previous
next

Alchemists’ Flavour Festival

News

Τι γίνεται όταν συγκεντρώνονται μερικοί από τους πιο γνωστούς επαγγελματίες της γαστρονομίας και του μπαρ σε ένα τριήμερο φεστιβάλ; Τι γίνεται όταν παρουσιάζονται καινοτομίες των πιονέρων της γεύσης; Βρεθήκαμε για μερικές ώρες στο χώρο που θα φιλοξενήσει το πρώτο Alchemists’ Flavour Festival (0 edition), του φεστιβάλ δηλαδή που υπόσχεται τα παραπάνω, λίγες ώρες πριν ανοίξει τις πόρτες του, τις «πόρτες» της γνώσης.

Ο Στέφανος Δραγανιδάκης, ο Γιάννης Σαμαράς, η εταιρεία Bar Solutions και το Root Artspace αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να καλέσουν στην αθηναϊκή πρωτεύουσα ονόματα που τόσο πολύ ταυτίζονται με την νοοτροπία των αλχημιστών του παρελθόντος και που βέβαια προκαλούν δέος και μόνο στο άκουσμα τους.

IMG-20150517-WA0006

Ο υπεύθυνος για την δημιουργία προϊόντων του Nordic Food Lab, της ομάδας δηλαδή του πολυβραβευμένου εστιατορίου NOMA, Γιόνας Άστρουπ Πέντερσεν (Jonas Astrup Pedersen), θα είναι ένα από τα πιο μεγάλα ονόματα του φεστιβάλ. Στο σεμινάριό του με τίτλο “Future Foods” που ανοίγει το πρόγραμμα της σημερινής μέρας (Δευτέρα 18 Μαΐου) αναμένουμε να μιλήσει για όλες τις καινοτομίες που εφαρμόζονται στο δανέζικο εστιατόριο και το έχουν φέρει στην κορυφή τα τελευταία χρόνια. Όπως για παράδειγμα, αυτή με τα βρώσιμα έντομα…

Ο Στάνισλαβ Βάντρνα, στο σεμινάριο του περί φιλοξενίας “Ichi-go Ichi-e: The universal essence of hospitality” θα παρουσιάσει το κόνσεπτ που τον έκανε γνωστό σε όλον τον κόσμο και αφορά τον τρόπο σκέψης του σύγχρονου “mindful bartender” και το πώς αυτός αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του. «Μία ευκαιρία, μία συνάντηση» μεταφράζεται το γνωστό ρητό που έχει συνδέσει με τις κοκτεϊλικές (sic) διδαχές του, και που έχει καταφέρει να ενώσει τον ανατολίτικο με την δυτικό τρόπο σκέψης. Η πρώτη μέρα θα κλείσει με γευσιγνωσίες και παρουσιάσεις προϊόντων, αλλά και με ένα σεμινάριο από τον Σπύρο Κερκύρα και τον Γιάννη Σαμαρά που θα απευθύνεται κυρίως σε καταναλωτές, μαθαίνοντάς τους τις βασικές αλχημιστικές αρχές για κοκτέιλ στο σπίτι!

Η δεύτερη μέρα θα ξεκινήσει με τον νευροψυχολόγο Τσαρλς Σπενς (Charles Spence) να μας μυεί στο πως αντιλαμβανόμαστε την γεύση, στο σεμινάριό του με τίτλο “Gastrophysics: The science of the table”. Ο Σπενς, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δουλεύει με την ομάδα του αυτή την περίοδο επάνω στο σχεδιασμό των τροφίμων τα οποία διεγείρουν στο μέγιστο τις αισθήσεις. Ένα, αν μη τι άλλο, εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο!

 

"Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία άτυπη αθηναϊκή μίνι εβδομάδα κοκτέιλ, με διάφορα συνεργαζόμενα με τη διοργάνωση μπαρ, που θα προσφέρουν στους συμμετέχοντες αυτού τη δυνατότητα να απολαύσουν κοκτέιλ και ποτά σε χαμηλότερη τιμή για όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ"

 

Ίσως ο πιο καινοτόμος μπαρτέντερ στις μέρες μας, ο Τόνι Κονιλιάρο (Tony Conigliaro) γνωστός και ως Tony C, θα βρίσκεται στο Alchemists Flavour Festival, με τη βοήθεια του Cutty Sark, για να παρουσιάσει το σεμινάριό του με τίτλο “Innovation, creativity and processes”. Φήμες λένε, πως ο Τόνι θα παρουσιάσει μοριακές και ουχί μόνον, τεχνικές που τον έκαναν γνωστό σε όλη την κοινότητα του μπαρ και που εφαρμόζει, μεταξύ άλλων, στο εργαστήριο του Drinks Factory και στο μπαρ 69 Colebrook Row του Λονδίνου. Αν κάποιος μπορεί να μιλά για μοριακές τεχνικές στο μπαρ τότε είναι αυτός…

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η σπουδαία ομάδα του μπαρ Lost & Found από τη Λευκωσία της Κύπρου θα παρουσιάσει στο κοινό όλη τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από το παγκοσμίως γνωστό μπαρ τους, αλλά και όλα τα μικρά μυστικά που έχουν όσο αφορά στο χειρισμό του πάγου στη δουλειά τους.

