previous
next

4 μετρ του ουίσκι ετοιμάζουν τη φετινή τους λίστα προς τον Αγιοβασίλη

Articles

Τα ουίσκι του Αλέξανδρου Σουρμπάτη

 

Αν και από τον Άγιο Βασίλη θα ζητούσα ένα ουίσκι από την χρονιά που γεννήθηκα, το χαλινάρι που μού έβαλε στο λαιμό και στο πορτοφόλι ο συντάκτης με ωθεί σε κάτι πιο οικονομικό ως πρώτη επιλογή.

Glenfarclas Family Cask 1998 4th fill butt cask 3587 50.8% abv.

Πρώτη επιλογή δεν θα μπορούσε να μην είναι ένα μέλος της οικογένειας του Glenfarclas Family Cask και ειδικά η εμφιάλωση του 1998 4th fill Butt, 20 ετών. Εμφιαλωμένο το 2018 στους 50,4 βαθμούς αλκοόλ από το βαρέλι με αριθμό 3587 τιμώμενο προς 240 ευρώ.

Εξαιρετικά σαγηνευτικό με έντονα ροδάκινα και βερίκοκα -τυπικά χαρακτηριστικά αρτοποιίας Glenfarclas- και κερασιού. Μέλι και βότανα ακολουθούν.

Μόνο και μόνο η χρήση 4ης πλήρωσης βαρελιού το καθιστά κάτι εξαιρετικά μοναδικό γιατί τα βαρέλια χρησιμοποιούνται μέχρι και 3 φορές. Ένα ουίσκι που μπήκε σε τέτοιο βαρέλι το 1998 σημαίνει μόνο ένα πράγμα, εξαιρετικά παλιά δρυς και συγκεκριμένα πάνω από 75 ετών. Τα βαρέλια που είναι φτιαγμένα από τόσο παλιά δέντρα έχουν την ιδιαιτερότητα να αντέχουν αρκετά στο χρόνο και στο αλκοόλ γιατί και τα δάση είναι πάνω από 100 έτη σε ηλικία. Δέντρα πάρα πολύ ανθεκτικά, αλλά κυρίως με πολύ διαφορετικά γευστικά χαρακτηριστικά.

ουίσκι

 

Port Askaig 30 45.8% abv.

Ένα single malt από το νησί του Islay χωρίς να αναφέρεται επίσημα το αποστακτήριο. Παράγεται από την εταιρία Speciality Drinks Ltd (aka. The Whisky Exchange), αλλά όλα συγκλίνουν ότι είναι από το αποστακτήριο του Caol Ila. Μια εμφιάλωση 30 ετών του 2015 στους 45.8% βαθμούς αλκοόλ, τιμώμενη προς 470 ευρώ.

Δύσκολα αναγνωρίσιμες μετά από τόσα χρόνια στο βαρέλι οι φαρμακευτικές νότες, περισσότερα φρούτα όπως πορτοκάλια, μήλα, ανανάδες ακόμα και μπανάνες.

Ίσως κάποιες νότες μέντας και καμφοράς. Στη γεύση πιπέρια αρκετά, αλάτι και αρκετή γλυκόριζα. Ζεστός καπνός και γλυκιά τύρφη που μετατρέπεται όσο ζεσταίνεται σε αλατισμένη καραμέλα. Η μακρά επίγευση ισορροπεί μεταξύ γλυκού και αλμυρού με ξηρές νότες πράσινου τσαγιού.

 

Arran 21 46% abv. bot.2019

Ακόμα ένα νησιώτικο ουίσκι, αυτή τη φορά από την νοτιοδυτική πλευρά του νησιού κοντά στη χερσόνησο του Campbeltown. Η συγκεκριμένη ετικέτα του 2019 μπαίνει σε νέα, μοναδικής ομορφιάς φιάλη στους 46% αλκοολικούς βαθμούς. Το απόσταγμα είναι εξ’ ολοκλήρου παλαιωμένο σε βαρέλια σέρι και τιμάται προς 145 ευρώ.

Το ομώνυμο νησί του Arran παράγει σχετικά φρουτώδη ουίσκι με νότες ιωδίου και αλμύρας.

Εδώ έχουμε βυνώδη αρχή, πριν γίνει, μάλλον πιο ορυκτό. Υγρός ασβεστόλιθος, φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, μήλα, λίγο πράσινο τσάι, μόνο ένα άγγιγμα βανίλιας και φραγκοστάφυλα. Πράγματι, πέρα από την μάλλον κρεμώδη βανίλια και τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα, και πέρα από τις λίγες σουλτανίνες από το μαλακό σέρι, βρίσκω μια τρυφερότητα που πραγματικά μου αρέσει. Αρκετά κιτρικά στοιχεία από λεμόνι και γκρέιπφρουτ. Τελείωμα tarte au citron, γλυκιά βανίλια και υπερώριμα μήλα.

ουίσκι

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"4 μετρ του ουίσκι ετοιμάζουν τη φετινή τους λίστα προς τον Αγιοβασίλη"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 20/12/2019