previous
next

Απαγόρευση του αλκοόλ λόγω κορονοϊού!

News

Με την πλειονότητα του κόσμου να βιώνει πρωτοφανή μέτρα προσωρινού κατ’ οίκον περιορισμού, προς «αναχαίτιση» της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19, φαίνεται πως οι αρχές κάποιων χωρών θεώρησαν ως αναγκαίο μέτρο και την (καθολική ή μερική) απαγόρευση του αλκοόλ. Κάποιες πολιτείες στα νότια του Μεξικού, η πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, η Ταϊλάνδη και η Νότιος Αφρική, θέσπισαν προσωρινά μέτρα για απαγόρευση του αλκοόλ, τα οποία, όπως ήταν λογικό, έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις σε διάφορα επίπεδα.

Το σκεπτικό πίσω από τις απαγορεύσεις βασίζεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος, αφορά στην αποφυγή συγχρωτισμού στα καταστήματα πώλησης, ενώ ο δεύτερος, στην αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και στην περαιτέρω εξασθένιση της υγείας από την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Και παρόλο που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη αλλά συζητιέται εντόνως, τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας, μια από τις πιο συχνές περιπτώσεις θανάτου που σχετίζονται με τον κορονοϊό, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH).

απαγόρευση του αλκοόλ

Εν μέσω αυτής της συζήτησης και έρευνας, σχετικά με την επίπτωση στην υγεία μας και τη σύνδεση κατανάλωσης αλκοόλ με τα συμπτώματα του κορονοϊού, ο διευθυντής του NIH, Τζορτζ Κουμπ (George Koob), δήλωσε πως «Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τον αντίκτυπο της λοίμωξης στους πνεύμονες, αφού το αλκοόλ βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα».

Παρόλα αυτά, στις περισσότερες των περιπτώσεων, φαίνεται πως η απαγόρευση του αλκοόλ επηρεάστηκε περισσότερο από κοινωνικούς παράγοντες. Μεξικανοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αναφέρουν πως η απομόνωση στο σπίτι οδηγεί σε κατάθλιψη, η κατάθλιψη αρκετά συχνά σε κατανάλωση αλκοόλ και η υπερκατανάλωση αλκοόλ πυροδοτεί και την ενδοοικογενειακή βία. Το Μεξικό μάλιστα είναι μια χώρα με αρκετά υψηλό ποσοστό ενδοοικογενειακής βίας.

"Στις περισσότερες των περιπτώσεων φαίνεται πως η απαγόρευση του αλκοόλ επηρεάστηκε περισσότερο από κοινωνικούς παράγοντες."

Δεν είναι τυχαίο που δέκα περίπου μέρες πριν, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες (António Guterres) προειδοποίησε για μια παγκόσμια αύξηση στα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, κυρίως απέναντι στις γυναίκες, κατά τη διάρκεια της απομόνωσης λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

 

Απαγόρευση του αλκοόλ στο Μεξικό

Όταν την 1η Απριλίου ο κυβερνήτης της πολιτείας Tabasco, Αδάν Αουγκούστο Λόπες Ερνάντες (Adán Augusto López Hernández), λίγες μόλις ώρες από τη στιγμή που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, ανακοίνωσε μέσω βίντεο την απαγόρευση του αλκοόλ, όλοι αποφάσισαν να τρέξουν στις κάβες για να στοκάρουν ποτά. Είχαν στη διάθεση τους 12 ώρες πριν τεθεί σε ισχύ το μέτρο.

Φυσικά, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στις κάβες και οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν ονλάιν θύμιζαν τις δικές μας στιγμές, μόνο που αντί για χαρτί υγείας τα καρότσια ήταν φορτωμένα με κιβώτια μπίρας και λοιπά ποτά.

Στις πόλεις Cancún και Los Cabos, η πώληση του αλκοόλ επιτρέπεται αλλά μόνο σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο μέσα στην ημέρα. Ενώ στην πολιτεία Nuevo León, στην οποία, ειρήσθω εν παρόδω, παράγονται οι μπίρες Corona, Victoria και Pacífico, ο κυβερνήτης διέκοψε προσωρινά ολόκληρη την παραγωγή και διανομή μπίρας, θεωρώντας πως δεν αποτελεί απαραίτητο αγαθό.

 

Απαγόρευση του αλκοόλ στην Ταϊλάνδη

Εδώ και περίπου μία εβδομάδα ισχύει καθολική απαγόρευση του αλκοόλ και στις 77 επαρχίες της Ταϊλάνδης, ενώ φυσικά έχουν κλείσει και όλα τα καταστήματα πώλησης αλκοόλ. Η απαγόρευση συνέπεσε με την εθνική εορτή της Ταϊλάνδης, το επονομαζόμενο Songkran, όπου και μέχρι πριν από περίπου 150 χρόνια, γιορταζόταν η Πρωτοχρονιά. Και όχι τυχαία. Οι αρχές φοβήθηκαν πως πολύς κόσμος θα συνέρρεε στο φεστιβάλ Songkran προκειμένου να πιεί αλκοόλ και να διασκεδάσει, οπότε ακύρωσε το φεστιβάλ και ανακοίνωσε και την προσωρινή απαγόρευση του αλκοόλ.

απαγόρευση του αλκοόλ

 

Απαγόρευση του αλκοόλ στη Γροιλανδία

Μέχρι και τη σημερινή ημέρα ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει η απαγόρευση του αλκοόλ στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας Νουούκ, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 28 Μαρτίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα. Η απαγόρευση αυτή, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπεύθυνους, θεσπίστηκε για την προστασία των ανήλικων παιδιών κατά τη διάρκεια παραμονής στο σπίτι.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στη Γροιλανδία τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σχεδόν φθάνουν την ιλιγγιώδη αναλογία του ένα στα τρία, ενώ τις εβδομάδες του κατ’ οίκον περιορισμού έχουν αυξηθεί περαιτέρω.

 

Απαγόρευση του αλκοόλ στη Νότιο Αφρική

Η χώρα με τις περισσότερες ίσως αντιδράσεις από τις προαναφερθείσες, είναι η Νότιος Αφρική. Βέβαια, εκεί το ζήτημα της απαγόρευσης του αλκοόλ έχει επεκταθεί και στα καπνικά προϊόντα! Η κοινωνία φέρεται να είναι διχασμένη ανάμεσα σε αυτούς που συμμερίζονται την πολιτική της κυβέρνησης και επιθυμούν να συνεχιστεί η απαγόρευση και σε αυτούς που αντιδρούν και το κάνουν εντόνως. Μία περίπτωση μάλιστα έφθασε μέχρι και τα δικαστήρια, και η οποία υπάρχει περίπτωση, αν κερδηθεί, να αναγκάσει τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής να άρει την απαγόρευση.

απαγόρευση του αλκοόλ

Από την στιγμή της απαγόρευσης πάντως, έχουν λεηλατηθεί περισσότερες από 15 κάβες και καταστήματα πώλησης αλκοόλ, ενώ έχει δημιουργηθεί και μία πρωτοφανής έξαρση τόσο του φαινομένου της μαύρης αγοράς, όσο και αυτό της αυτοσχέδιας παρασκευής αλκοόλ.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Απαγόρευση του αλκοόλ λόγω κορονοϊού!"

News

Δημοσιεύτηκε στις 15/04/2020