Η τρίτη και τελευταία μέρα θα ξεκινήσει με τον φοβερό και τρομερό Νεοϋορκέζο Ντέιβ Άρνολντ (Dave Arnold) με το σεμινάριο “Liquid intelligence, cocktails, flavours, local ingredients”. Ο κύριος Άρνολντ, ιδρυτής και πρόεδρος του Μουσείου Τροφίμων και Ποτών (MOFAD), αλλά και ιδιοκτήτης του Booker & Dax, του high-tech μπαρ της Νέας Υόρκης, είναι πρωτοπόρος στον τομέα της μαγειρικής τεχνολογίας και ειδικεύεται στην επιστήμη των τροφίμων και των ποτών, για τα οποία και έχει γράψει το βιβλίο “Liquid intelligence: The art & science of the perfect cocktail”. Αξίζει να τονίσουμε πως στο χώρο του Roots Artspace θα βρίσκεται προς πώληση το σπουδαίο αυτό βιβλίο, ένα από τα πιο επιτυχημένα των τελευταίων ετών, και οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να το αγοράσουν υπογεγραμμένο από τον ίδιο!

Ο Σουζούκι Τακαγιούκι (Suzuki Takayuki), γνωστός στην “μπαρμανοπιάτσα” και ως “Mr Ice-Man” είναι ένας ακόμα εξαιρετικός καλεσμένος των διοργανωτών και έρχεται κατευθείαν από την «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου» για να κηρύξει με το σεμινάριο του “Japanese bartending philosophy” τις αρχές του ανατολίτικου bartending, αλλά και τεχνικές όπως το σκάλισμα πάγου που έκαναν αυτόν και την σχολή του στην Ιαπωνία γνωστούς σε όλον τον κόσμο.

Αξίζει να σταθούμε για λίγο στην πιστοποίηση που θα δοθεί στους συμμετέχοντες του τρίωρου σεμιναρίου σάκε που θα παραδώσει ο βραβευμένος σομελιέ Νικόλας Γιαννόπουλος. Σίγουρα ένα must και ένα πρόγραμμα που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αν βέβαια υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες θέσεις…

Οι δημιουργοί και ιδιοκτήτες ενός από τα πιο γνωστά μπαρ του Παρισιού, του La Candelaria, είναι τα μεγάλα ονόματα που θα κλείσουν και το φεστιβάλ, την Τετάρτη 20 Μαΐου. Στο σεμινάριό τους με τίτλο “Quixotic projects: Build a creative community based on a culture of collaboration and openness” θα μιλήσουν για το πώς κατάφεραν να αναδείξουν το μπαρ τους σε ένα από τα πιο σπουδαία της Ευρώπης, αλλά και πως κατάφεραν να δημιουργήσουν μια νέα μόδα στο Παρίσι.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία άτυπη αθηναϊκή μίνι εβδομάδα κοκτέιλ, με διάφορα συνεργαζόμενα με τη διοργάνωση μπαρ, που θα προσφέρουν στους συμμετέχοντες αυτού τη δυνατότητα να απολαύσουν κοκτέιλ και ποτά σε χαμηλότερη τιμή για όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Δηλαδή, συμμετέχεις στο φεστιβάλ, παίρνεις το ειδικό βραχιόλι εισόδου και τα βράδια, μετά το φεστιβάλ, μπορείς να επισκεφθείς το Holy Spirit, το Clumsies, το Gin Joint, το Noel, το 7 Jokers, το 42 και το Baba au Rum και να απολαύσεις φθηνότερα κάποια ειδικά για το φεστιβάλ ποτά.

Πολύ καλή επίσης και η πρωτοτυπία της διοργάνωσης να συνεργαστεί με την εφαρμογή Uber, που σου χαρίζει διαδρομές αξίας 15 ευρώ για τη μετακίνηση σου από και προς το φεστιβάλ. Μελέτα όμως πιο αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ, κάνε κράτηση για θέσεις και ψάξε τα «κρυφά» σεμινάρια και γευσιγνωσίες που μπορεί να ταιριάζουν περισσότερο σε σένα… Το τριήμερο αναμένεται συναρπαστικό!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Alchemists’ Flavour Festival"

News

Δημοσιεύτηκε στις 18/05/2015