previous
next

6 λόγοι γιατί το αλκοόλ σώζει! – μέρος 2ο

Articles

Συνεχίζοντας το άρθρο λοιπόν της προηγούμενης εβδομάδας και επαναλαμβάνοντας τους κινδύνους που υπάρχουν στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είτε μακροπρόθεσμα είτε βραχυπρόθεσμα, μπορούμε να συνοψίσουμε κι άλλα θετικά του αλκοόλ σε άλλους τρεις λόγους για τους οποίους το ΑΛΚΟΟΛ ΣΩΖΕΙ.

 

#3 Το αλκοόλ σε κάνει πιο έξυπνο

 

Σύμφωνα λοιπόν με το British Medical Journal, το να πίνεις τακτικά μία μέτρια ποσότητα αλκοόλ έχει θετικό αντίκτυπο στην γνωστική σου ικανότητα, σε προστατεύει από μετέπειτα εγκεφαλικές ασθένειες και σε βοηθάει να προσθέσεις ένα 15% περίπου επιπλέον φιλοδώρημα στους μπαρτέντερ του αγαπημένου σου μπαρ.

Οι συμμετέχοντες αυτής της έρευνας που ήπιαν περίπου 30 ποτά τη βδομάδα τα πήγαν καλύτερα σε τεστ λογικής και μαθηματικής επεξήγησης από εκείνους που δεν ήπιαν τίποτα ή ήπιαν ελάχιστα. Επίσης τα πήγαν καλύτερα σε αξιολογήσεις βραχυπρόθεσμης μνήμης, που υποτίθεται πως είναι το πρώτο που ‘’χαλάει’’ όταν αρχίζεις τα Μανχάταν.. Ασφαλώς, οι μελέτες δεν αναφέρουν τη δραστικότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται και που όπως έχουμε επισημάνει μπορεί να σε κάνει να φλιπάρεις τελείως και να καταστρέψεις το μυαλό σου αλλά φαντάζομαι πως αυτά τα γνωρίζεις ήδη!

Αλλά αν συνδυάσουμε αυτά τα τεστάκια αξιολόγησης με αυτήν την ιταλική μελέτη που ουσιαστικά προτείνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (που υποθέτω πως αναφέρεται είτε στον καρκίνο είτε στις επιθέσεις από αρκούδα), και ότι ξαφνικά ένα μπουκάλι τζιν Νο 3 μπορεί να γίνει η Σουπερμαντολίνη που έψαχνες! Και φυσικά αυτό κάνει την ποτοαπαγόρευση έναν εχθρό της ανθρωπότητας!

 

#2 Το αλκοόλ είναι αντίδοτο στο δηλητήριο


Για την ροή της συζήτησης, ας πούμε πως ήπιες λίγο αντιψυκτικό.

Το συστατικό στο αντιψυκτικό που κάνει όλη τη βρωμοδουλειά  είναι η αιθυλενογλυκόλη. Όταν το καταπιείς, αμέσως σου παρουσιάζονται οξεία συμπτόματα όπως εμετός, οξεία διάρροια, παράνοια, άνοια και έντονες ψευδαισθήσεις. Τελικά, η γλυκόλη μετατρέπεται σε οξαλικό ασβέστιο και σχηματίζει μικρούς βελονοειδείς κρυστάλλους που τεμαχίζουν τα νεφρά σου. Κατά συνέπεια, μετά από αυτό πεθαίνεις.

Εδώ κάπου είναι ώρα να καλέσεις το Κέντρο Δηλητηριάσεων από το οποίο θα ακούσεις για πρώτη φορά ίσως στην ζωή σου μία πάρα πολύ θεμιτή ιατρική συμβουλή που θα ξεκινάει με το ‘’πιες 2-3 σφηνάκια ουίσκι (ή το αγαπημένο σου απόσταγμα)’’ και θα τελειώνει με το ‘’έλα νοσοκομείο’’.

