previous
next

Η μπίρα στα μεξικάνικα

The Agave Trail

Συχνά όταν ακούμε για «καλές μπίρες» το μυαλό μας πάει σε κάποιο μοναστήρι ή σε κάποιο κάστρο βυθισμένο στην ομίχλη σε κάποιο μικρό χωριό της Γερμανίας ή της Τσεχίας, ενώ όταν ακούμε για μεξικάνικες μπίρες το μυαλό μας πάει σε κάποια παραλία να χορεύουμε με ένα παγωμένο μπουκάλι ανά χείρας. Ξέρατε όμως ότι από το 2003 και έπειτα το Μεξικό είναι η νούμερο ένα χώρα σε εξαγωγές μπίρας στον κόσμο;

Η ζύμωση πρώτων υλών για την παραγωγή αλκοολούχων έχει μεγάλη ιστορία στο Μεξικό, αλλά πιο συγκεκριμένα η παραγωγή μπίρας ξεκινά από την εισβολή των Ισπανών και του Ερνάν Κορτέζ, ο οποίος δίδαξε στους ντόπιους την τέχνη της ζύμωσης με σιτηρά. Η παραγωγή βέβαια ήταν περιορισμένη λόγω της βαριάς φορολογίας που επέβαλαν οι Ισπανοί στην παραγωγή ντόπιας μπίρας. Και αυτό γινόταν, όπως και σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις, για να μπορούν να εισάγουν τις δικές τους μπίρες και άλλα αλκοολούχα ποτά από την Ισπανία.

Μετά το τέλος όμως του απελευθερωτικού πολέμου, με την κατάργηση της βαριάς φορολογίας, η βιομηχανία άνθισε και σε αυτό συνέβαλε και η περίοδος της Ποταπογόρευσης στις ΗΠΑ, αφού πολλοί Αμερικανοί περνούσαν τα σύνορα με κατεύθυνση το Μεξικό όπου η κατανάλωση ήταν νόμιμη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το 1920 να υπάρχουν κοντά στις 40 ζυθοποιίες, όλες πολύ κοντά στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό.

Παρόλη την αυξανόμενη παραγωγή, πολλοί ντόπιοι κατανάλωναν ακόμα πούλκε (pulque) το οποίο είναι ένα αλκοολούχο ποτό από τον χυμό της αγαύης. Για την παραγωγή του, ο χυμός της αγαύης συλλέγεται από τεράστιες αγαύες που ονομάζονται σαλμιάνα (agave salmiana) οι οποίες μπορεί να ζυγίζουν μέχρι και ένα τόνο, και κατόπιν ζυμώνεται ελεύθερα. Τα υλικά για τη ζύμωση περιλαμβάνουν από ελεύθερη μαγιά, μύγες, κουνούπια ακόμα και περιττώματα. Ίσως είναι από τα χειρότερα πράγματα που έχω πιεί ποτέ…

 

"Ξέρατε όμως ότι από το 2003 και έπειτα το Μεξικό είναι η νούμερο ένα χώρα σε εξαγωγές μπίρας στον κόσμο;"

 

Όπως φαντάζεστε δεν είναι και από τις πιο υγιεινές μεθόδους παραγωγής και αυτό εκμεταλλεύτηκαν οι εταιρείες μπίρας για να προωθήσουν ακόμα περισσότερο το προϊόν τους. Σήμερα το πούλκε θεωρείται κατώτερης ποιότητας προϊόν (σ.δ.: περίεργο…) και θα το βρείτε πολύ δύσκολα καθώς η πλειοψηφία των Μεξικανών καταναλώνει μπίρα.

Και πώς την καταναλώνει; Συνήθως με την μορφή της λεγόμενης Μιτσελάδα (Michelada) που σημαίνει στην αργκό, «η παγωμένη μπύρα μου» Ουσιαστικά πρόκειται για μπίρα με χυμό τομάτας, μπαχαρικά, τσίλι και αλάτι στο ποτήρι. Αν σκοπεύετε να καταναλώσετε μία Μιτσελάδα, πρέπει να σαν προειδοποιήσω, πως είναι τεράστιες, γύρω στο λίτρο…

Στο Μεξικό έχουν απομείνει μετά από συνεχείς συγχωνεύσεις δύο μεγάλες εταιρείες στις οποίες ανήκουν όλα τα ζυθοποιεία της χώρας. Η πιο διάσημη μεξικάνικη μπίρα είναι αναμφίβολα η Corona της Grupo Modello, με δεύτερη τη Sol της Cuauhtemoc Moctezuma.

Ο λόγος όμως για τον οποίο ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο, είναι το περίφημο ερώτημα «Αν υπάρχει μπίρα με τεκίλα» Ελπίζω να κάθεστε την ώρα που θα διαβάζεται αυτό, γιατί μετά λύπης μου σαν ενημερώνω πως στο Μεξικό δεν παράγεται καμία μπίρα που να περιέχει τεκίλα… Υπάρχει πάντως μπίρα που είναι αρωματισμένη με τεκίλα, κάτι που αναγράφεται ξεκάθαρα στη φιάλη “tequila flavored beer” Σαν να λέμε, βότκα αρωματισμένη με βανίλια ή σόδα αρωματισμένη με λεμόνι ή τέλος πάντων με αρωματικές ύλες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την φυσική πρώτη ύλη. Υπάρχουν κάποιες λίγες τέτοιες μπίρες με την πιο γνωστή να παράγεται στη Γαλλία! Πάντως αν υπήρχε ή αν υπάρξει μπίρα που να περιέχει τεκίλα θα πρέπει στο μπουκάλι να αναγράφονται όλα τα πιστοποιητικά για την προέλευση της τεκίλα.

Οι μεξικάνικες μπίρες είναι κατά βάση λάγκερ για να δικαιολογούν τον τόπο παραγωγής τους, αλλά υπάρχουν και φοβερές μαύρες και διαφόρων άλλων στιλ. Θα ήταν ευχής έργο να εισάγονταν περισσότερες στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε την φανταστική Pacifico ή την αγαπημένη μου Modello Negra!

Και ορίστε και η συνταγή για μια ωραία Μιτσελάδα!

 

200 ml Κρύο χυμό βιολογικής τομάτας

1 μπάρσπουν Dos Agaves σάλτσα τομάτας ( ή άλλη της επιλογής σάς)

10 ml σόγια σος

10 ml Γούστερ σος

5 ml σάλτσα Cholula (ή άλλη καυτερή της επιλογής σάς)

1 λάιμ στυμμένο

Αλάτι

Πιπέρι

1 λάγκερ μεξικάνικη μπίρα

Αλάτι με καπνιστό μπούκοβο για το χείλος του ποτηριού

Ανακατεύουμε καλά στο ποτήρι όλα τα υλικά εκτός από τη μπίρα, αφού έχουμε βάλει το αλάτι στο χείλος, και έπειτα προσθέτουμε τη μπίρα.

Σαλούντ!

 

All photos by Lefteris Valmas

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

O Γιώργος Μπάγκος είναι 29 ετών, γέννημα θρέμμα της «μπαρμανογέννας» Καρδίτσας και βρίσκεται στο χώρο του επισιτισμού εδώ και 10 χρόνια. Travel junkie και cocktail explorer έχει ταξιδέψει σε Ευρώπη,...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Η μπίρα στα μεξικάνικα"

The Agave Trail

Δημοσιεύτηκε στις 19/02/2014