Αλκοόλ στο αεροπλάνο. Πώς να επιστρέψετε πίσω με γεμάτες βαλίτσες

Articles

Η πανδημία μας στέρησε τόσα πολλά για σχεδόν δύο χρόνια, με τα ταξίδια να είναι ένα από τα σημαντικότερα. Με την αργή επάνοδο στην κανονικότητα οι φανατικοί ταξιδευτές αρχίζουν ξανά να φτιάχνουν τα πλάνα τους, να σχεδιάζουν εναέριες διαδρομές και να γεμίζουν το bucket list τους με νέους προορισμούς. Κι επειδή οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε τις αράδες ετούτες αγαπάτε το αλκοόλ και είμαι σίγουρος πως λατρεύετε να το εξερευνάτε στα μέρη που πάτε, να δοκιμάζετε, να επισκέπτεστε αποστακτήρια, οινοποιία και να φέρνετε πίσω στο σπίτι σας αλκοολούχα σουβενίρ, σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε έξυπνες ιδέες και απλές λύσεις για να ταξιδέψετε όσο πιο ανώδυνα γίνεται αλκοόλ στο αεροπλάνο.

Να ξεκαθαρίσω θέλω πως «θεωρητικά», υπάρχει περιορισμός στη μεταφορά αλκοολούχων προϊόντων. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανάλογα με την εκάστοτε χώρα άφιξης, υπάρχουν κάποιες μέγιστες ποσότητες, προκειμένου οι τελωνειακές αρχές να πειστούν πως πρόκειται για ιδία χρήση. Υπάρχει ένα ελάχιστο όριο σε αυτές τις μέγιστες ποσότητες και αυτό είναι το παρακάτω:

Αλκοόλ στο αεροπλάνο και λοιπά προϊόντα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης

  • 800 τσιγάρα
  • 400 πουράκια (πούρα μέγιστου βάρους 3 γραμμαρίων ανά τεμάχιο)
  • 200 πούρα
  • 1 κιλό καπνού
  • 10 λίτρα οινοπνευματωδών ποτών
  • 20 λίτρα ενισχυμένου οίνου
  • 90 λίτρα οίνου (περιλαμβανομένων, κατ’ ανώτατο όριο, 60 λίτρων αφρώδους οίνου)
  • 110 λίτρα μπίρας

αλκοόλ στο αεροπλάνο

Αν όμως έρχεστε από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, για παράδειγμα, επιστρέφετε από Κεντάκι και θέλετε να φέρετε πεσκέσι στους φίλους σας από το γραφείο μερικές μποτίλιες μπέρμπον, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα αλκοόλ στο αεροπλάνο και κατά την άφιξή σας είναι η παρακάτω:

Αλκοόλ στο αεροπλάνο από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

4 λίτρα μη αφρώδους οίνου και

16 λίτρα μπίρας

συνολικά 1 λίτρο αλκοολούχων ποτών άνω των 22 % αλκοολικών βαθμών ή 1 λίτρο μη μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης 80 % (ή υψηλότεροι) αλκοολικοί βαθμοί ή 2 λίτρα ενισχυμένου ή αφρώδους οίνου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει περιορισμός ποσότητας αλκοόλ στο αεροπλάνο σε κρασί, ενώ θεωρητικά, μπορείτε να φέρετε μέχρι μιάμιση φιάλη αμερικάνικο ουίσκι(ΑΙΣΧΟΣ)! Οι παραπάνω από τις αναγραφόμενες ποσότητες υπόκεινται σε ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης, και εφόσον προορίζονται για ιδία χρήση.

Αρκετά όμως με τα βαρετά, πλην όμως σημαντικά, γραφειοκρατικά ζητήματα. Έχοντας ταξιδέψει ουκ ολίγες φορές με τη βαλίτσα μου γεμάτη με ποτά, μάζεψα τις καλύτερες ιδέες και τις πιο εύκολες λύσεις για να πακετάρετε και να μεταφέρετε αλκοόλ στο αεροπλάνο. Μέχρι σήμερα, ευτυχώς, δεν είχα καμία απώλεια σε ποτά και ούτε έναν λεκέ σε ρούχο. Και ξεκινώντας από τα πολύ απλά και σχεδόν αυτονόητα, στο τέλος του άρθρου θα είστε έτοιμοι για μεταφορά μέχρι και Chateau Petrus.

αλκοόλ στο αεροπλάνο

Συμβουλές, ιδέες, λύσεις για αποτελεσματικό πακετάρισμα.

