previous
next

Ένα μπράντι ελληνικό, 27 χρόνια μετά

Articles, PDT

Spotted: Ένα μπράντι ελληνικό, 27 χρόνια μετά

Το να βρεις πληροφορίες για ένα απόσταγμα του οποίου η ετικέτα έχει σταματήσει να κυκλοφορεί εδώ και σχεδόν 30 χρόνια δεν είναι εύκολο. Πόσο μάλλον όταν το συγκεκριμένο απόσταγμα είναι και ελληνικό.

Στο Kolokotroni 9 ήμουν ένα κατά τα άλλα συνηθισμένο απόγευμα καθημερινής και απολάμβανα τα συνηθισμένα after office ποτά μου.

Το μάτι μου περιφερόταν πίσω από το μπαρ ώσπου έπεσε πάνω σε μια ετικέτα που με ειλικρίνεια θα πω πως δεν μου έλεγε τίποτα.

Το Βότρυς (με το εξαιρετικά επιτυχημένο όνομα) είναι τελικά ένα ελληνικό μπράντι.

Η ιστορία του όμως δεν είναι και τόσο απλή και μάλιστα μετά από μια έρευνα, πολλές ερωτήσεις, πολύ google -και ακόμη περισσότερα μηνύματα στον άνθρωπο που συνήθως απευθύνομαι σε αυτές τις περιπτώσεις, τον Μιχάλη Μένεγο- κατέληξα στο ότι πρόκειται για ένα μπράντι σταφίδας και σταφυλιού που κυκλοφορούσε ήδη στην ελληνική αγορά το 1900 (ποιος ξέρει πόσα χρόνια πριν) από την “Ελληνική Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευμάτων”.

Η εταιρεία ασχολούνταν με την παραγωγή καθαρού και μετουσιωμένου οινοπνεύματος κυρίως απ’την κατεργασία της σταφίδας αλλά και διάφορων οίνων, ενώ είχαν εργοστάσια σε Ελευσίνα, Χαλκίδα και στη Βαλύρα της Καλαμάτας.

Ειδικά όμως σε ότι αφορά το τελευταίο εργοστάσιο, πίσω από τη δημιουργία του κρύβονταν δύο Γάλλοι επιχειρηματίες (Ζανέ και Ρως τα ονόματά τους για την ιστορία) οι οποίοι γέμιζαν τις δεξαμενές με μούστο από σταφίδα και πραγματοποιούσαν την οινοποίηση της όσο ήταν ακόμη χλωρή.

Αποτέλεσμα; Το μπράντι Βότρυς, του οποίου η τελευταία εμφιάλωση έγινε το 1986 και που σήμερα ελάχιστοι τυχεροί και κάποιοι συλλέκτες έχουν την χαρά να φιλοξενούν στις κάβες τους.

Μία από τις φιάλες αυτές έπεσε και στα χέρια του Σπύρου Αντωνόπουλου από το Kolokotroni 9, ο οποίος ωστόσο δεν πρότεινε την “ασφαλή” επιλογή του να το απολαύσουμε σκέτο παρά αποφάσισε να πειραματιστεί επιτυχημένα μέσα από ένα ενδιαφέρονtwist στο κλασικό Sazerac.

Ψέκασε το κρυστάλλινο, βαρύ ποτήρι με Αψέντι, προσέθεσε τριμμένο πάγο ως πάνω και ανακάτεψε. Στο mixing glass του έβαλε ουίσκι σίκαλης (Jim Beam), ελάχιστο σιρόπι ζάχαρηςένα blend από Peychaud και Angostura bitters και μια μεζούρα από το Βότρυς.

Σέρβιρε straight up χωρίς γαρνιτούρα και στο τέλος ψέκασε το ποτό με έλαια από μια φλούδα λεμονιού.

Συνόδευσε με καραμελωμένο ginger, αποξηραμένο βερίκοκο και ένα μικρό κομμάτι bitter σοκολάτας.

Υπέροχο.

Please DO tell…

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Τα πρωινά της η Ελένη Νικολούλια τα πέρναγε στα περιοδικά, τα άρθρα και τα ταξίδια από τότε που η ηλικία της τελείωνε ακόμα σε -teen. Όσο για τα βράδια της...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Ένα μπράντι ελληνικό, 27 χρόνια μετά"

Articles, PDT

Δημοσιεύτηκε στις 20/09/2013