previous
next

Amaro di Angostura

Reviews

Πολλά χρόνια πριν, όταν ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με το χαρακτηριστικό μπουκαλάκι των μπίτερς της Angostura, δεν μπορούσα να φανταστώ πως κάποια στιγμή θα επισκεπτόμουν το μέρος όπου φτιάχνεται, στο Τρινιντάντ. Ακόμη και έκτοτε όμως, αδυνατούσα να φανταστώ ότι το τόσο χαρακτηριστικό μπουκαλάκι, με τη μοναδική συνταγή από το 1824, θα ενέπνεε την εταιρεία για να φτιάξει κάτι ολοκαίνουριο και καινοτόμο, διατηρώντας όμως τον ξεχωριστό χαρακτήρα που εξαρχής το ανέδειξε. Συνέβη όμως όταν κυκλοφόρησε το Amaro di Angostura.

Η χιλιοειπωμένη ιστορία του γερμανού γιατρού Γιόχαν Γκότλιμπ Μπέντζαμιν Ζίγκερτ (Johann Gottlieb Benjamin Siegert) με θέση Γενικού Διευθυντή Υγείας στο στρατό του Μπολιβάρ στη Βενεζουέλα, μας διηγείται πως γεννήθηκε το σπουδαίο και ιστορικό αυτό brand, από την ανάγκη να βρεθεί θεραπεία για τη δυσπεψία, στη σημασία του αρωματισμού των πρώτων ποτών και την καθιέρωσή του ως η πιο εμβληματική εταιρεία παραγωγής μπίτερς.

 

Angostura, Amaro di Angostura

 

"Λέγεται πως, όπως και στα μπίτερς, η μυστική φόρμουλα του Amaro di Angostura φυλάσσεται τόσο καλά, ώστε ούτε στο τελωνείο δεν ανοίγονται τα κιβώτια με τα βότανα, τις ρίζες, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που καταφθάνουν από κάθε άκρη του κόσμου στο Τρινιντάντ."

 

Στο μπουκάλι του Amaro di Angostura

Λέγεται πως η μυστική φόρμουλα των μπίτερς φυλάσσεται τόσο καλά, ώστε μόνο πέντε άτομα τη γνωρίζουν. Η εταιρεία έχει συνάψει μάλιστα ειδική σχέση με το τελωνείο της χώρας ώστε να μην ανοίγονται οι σακούλες με τα βότανα, τις ρίζες, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που καταφθάνουν από κάθε άκρη του κόσμου στο Τρινιντάντ. Το ίδιο μοτίβο ακολουθείται και για την παραγωγή του Amaro di Angostura.

Για την οποία παραγωγή ακολουθείται ειδικό, πολύ αυστηρό πρωτόκολλο. Λέγεται πως οι υπεύθυνοι της απαγορεύεται να μασούν ακόμη και τσίχλα, εντός του χώρου που αναμειγνύονται τα υλικά, πόσω μάλλον να φορούν κάποιο άρωμα. Υπάρχουν μάλιστα και ιδιαίτερες συνθήκες φωτός ώστε να μη βλέπουν ο ένας τον άλλον και να μην μπορούν να ξεχωρίσουν το χρώμα του προϊόντος την ώρα που «επιτελούν το έργο τους».

 

"Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του Amaro di Angostura εκχυλίζονται ξεχωριστά σε ουδέτερο απόσταγμα με τη μέθοδο της διήθησης σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και ανακατεύονται με καραμέλα, πριν μπουν σε ανοξείδωτες δεξαμενές για ομογενοποίηση που διαρκεί τρεις μήνες."

 

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται εκχυλίζονται το κάθε ένα ξεχωριστά σε ουδέτερο απόσταγμα με τη μέθοδο της διήθησης σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και ανακατεύονται με καραμέλα, πριν μπουν σε ανοξείδωτες δεξαμενές για ομογενοποίηση που διαρκεί τρεις μήνες.

 

Angostura, Amaro di Angostura

 

Η συσκευασία του δε, παραπέμπει, με το χαρακτηριστικό κίτρινο καπάκι, στο γνωστό φιαλίδιο των μπίτερς παρόλο που έχει όμως εξαφανιστεί η μεγάλη ετικέτα που έκανε ακόμα περισσότερο ξεχωριστά τα μπίτερς.

 

Το Amaro di Angostura στο ποτήρι μας

Πως δοκιμάζεις όμως ένα νέο προϊόν από έναν εμβληματικό οίκο; Με πόσο δέος και προσοχή; Ακριβώς έτσι γεμίσαμε τα ποτήρια γευσιγνωσίας μας με τον Τίμο Σπανό και αυτά αμέσως τα πλημμύρισαν με το σκούρο burgundy χρώμα του Amaro di Angostura.

Στη μύτη λάβαμε αμέσως, όπως ήταν αναμενόμενο, μια ισχυρή δόση μπαχαρικών. Έντονο καρδάμωμο, γαρύφαλλο, κανέλα. Ο χαρακτήρας του Amaro di Angostura όμως έχει και μια ξεκάθαρη φυτικότητα, όπως και ισχυρές δόσεις από φλούδες πορτοκαλιού.

Στο στόμα ξεκινά γλυκά, με τη ζάχαρη να δείχνει πως ίσως θα μπορούσε να είχε ομογενοποιηθεί λίγο καλύτερα, παρόλο που ισορροπεί σωστά με το ποσοστό του αλκοόλ. Στη συνέχεια αρχίζει και ξεδιπλώνεται αργά-αργά ο πικρός χαρακτήρας των βοτάνων και λαμβάνουμε υπέροχες γεύσεις μπισκότου, μελιού και καρδάμωμου. Το σώμα του είναι σχετικά πλούσιο και η επίγευση του διαρκεί αρκετά, σίγουρα πάνω από επτά δευτερόλεπτα.

 

"Το Amaro di Angostura πρόκειται για ένα προϊόν εξαιρετικά χρήσιμο σε κοκτέιλ, ιδιαιτέρως σε τίκι, προφανώς λίγο δύσκολο σκέτο, εκτός αν του συμπεριφερθείτε σαν χωνευτικό αμάρο και του προσθέσετε ίσως λίγη σόδα ή τόνικ."

 

Angostura, Amaro di Angostura

 

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα προϊόν εξαιρετικά χρήσιμο σε κοκτέιλ, ιδιαιτέρως σε τίκι θα λέγαμε, προφανώς λίγο δύσκολο σκέτο, εκτός αν του συμπεριφερθείτε σαν χωνευτικό αμάρο και του προσθέσετε ίσως λίγη σόδα ή τόνικ.

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του το κάνει ξεχωριστό και αξίζει να βρίσκεται σε κάθε μπαρ, όπως ακριβώς το ξαδερφάκι του, το Angostura aromatic bitters.

 

Βαθμολογία Τίμου Σπανού: 84/100

Βαθμολογία Γιάννη Κοροβέση: 89/100

 

Μέσος όρος βαθμολογίας: 86,5/100

 

Παραγωγός: House of Angostura – Trinidad Distillers LTD

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Τρινιντάντ

Αλκοολικοί βαθμοί: 35 %

Τύπος: Amaro

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: P. T. Beverage World 

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Amaro di Angostura"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 06/12/2016