previous
next

Aldo Puncioni: «Το κάπνισμα πούρου δεν απευθύνεται πλέον μόνο σε λίγους»

Articles, Inspiring Duders

Το κάπνισμα του πούρου για πολλούς aficionado των ποτών αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στο παζλ της δημιουργίας αξιομνημόνευτων εμπειριών απόλαυσης, ένα στοιχείο που συνοδεύει ή συνοδεύεται από ένα ποιοτικό απόσταγμα, ένα κοκτέιλ, ένα ποτήρι κρασί, μια καλοφτιαγμένη μπίρα. Ως λάτρης των πούρων, μα πρωτίστως, ως εξερευνητής των μονοπατιών εκείνων που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μικρά ξέφωτα απόλαυσης και ευδαιμονίας, παρευρέθηκα σε ένα δείπνο που παρέθεσε η εταιρεία 2K Cigars -ο Νίκος Κελαϊδίτης και ο Γιώργος Κατσιάρης- επίσημοι εισαγωγείς των πούρων της εταιρείας J. C. Newman στην Ελλάδα, καλεσμένος στο οποίο ήταν και ο Aldo Puncioni, International Sales Director της αμερικανικής αυτής εταιρείας και περιώνυμος cigar aficionado. Μαζί, είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για τα πούρα και το πως αυτά μπορούν να συνδυαστούν με αλκοόλ, καθώς και έναν σωρό ακόμη πληροφορίες, τις οποίες όσοι καπνίζετε, μπορεί να βρείτε ενδιαφέρουσες.

Η εταιρεία J. C. Newman δημιουργήθηκε το 1895 στο Κλίβελαντ του Οχάιο από έναν Ούγγρο μετανάστη στις ΗΠΑ. Το 1910 μεταφέρθηκε στο ιστορικό εργοστάσιο παραγωγής πούρων Regensburg, στη θρυλική γειτονιά Ybor City, στο Τάμπα της Φλόριντα, στο σημείο δηλαδή από όπου έρχονταν τα κουβάνικα πούρα στις ΗΠΑ και εκεί που μετανάστευσαν οι πρώτα Κουβανοί καλλιεργητές και κατασκευαστές πούρων. Σήμερα, παραμένει η παλαιότερη εν ενεργεία οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής πούρων στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την εταιρεία 2Κ Cigars.

Ο Ιταλός Aldo Puncioni, γνωστός και ως Smoking Moses στη διεθνή κοινότητα των πούρων, κουβαλά εμπειρίες χρόνων από τον χώρο. Κατέχοντας πτυχίο στη βιοϊατρική μηχανική από το Πολυτεχνείο του Μιλάνου, παράτησε την καριέρα του στον κλάδο, αποφασίζοντας να στραφεί στην αγάπη του, το πούρο. Διατηρεί καπνοπωλείο λιανικής πώλησης στη Βενετία για περισσότερο από 13 χρόνια, διατελεί πρόεδρος του Venice Cigar Club, μέλος του tasting panel και συντάκτης του διεθνούς περιοδικού Cigar Journal, ενώ έχει δημιουργήσει και τον δικό του κόφτη-γκιλοτίνα για κόψιμο των πούρων, που μπορεί να το βρει κανείς για αγορά ονλάιν. Έλαβε το παρατσούκλι του όταν χρόνια πριν δημοσίευσε ένα άρθρο με τις «Δέκα Εντολές για το κάπνισμα πούρου», βοήθησε παρόλα αυτά και η μακριά του γενειάδα. Ο ίδιος δηλώνει, πάνω από όλα, «ερωτευμένος καπνιστής», αληθινά δεμένος με το ίδιο το πούρο και το κάπνισμά του.

Aldo Puncioni

Ξεκινήσαμε να μιλάμε για τη μεταστροφή που έχει επέλθει τόσο στην αντίληψη του ίδιου του καπνίσματος πούρων τις τελευταίες δεκαετίες, όσο και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καπνιστές τα τελευταία χρόνια, λόγω έλλειψης χώρων φιλοξενίας. «Ίσως πιο παλιά, το κάπνισμα πούρου προοριζόταν μόνο για μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Σήμερα, αυτό προφανώς έχει αλλάξει, βλέπουμε νέους καπνιστούς που δεν ενδιαφέρονται για τη φιγούρα του καπνίσματος, για την επίδειξη και είναι ανοικτόμυαλοι, με γνήσια περιέργεια και γεμάτοι πάθος για το κάπνισμα». Ο Aldo πιστεύει ακράδαντα πως το κάπνισμα ενώνει τους ανθρώπους, δημιουργώντας νέες φιλίες και εκπληκτικές παρέες συντροφικότητας.