Κι αυτό γιατί η αιθανόλη που θα πιείς(αλκοόλ) θα απορροφηθεί αμέσως από τον οργανισμό σου και θα πάρει μαζί της και την αιθυλενογλυκόλη σε ένα σωτήριο ρεύμα κάτουρου!

Σε ένα άλλο παράδειγμα, κάποιοι αυστραλοί γιατροί, χορήγησαν μέσω ορού βότκα(!) σε έναν ασθενή, αφού η ιατρική αλκοόλη είχε τελειώσει, και του διοχέτευαν τελικώς αλκοόλ αντίστοιχο περίπου με 3 ποτά την ώρα για 3 συνεχόμενες μέρες ώστε να ξεπλυθεί το σώμα του από την γλυκόλη.

 

#1 Το αλκοόλ σε βοηθάει να χάσεις βάρος

 

Όπως με το ‘’πέος ουίσκι’’ που ανέφερα στο προηγούμενο άρθρο έτσι και ο όρος ‘’μπυροκοιλιά’’ υπάρχει για συγκεκριμένο λόγο. Ένα κουτάκι μπύρας έχει περίπου 160 θερμίδες, όσες περίπου και μια μπάρα σοκολάτας. Αλλά πάλι παρόλα αυτά, υπάρχει μία μαγική ποσότητα που έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Σε μια μαζική έρευνα λοιπόν 37000 ανθρώπων, απεδείχθη πως οι πιο λεπτοί ΔΕΝ ήταν οι μη-πότες. Ήταν αυτοί που έπιναν μερικά ποτά την εβδομάδα(οτιδήποτε παραπάνω από 1 ποτό τη μέρα  σε πάει στην άλλη μεριά). Φυσικά, οι καταβόθρες ήταν και οι πιο χοντροί.

Γιατί; Δεν είναι ξεκάθαρο αλλά μάλλον έχει πιο πολύ να κάνει με τις συνήθειες του ανθρώπου παρά με κάποια μαγική ουσία που έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες. Ίσως οι άνθρωποι που μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους με το αλκοόλ μπορούν να τον ελέγξουν και με το ποτό; Ίσως αυτοί που δεν πίνουν καθόλου αντικαθιστούν το ποτό με το φαγητό; (αντί δηλαδή να βγαίνουν έξω να το γιορτάσουν με ένα μεθύσι το γιορτάζουν με το να τρώνε σα χαβούζες). Για άλλη μια φορά η μετριοπάθεια νικάει, ακόμα και την αποχή.!

Για τις γυναίκες, τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα. Έρευνες και πάλι έχουν δείξει πως γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερο από ένα ποτό τη μέρα έχουν 70% πιθανότητα να αποφύγουν την παχυσαρκία.!(εκτός βέβαια αν είσαι ήδη υπέρβαρη που το αλκοόλ θα σε κάνει ακόμα περισσότερο).

Ο λόγος και πάλι δεν είναι ξεκάθαρος αλλά κάποιοι ειδικοί προτείνουν πως είναι τόσο απλό αφού όταν πίνουν αλκοόλ δεν τρώνε φαγητό, κάτι που οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να κάνουν.

Οι γυναίκες και οι άνδρες μεταβολίζουν το αλκοόλ με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, έτσι ώστε ότι οδηγεί σε ενεργειακή ισορροπία στους άνδρες στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε καθαρή ζημιά για τις γυναίκες, κάνοντας τα σώματα τους να χρειάζονται μεγαλύτερη προσπάθεια για να το μεταβολίσουν. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος της νύχτας, αυτές οι θερμίδες χρησιμοποιούνται πιο παραγωγικά από το να μην έπινες, ανεξάρτητα από το αν αυτές καταλήξουν ή όχι στην τουαλέτα σου ή στο πίσω μέρος ενός ταξί. Έτσι, επόμενη επιδρομή σου, γλυκιά μου, στο μπαρ μπορεί κάλλιστα να καταλήξει μια ολοκληρωμένη προπόνηση!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"6 λόγοι γιατί το αλκοόλ σώζει! – μέρος 2ο"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 30/06/2012