο Γκοβάτσος, από το μπαρ Code στη Μονεμβασιά βρήκε πρώτος στην κατηγορία Long Drink του Παγκοσμίου διαγωνισμού κοκτέιλ της Ένωσης Μπάρμαν, με το κοκτέιλ του Skyfall 2. Αφού πρώτα είχε βγει νικητής στον αντίστοιχο Πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργανώθηκε στην έκθεση HO.RE.CA. τον Φεβρουάριο, ο Παναγιώτης άστραψε και βρόντησε στον Παγκόσμιο τελικό της Πράγας τον Αύγουστο κατακτώντας την πρώτη θέση.

 

3. Ο Γιώργος Μπάγκος από το Dos Agaves παρουσίασε την τεχνική του αρωματισμού των αυγών

Ο αγαπητός από όλη την κοινότητα των μπάρμαν Γιώργος Μπάγκος αποφάσισε να συμμετάσχει σε άλλον έναν διαγωνισμό κοκτέιλ, αυτόν του World Class της Diageo, στο πλαίσιο του οποίου χρησιμοποίησε μία τεχνική αρωματισμού των αυγών. Μάλιστα μίλησε γι αυτήν και στο διεθνούς φήμης περιοδικό Class «Η χρήση ολόκληρου του αβγού σε ένα κοκτέιλ προσθέτει υφή, αλλά η μυρωδιά του κρόκου δεν είναι ευχάριστη σε όλους. Είχα δει παλαιότερα να αρωματίζουν τα ασπράδια μόνα τους, αλλά πρόθεσή μου ήταν να αρωματίσω ολόκληρα τα αβγά και να αφήσω διάφορα αρώματα να εισχωρήσουν σε αυτά από το τσόφλι τους» Περισσότερα στο άρθρο του Class ή στο Dos Agaves που μπορεί να σας σερβίρει τη συνταγή που περιέχει το αρωματισμένο με περγαμόντο αβγό, το Matador Flip.

 

 

4. Η είσοδος του Baba au Rum στην λίστα με τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου

Μέχρι τώρα είχαν επιτυχίες μόνο οι Έλληνες μπάρμαν και φυσικά αυτές ήταν πολλές. Πλέον επιτυχίες μπορούν να υπερηφανεύονται πως έχουν και τα ελληνικά μπαρ από τη στιγμή φυσικά που μιλάμε για το Baba au Rum, τον πιο σπουδαίο ίσως πρεσβευτή τους. Ο Θάνος Προυναρούς και η ομάδα του συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα με συνέπεια και επαγγελματισμό οπότε αργά η γρήγορα αυτό δε θα αργούσε να φανεί και στο εξωτερικό. Και εις ανώτερα παιδιά!

 

 

5. Η δραστηριοποίηση της εταιρείας Coca-Cola στο «σκληρό» αλκοόλ

Η Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως, που παλιότερα ήταν γνωστή και σαν 3Ε αποφάσισε φέτος να κάνει πραγματικότητα κάτι που ψιθυριζόταν στις πιάτσες πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια, την εμπλοκή της δηλαδή, στο χώρου του αλκοόλ. Ανέλαβε τη διανομή και την επίσημη αντιπροσώπευση πολλών γνωστών προϊόντων, και φυσικά έκανε πολύ εντυπωσιακό ξεκίνημα. Σημειώστε μερικά από τα ονόματα, Jack Daniel’s, Herradura, El Jimador, Southern Comfort, Cutty Sark, Ούζο Πλωμάρι, Brugal, Macallan, Finlandia, Famous Grouse! Η Coca Cola μπαίνει στο παιχνίδι και επιθυμεί να αποτελέσει έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες. Για να δούμε τι της επιφυλάσσει το μέλλον.

 

 

6. Η έλευση της τεκίλας Ocho στην Ελλάδα

Μία από τις πιο σπουδαίες τεκίλες είναι πλέον διαθέσιμη και στην αγορά της Ελλάδας. Η φίρμα που εισήγαγε και στην τεκίλα την έννοια της χρονολογημένης παραγωγής(βίντατζ) και που ιθύνων νους είναι ο Τομάς Εστές, ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στο χώρο της τεκίλας βρίσκεται πλέον στα ελληνικά ράφια. Περιμέναμε με ανυπομονησία μέχρι τώρα να την φέρει κάποιος χριστιανός αλλά φευ. Η εταιρεία Καρούλιας αποφάσισε φέτος να γίνει εκείνη ο σωστός χριστιανός. Εύγε!

 

 

7. Τα Εναλλακτικά Βραβεία Μπαρ

Κανένα βραβείο δεν θα είναι πια ίδιο, καμία βράβευση δεν θα έχει πλέον αξία. Τα Εναλλακτικά βραβεία που διοργανώθηκαν φέτος για δεύτερη χρονιά από το BitterBooze.com σε συνεργασία με τον Γιώργο Μπάγκο, που πλέον κι αυτός ανήκει στην ομάδα του σάιτ μας, έσπασαν κάθε κοντέρ-επιτυχιόμετρο… Με τα Bar Wars να διοργανώνονται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των βραβείων και ως μέσο ανάδειξης του καλύτερου Bar Team. Με τον Ευρωπαίο μπραντ αμπάσαντορ του Pimm’s Τζέιμς Υορκ-Πράις, να έρχεται από το Λονδίνο για πάρτη μας για να κρίνει τους διαγωνιζόμενους. Με το καταληκτικό πάρτι του φετινού Μοβέμπερ να γίνεται την ίδια ημερομηνία. Τι άλλο να ζητήσεις; Όλα ήταν υπέροχα. Η κοινότητα των Ελλήνων και ουχί μόνον μπάρμαν, μαζεύτηκε εκείνη τη μέρα και διασκέδασε σαν να ήταν η τελευταία μέρα πριν την προφητεία των Μάγιας. Αλληλούια.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Ανασκόπηση 2013"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 30/12/2013