Αυτό το αληθινό πάθος για το κάπνισμα των πούρων είναι που κρατά και τη ζήτηση υψηλά, αλλά και την αγορά ζωντανή, καθώς, όπως μου είπε, και όπως έχουμε διαπιστώσει όλοι όσοι ασχολούμαστε με το πούρο, δημιουργούνται ολοένα και περισσότερες δυσκολίες στο κάπνισμα, είτε λόγω των ελάχιστων διαθέσιμων χώρων, είτε λόγω των εξωπραγματικών φόρων που επιβάλλονται. «Σε μερικές χώρες δεν μπορείς καν να εισέλθεις μέσα στον συντηρητή για να διαλέξεις πούρα και πρέπει να το κάνεις από κατάλογο», λέει ο Aldo Puncioni.

Aldo Puncioni

Αφήνοντας τις τεχνικές δυσκολίες που ολοένα και αυξάνονται στη σύγχρονη καθημερινότητα των καπνιστών πούρων, «οδήγησα» τον Aldo σε θέματα που αφορούν στο ίδιο το πούρο. Του ζήτησα να μου δώσει τη μία και μοναδική, δική του συμβουλή προς κάποιον αρχάριο στο κάπνισμα, κάποιον που μπορεί να μην έχει τις γνώσεις και τις εμπειρίες ενός aficionado. «Πάντα θα πρέπει να καπνίζει με ανοικτό μυαλό. Θα πρέπει να αφήνει το πούρο να κουβεντιάσει μαζί του, να αγγίξει την ψυχή του». Πιστεύει πως πιθανότατα ένας μέσος καπνιστής δε θα μπορέσει να αντιληφθεί όλα τα επίπεδα γεύσης και αρωμάτων που θα αντιληφθεί κάποιος έμπειρος, αλλά πως αυτός δεν είναι αυτός ο σκοπός του καπνίσματος. «Καπνίζουμε για να απολαύσουμε τη στιγμή, έτσι, κάθε καπνιστής θα αντιληφθεί και μια διαφορετική ιστορία από το πούρο και αυτό θα αποτελέσει τη σημαντικότητα της στιγμής του»

Τον ρώτησα για τα στιλ πούρων, ανάλογα με το terroir της φάρμας ή τους σπόρους των καπνών και τι κατά τη γνώμη του έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο τελικό προϊόν. Αμέσως εξήρε την τέχνη πίσω από τη δημιουργία ενός καλού πούρου, την ιδανική αλχημεία που αποτελείται από πολλά διαφορετικά στοιχεία: «Κάθε ένα στάδιο της παραγωγής είναι άκρως σημαντικό· οι σπόροι, το υπέδαφος, οι κλιματολογικές συνθήκες, η ωρίμαση και η ζύμωση των καπνών, η ανάμειξη, το ρολάρισμα, η συντήρηση και αποθήκευση, αλλά, ας μην ξεχνάμε και την τελική εμπειρία του καπνιστή. Έχω δει πολλούς καπνιστές να κάνουν κάτι λάθος κατά το κάπνισμα και να καταστρέφουν με αυτόν τον τρόπο τη συνολική εμπειρία»

Στην μικρή έρευνα που είχα κάνει για τον Aldo Puncioni πριν την κουβέντα μας είχα βρει μια πιο παλιά του δήλωση πως προτιμά να μην συνοδεύει με τίποτα το πούρο του, ώστε να μην μπερδεύονται και αλλοιώνονται οι γεύσεις και τα αρώματά του. Ήταν ευκαιρία λοιπόν να ζητήσω την επιβεβαίωσή του, καθώς και την απάντηση σε εκείνους που δεν ανάβουν ποτέ ένα πούρο χωρίς κάποια αλκοολική «συνοδεία». Την οποία και μου έδωσε, επιβεβαιώνοντας εκείνη την παλιά του δήλωση: «Εγώ προτιμώ να καπνίζω χωρίς κάτι στο πλάι, πλην όμως, το κάπνισμα πούρου αποτελεί μια καθαρά προσωπική εμπειρία και ως τέτοια, ο κάθε ένας έχει τις δικές του προτιμήσεις, τα δικά του χούγια, τις δικές του συνήθειες. Παρόλα αυτά, λατρεύω πραγματικά να καπνίζω το πούρο μου με μαύρο τσάι. Ξέρω, ακούγεται περίεργο, αλλά έχω βρει πως το τσάι συνήθως καθαρίζει και ξεπλένει τη στοματική κοιλότητα κι έτσι, κάθε τράβηγμα είναι σαν το πρώτο! Θα πρότεινα να το δοκιμάσετε. Επίσης, μου αρέσει να ταιριάζω τα πούρα μου παρέα με τον πρωινό καφέ μου, ειδικά αν αυτά είναι μέτριας έντασης. Αν όμως θα έπρεπε να διαλέξω μια αλκοολούχα κατηγορία ως την πλέον ιδανική, ίσως να έλεγα το ρούμι. Αλλά και πάλι, η απάντησή μου, όπως προείπα, δε θα πρέπει να αποτελεί την απόλυτη αλήθεια»