Όσο καλύτερο το υλικό κατασκευής και η συνολική ποιότητα της βαλίτσας, τόσο καλύτερα. Αν ταξιδεύετε συχνά, η αγορά μιας καλής βαλίτσας είναι η καλύτερη επένδυση, όχι μόνο για τα ποτά σας, αλλά και για τα ρούχα σας, για το χέρι που θα την κουβαλάει και για την τσέπη σας που δε θα πληρώνει υπέρβαρο.

Όσο πιο γεμάτη είναι η βαλίτσα με ρούχα, τόσο πιο ασφαλή είναι τα ποτά σας. Εντάξει, φαντάζομαι είναι κατανοητό, πως σε μία μισογεμάτη βαλίτσα, τα ποτά σας δεν περνάνε και τόσο καλά, κουτουλώντας το ένα στο άλλο. Γεμίστε τη βαλίτσα σας με ρούχα όσο περισσότερο γίνεται και τα ποτά σας θα περάσουν φίνα.

Πριν πετάξετε, βεβαιωθείτε πως οι φιάλες που έχετε αγοράσει ασφαλίζουν με έναν υγιή φελλό ή με ένα σωστά φτιαγμένο –όχι χαλασμένο- πώμα παντός τύπου. Οι διαρροές είναι επικίνδυνο πράγμα, τόσο για τα ρούχα σας, όσο και για τις υπόλοιπες βαλίτσες στην καμπίνα. Πιστέψτε με, ούτε θέλετε να χαλάσουν τα ρούχα σας, ούτε να σας βρίζουν οι άλλοι.

Αν δεν είστε σίγουροι για τα πώματα ή αν θέλετε να βεβαιωθείτε πως δε θα έχετε κάποιο «ατύχημα» χρησιμοποιήστε ταινίες και ασφαλίστε τα περαιτέρω. Τα πιο ιδανικά υλικά που εγώ προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει είναι χαρτοταινία ή ακόμα καλύτερα ταινία τεφλόν που χρησιμοποιούν οι υδραυλικοί. Κρατούν τυχόν διαρροές λόγω πίεσης στην καμπίνα του αεροσκάφους και αφαιρούνται χωρίς να χαλάει η ετικέτα.

Θέλετε να το κάνετε ακόμη πιο σίγουρο; Τυλίξτε τις φιάλες μία μία σε πλαστικές σακούλες φαγητού με φερμουάρ. Δεν πρόκειται να χυθεί τίποτα στη βαλίτσα σας.

Έχετε βάλει λοιπόν ταινία στο πώμα, έχετε κλείσει τη φιάλη σε πλαστική σακούλα, ήρθε η ώρα να την τοποθετήσετε μέσα στη βαλίτσα. Τυλίχτε την με κάποιο σκληρό σας ρούχο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή τόσο στο λαιμό της φιάλης, όσο και στο κυρίως σώμα του. Μια καλή ιδέα είναι πάντα τα παντελόνια τζιν, τα οποία εξασφαλίζουν άριστη προστασία ή οι τσάντες tote από καραβόπανο.

αλκοόλ στο αεροπλάνο

– Αυτονόητα, αλλά εγώ θα τα γράψω· οι φιάλες «ξαπλώνουν» παράλληλα προς τα τοιχώματα της βαλίτσας, δεν «κάθονται» όρθιες, κάθετα προς αυτά. Επίσης, ποτέ δεν τυλίγουμε δύο ή περισσότερες φιάλες μαζί, πάντα ξεχωριστά και μία μία!

Προτιμήστε την ταξινόμηση των φιαλών στο κέντρο της βαλίτσας και όχι στα τοιχώματα. Δημιουργήστε δικά σας «τοιχώματα»-διαχωριστικά, εντός της βαλίτσας και μεταξύ των φιαλών, με πιο σκληρά προσωπικά σας αντικείμενα. Για παράδειγμα, οι σαγιονάρες είναι μια εξαιρετική ιδέα για να μπαίνουν ανάμεσα από τις φιάλες σας.

Αν είστε συλλέκτες μίνι φιαλών, τοποθετήστε τις μέσα στα παπούτσια σας.

Υπολογίστε σωστά το συνολικό βάρος της βαλίτσας σας! Μία φιάλη 700ml (το πιο συνηθισμένο εντός ΕΕ) έχει βάρος, κατά μέσο όρο, από 1.1 kg έως 1.4 kg.

 

Εύχομαι να έχετε τα πιο όμορφα και ασφαλή ταξίδια και να φέρνετε πίσω τα πιο νόστιμα ποτά!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Αλκοόλ στο αεροπλάνο. Πώς να επιστρέψετε πίσω με γεμάτες βαλίτσες"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 22/10/2021