previous
next

Ελεύθερο πλέον το αλκοόλ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!

News

Ένα χρόνο πριν την αναβληθείσα –λόγω COVID- Παγκόσμια Έκθεση EXPO 2020 στο Ντουμπάι, που τελικά θα ανοίξει της πύλες της την 1η Οκτωβρίου 2021 και λέγεται πως θα προσελκύσει 25 εκατομμύρια τουρίστες στη χώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάνουν ένα μικρό (αλλά σημαντικό) μεταρρυθμιστικό βήμα προς την εκκοσμίκευση και τον εκσυχρονισμό. Σε πληροφορίες που έρχονται από το Associated Press, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν το περασμένο Σάββατο την αναθεώρηση των ισλαμικών νόμων της Σαρία, χαλαρώνοντας κάποιους από τους περιορισμούς στον τρόπο ζωής και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με τη χώρα να κατοικείται κατά 90% από ξένους υπηκόους, εμπορικούς μετανάστες και τουρίστες, οι οποίοι είχαν στον παρελθόν συρθεί ουκ ολίγες φορές στα δικαστήρια εξαιτίας των εφαρμογών της Σαρία, προκαλώντας κύμα κατακραυγής πίσω στη χώρα τους, φαίνεται πως αποφάσισαν να αλλάξουν ρότα. Είχε προηγηθεί νωρίτερα μέσα στο χρόνο -και με τις τιμές του πετρελαίου να κατρακυλούν λόγω COVID- η προσφορά αρκετά ελκυστικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων για τους ξένους υπήκοους που ζουν εκεί, καθώς και ευνοϊκότερες συνθήκες πολιτογράφησης. Μία από τις αλλαγές που θεσπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα θα επιτρέπει πλέον στους ξένους υπηκόους να εφαρμόζουν τους νόμους της χώρας τους σε ζητήματα κληρονομιάς και διαζυγίου.

σαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Στο κομμάτι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν, τα ανύπαντρα ζευγάρια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούν πλέον να συμβιώνουν/συγκατοικούν νόμιμα κάτω από την ίδια στέγη (κάτι που απαγορευόταν ρητώς και τιμωρούνταν μέχρι τώρα), ενώ ποινικοποιούνται επιτέλους τα εγκλήματα τιμής. Σύμφωνα με τη Σαρία, η τιμωρία για τα εγκλήματα τιμής είναι χαλαρή έως ανύπαρκτη στα ισλαμικά κράτη, με τις γυναίκες φυσικά να αντιμετωπίζονται εντελώς διαφορετικά, όταν μιλάμε για τέτοια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Νορβηγής που καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για προγαμιαίο σεξ, κατανάλωση αλκοόλ και ψευδορκία, όταν κατήγγειλε βιασμό, μερικά χρόνια πριν στο Ντουμπάι.

Γιατί όμως μπορεί να ενδιαφέρει ετούτο εδώ το σάιτ η συγκεκριμένη είδηση της χαλάρωσης των νόμων της Σαρία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα; Μα, γιατί ένας από τους νόμους που αναθεωρήθηκαν είναι και αυτός που αφορά στο αλκοόλ.

Μέχρι σήμερα, οι μη-μουσουλμάνοι κάτοικοι των ΗΑΕ χρειάζονταν ειδική άδεια για να αγοράσουν και να καταναλώσουν αλκοόλ, είτε στην οικία τους, είτε σε καταστήματα με ειδική άδεια διάθεσης αλκοολούχων προϊόντων. Ομοίως, ειδική άδεια χρειαζόταν για μεταφορά αλκοόλ στη χώρα. Επιπροσθέτως, ποινικό αδίκημα αποτελούσε η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιο χώρο, όπως φυσικά και η εμφανής μέθη σε αυτόν. Ακόμη κι αν κάποιος περνούσε σε transit από κάποιο από τα Εμιράτα και ήταν εμφανώς μεθυσμένος, κινδύνευε να συλληφθεί. Τέλος, μέχρι σήμερα ίσχυε –εκτός από την ειδική άδεια- και κατώτατο ηλικιακό όριο στην κατανάλωση αλκοόλ, αυτό των 21 χρόνων. Φυσικά, οι μουσουλμάνοι αποκλείονταν από την κατανάλωση αλκοόλ, πέρα από ελάχιστες «εξαιρέσεις».

σαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Με τις αλλαγές στην εφαρμογή της Σαρία, η κατανάλωση αλκοόλ οπουδήποτε και από οποιονδήποτε αποποινικοποιείται και καταργούνται οι πάσης φύσεως ειδικές άδειες, ακόμη και για τους μουσουλμάνους κατοίκους της χώρας.

Μπορεί οι αλλαγές προς την εκκοσμίκευση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να είναι αρκετά σημαντικές, παρόλα αυτά, το αραβικό κράτος παραμένει ακόμη αρκετά χιλιόμετρα πίσω, σε ό,τι αφορά στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ειδικά σε αυτά της LGBTQ κοινότητας, η οποία ακόμη εμπίπτει στον ειδικό νόμο της Σαρία περί προσβολής δημοσίας αιδούς και τιμωρείται με έναν χρόνο φυλάκισης. Και, φυσικά, ας μην ξεχνάμε την πρόσφατη καταδίκη από βρετανικό δικαστήριο του πρωθυπουργού των ΗΑΕ και κυβερνήτη του Ντουμπάι, Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, για την απαγωγή των δύο θυγατέρων του και τον εκφοβισμό της πρώην συζύγου του, πριγκίπισσας Χάγια Μπιντ Αλ Χουσεΐν της Ιορδανίας.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Ελεύθερο πλέον το αλκοόλ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!"

News

Δημοσιεύτηκε στις 10/11/2020