Aldo Puncioni

Πλησιάζοντας προς το τέλος, του ζήτησα να θυμηθεί κάποια συγκεκριμένη στιγμή απόλυτης απόλαυσης, με τον ίδιο να καπνίζει πούρο, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. «Τα πούρα είναι η ζωή μου», ξεκίνησε, «τα παντρεύτηκα 28 χρόνια πριν και δηλώνω ακόμη ευτυχισμένος μαζί τους. Ίσως οι πιο αγαπημένες μου στιγμές μαζί τους είναι όταν καπνίζω παρέα με τον καλύτερό μου φίλο, έναν με τον οποίο δεν βρισκόμαστε συχνά, όταν όμως το κάνουμε, το απολαμβάνουμε πραγματικά, δημιουργώντας αξιομνημόνευτες στιγμές»

Δε θα μπορούσα να μην του ζητήσω τη γνώμη του για το αιώνιο και διαχρονικό ζήτημα συζήτησης μεταξύ των καπνιστών: Κούβα εναντίον Νέου Κόσμου και αν πιστεύει πως ο δεύτερος έχει καταφέρει με κάποιον τρόπο να αντισταθμίσει τη συγκριτικό πλεονέκτημα που αυταπόδεικτα κατέχει ο πρώτος. Ο Aldo Puncioni ήταν κατηγορηματικός: «Η Κούβα είναι ιστορία, είναι ο μύθος, είναι ο διάσημος τόπος από όπου σχεδόν όλα ξεκίνησαν και κανείς δε μπορεί να το αμφισβητήσει», μου απάντησε. Παρόλα αυτά, μου μίλησε για τη μοναδικότητα των χαρακτηριστικών, της γεύσης, των αρωμάτων, τόσο των κουβάνικων πούρων, όσο και κάθε χώρας, στοιχεία που αντικατοπτρίζονται στο τελικό προϊόν και δημιουργούν ατομικές προτιμήσεις. Όπως δε μπορείς να βρει κανείς τη γεύση ενός κρασιού από σισιλιάνικο Nero d’Avola σε κάποιο άλλο κρασί, από άλλη περιοχή, το ίδιο ισχύει και για τα πούρα, από όπου κι αν προέρχονται και επανέλαβε την προαναφερθείσα αντίληψή του περί προσωπικών προτιμήσεων. Από εκεί και πέρα, τόνισε τη σημασία της ποιότητας και της συνέπειας στο τελικό προϊόν, κάτι όμως που, όπως τόνισε, αποτελεί ξεχωριστό θέμα.

Κλείνοντας, του ζήτησα να μου αναφέρει τα κατά τη γνώμη του δυνατά σημεία των πούρων της J. C. Newman, συγκριτικά με προϊόντα άλλου οίκου: «Πολύ δύσκολη ερώτηση… αλλά θα πω συνέπεια, ποιότητα και παράδοση. Αλλά φυσικά, πρόκειται και για μια εταιρεία που διαθέτει σπουδαία brand με μερικά εντυπωσιακά blend στα πούρα τους. Και, γιατί όχι, value for money πούρα»

Ευχαρίστησα τον Aldo Puncioni και στράφηκα στο τελευταίο τρίτο του πούρου μου! Όπως ευχαριστώ και τους Νίκο Κελαϊδίτη και Γιώργο Κατσιάρη για την ευκαιρία συνάντησης!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Aldo Puncioni: «Το κάπνισμα πούρου δεν απευθύνεται πλέον μόνο σε λίγους»"

Articles, Inspiring Duders

Δημοσιεύτηκε στις 10/11/2023