previous
next

Amaro Mondino review – παρουσίαση

Reviews

Τα ιταλικά amaro φαίνεται πως έχουν επανέλθει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στα σύγχρονα μπαρ. Παλιές συνταγές «ξεθάβονται» από τα συρτάρια ποτοποιών και δημιουργικοί μπαρτέντερ αναλαμβάνουν να παρασκευάσουν νέες, χρησιμοποιώντας την εντοπιότητα των υλικών της περιοχής τους, όπως ακριβώς έκαναν και οι πρωτοπόροι, κυρίως σε Ιταλία και Γερμανία. Το Amaro Mondino αποτελεί το σημερινό πρωταγωνιστή του άρθρου μας, αλλά και το πρώτο amaro που δοκιμάζουμε για τη στήλη The Booze Chronicles με τον φίλο και συνεργάτη Τίμο Σπανό.

 

"Το amaro Mondino αποτελεί το σημερινό πρωταγωνιστή του άρθρου μας, αλλά και το πρώτο amaro που δοκιμάζουμε για τη στήλη The Booze Chronicles"

 

Στο μπουκάλι του amaro Mondino

Η συνταγή του amaro Mondino λέγεται πως έχει «πνευματικό πατέρα» τον ποτοποιό Χανς Σνίτσερ (Hans Schnitzer), ο οποίος έμαθε την τέχνη της ποτοποιίας στη «Μεγάλη της Ιταλίας σχολή», τη δεκαετία του ‘60 και την έφερε πίσω στη Βαυαρία για να τη διδάξει στον εγγονό του. Παππούς και εγγονός, παρέα με τους παιδικούς φίλους του τελευταίου, ανάλαβαν να μετουσιώσουν τη συνταγή σε ένα εξαιρετικό πικρό λικέρ βοτάνων, δηλαδή amaro, με σύγχρονες αρωματικές και γευστικές πινελιές που πηγάζουν από τις πρώτες ύλες των βαυαρικών Άλπεων.

 

amaro, amaro Mondino

 

"Το amaro Mondino, σε αντίθεση με άλλα amaro, προωθείται ως ένα ξεχωριστό απεριτίφ, με «μυρωδιές» από τη Βαυαρία, ελάχιστη ζάχαρη και πλήρως -και πιστοποιημένα- βιολογικό. "
 

 

Το προϊόν, σε αντίθεση με άλλα amaro, προωθείται ως ένα ξεχωριστό απεριτίφ, με «μυρωδιές» από τη Βαυαρία, ελάχιστη ζάχαρη και πλήρως -και πιστοποιημένα- βιολογικό. Τα 25 βιολογικά συστατικά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το ραβέντι, το νεράντζι, τη γεντιανή, την κινίνη, το τζίντζερ και τον ιβίσκο, που δίνει και το πορφυρό χρώμα στο «ζουμί» του.

Ένα ακόμη ξεχωριστό χαρακτηριστικό του amaro Mondino είναι η χρήση ολόκληρων νεραντζιών, κάτι το οποίο προσδίδει ένα επιπλέον αρωματικό στοιχείο στο συνολικό μπουκέτο των αρωμάτων του. Ολόκληρο το φρούτο μαρινάρεται, παρέα με τα αιθέρια έλαια από τις φλούδες του.

 

amaro, amaro Mondino

 

"Ένα ακόμη ξεχωριστό χαρακτηριστικό του amaro Mondino είναι η χρήση ολόκληρων νεραντζιών, κάτι το οποίο προσδίδει ένα επιπλέον αρωματικό στοιχείο στο συνολικό μπουκέτο των αρωμάτων του."

 

Μετά τη διαδικασία του μαριναρίσματος των συστατικών, η οποία διαρκεί για αρκετές εβδομάδες, προστίθεται brandy φρούτου που αποστάζουν οι ίδιοι για να ενισχύσει αλκοολικά, σε έναν αποστακτήρα τύπου “Arnold Holstein”. Ακολουθεί το φιλτράρισμα, η προσθήκη ζάχαρης (περίπου 200 γρ./λίτρο), το φιλτράρισμα και η εμφιάλωση.

 

Το amaro Mondino στο ποτήρι μας

Το πορφυροχάλκινο χαρακτηριστικό φυσικό του χρώμα ξεχωρίζει εξαρχής. Στη συνέχεια σε κερδίζει η μύτη του, που παρουσιάζεται έντονα φρουτένια και ανθική. Το νεράντζι και το κόκκινο γκρέιπφρουτ έχουν ισχυρή παρουσία, ενώ εξελίσσονται σε καραμελωμένα εσπεριδοειδή, μαρμελάδες φρούτων και χριστουγεννιάτικα κέικ φρούτων. Αν θα έπρεπε να παρομοιάσουμε τη μύτη του με κάτι πολύ οικείο, τότε αυτό θα ήταν ένα αχνιστό, φρεσκοψημένο μελομακάρονο. Το ραβέντι επίσης είναι εκεί, όπως και κάποια ανθικά αρώματα, ίσως εξαιτίας του ιβίσκου.

 

amaro, amaro Mondino

 

"Το πορφυροχάλκινο χαρακτηριστικό χρώμα του amaro Mondino ξεχωρίζει εξαρχής, στη μύτη παρουσιάζεται έντονα φρουτένιο και ανθικό, με νεράντζι και κόκκινο γκρέιπφρουτ, καραμελωμένα εσπεριδοειδή, μαρμελάδες φρούτων και φρεσκοψημένο μελομακάρονο."

 

Στο στόμα παρουσιάζεται ισορροπημένο μεταξύ του πικρού και του γλυκού, χωρίς να χάνει όμως και σε φρεσκάδα! Το νεράντζι είναι ακόμα πιο έντονο, ενώ διαπιστώσαμε και μια υπόνοια από καραμέλα βουτύρου. Άψογα ενσωματωμένο αλκοόλ, αν και θα προτιμούσαμε να ήταν ολίγον τι πιο αλκοολικό.

Το δοκιμάσαμε με τόνικ και με σόδα, ενώ απογειώθηκε με την Gentleman’s soda της Three Cents. Ένα εξαιρετικό προϊόν που πραγματικά δίνει μια εντελώς διαφορετική διάσταση, μέσω της προσέγγισής του, στο πως αντιλαμβανόμαστε την έννοια των amaro.

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 87/100

Γιάννης Κοροβέσης: 90/100

 

Μέσος όρος: 88.5/100

 

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Mondino

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Traunstein, Γερμανία

Αλκοολικοί βαθμοί: 18%

Τύπος: amaro

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: 

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Amaro Mondino review – παρουσίαση"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 10/10/2017