previous
next

Θρυλικά μπαρ του κόσμου: American Bar, Λονδίνο

Articles

Το Λονδίνο υπήρξε ανέκαθεν μια από τις πλέον σημαντικές πόλεις του κόσμου τόσο για την ποιότητα των ξενοδοχείων του, όσο και για αυτή των μπαρ του, κάτι που εύκολα μπορούμε να δηλώσουμε πως ισχύει και σήμερα. Ειδικά στο χώρο των μπαρ, θεωρείται πως αποτελεί το αντίπαλο δέος της Νέας Υόρκης, τόσο στην πρωτοπορία και την καθιέρωση νέων τάσεων, όσο φυσικά και στην ιστορία και την συνολικότερη κουλτούρα που κρύβεται πίσω από μια πράξη φαινομενικά τόσο απλή όσο αυτή της παρασκευής και σερβιρίσματος ενός ποτού. Ο σημαντικότερος και πιο διαχρονικός εκπρόσωπος του Λονδίνου; Ένα μπαρ μέσα στο πιο εμβληματικό ξενοδοχείο της πόλης, το American bar στο ξενοδοχείο Savoy!

Η ιστορία του ξενοδοχείου Σαβόι

Το ξενοδοχείο πήρε το όνομα του από τον οίκο της Σαβοΐας, αφού η περιοχή επάνω στην οποία χτίστηκε, δωρήθηκε από τον Ερρίκο Γ’ της Αγγλίας στον Πέτρο Β’ της Σαβοΐας, χρίζοντας τον μάλιστα και Κόμη του Ρίτσμοντ, όταν ο δεύτερος έφερε στην Αγγλία την ανιψιά του Ελεονόρα της Προβηγκίας για να την παντρευτεί ο Ερρίκος.

Σε αυτήν την έκταση έχτισε ο Πέτρος τα Ανάκτορα Σαβόι, τα οποία περνώντας από 40 κύματα, εξεγέρσεις, φωτιές, κατεδαφίσεις, διαθήκες και κακοδιαχειρίσεις, κατέληξαν ένα κενό οικόπεδο με ένα παρεκκλήσι να περιτριγυρίζονται από πέτρινα τοίχη. Αυτά αγόρασε το 1880 ο ιμπρεσάριος Richard D’Oyly Carte, για να χτίσει το Θέατρο Σαβόι ώστε να ανεβάζει εκεί τις παραγωγές του από τα σπουδαία οπερατικά έργα των Τζίλμπερτ και Σάλιβαν.

American Bar, Savoy

Θαμπωμένος από τη χλιδή των ξενοδοχείων που επισκεπτόταν στις ΗΠΑ, ο Richard D’Oyly Carte αποφασίζει λίγα χρόνια μετά να αναγείρει δίπλα στο Θέατρο Σαβόι ένα υπερσύγχρονο και υπερπολυτελές ξενοδοχείο, χρηματοδοτούμενο εν μέρει από τις άκρως επιτυχημένες παραγωγές του αλλά και από μια ομάδα επενδυτών. Το ξενοδοχείο Σαβόι ανοίγει τις πόρτες του το 1889 και γίνεται το πρώτο δημόσιο κτίριο στον κόσμο ολόκληρο που φωτίζεται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρισμό, ενώ γίνεται το πρώτο στη Μεγάλη Βρετανία που χρησιμοποιεί ηλεκτρικό φωτισμό και ηλεκτρικούς ανελκυστήρες.

Εκτός αυτών όμως, το ξενοδοχείο Σαβόι επένδυσε σε πολύ μεγάλο βαθμό και στο κομμάτι του Food & Beverage. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως από την αρχή φρόντισε να συνεργαστεί με τους καλύτερους, γι’ αυτό και προσέγγισε τον Ελβετό César Ritz για διευθυντή (αργότερα δημιουργό των ξενοδοχείων Ritz), ο οποίος έφερε στο εμβληματικό ξενοδοχείο τον τεράστιο Auguste Escoffier για να αναλάβει την κουζίνα του.

American Bar, Savoy

Το εμβληματικό American Bar

Από τα πρώτα χρόνια, δημιουργήθηκε και εδραιώθηκε στο ξενοδοχείο Σαβόι και το περίφημο American Bar. Ο τίτλος του (American Bar) χρησιμοποιήθηκε από αρκετά άλλα ευρωπαϊκά μπαρ, ιδίως κατά τη διάρκεια της αμερικανικής ποτοαπαγόρευσης, για να διαχωρίσει τα πιο επαγγελματικά, κοκτέιλ μπαρ, από τις παμπ, τα wine bar, τα καφέ και τις ταβέρνες που σερβιριζόταν κυρίως φαγητό.

Το American Bar του ξενοδοχείου Σαβόι έγινε αμέσως συνώνυμο του επαγγελματισμού, της συνέπειας και της ποιότητας, ενώ σέρβιρε δεκάδες επώνυμους καλεσμένους, από τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον Φρεντ Αστέρ και τον Τζον Ουέιν, μέχρι τον Μάρλον Μπράντο, τον Κάρι Γκραντ και τον Φρανκ Σινάτρα.

American Bar, Savoy

"Ο τίτλος του (American Bar) χρησιμοποιήθηκε από αρκετά άλλα ευρωπαϊκά μπαρ, ιδίως κατά τη διάρκεια της αμερικανικής ποτοαπαγόρευσης, για να διαχωρίσει τα πιο επαγγελματικά, κοκτέιλ μπαρ, από τις παμπ, τα wine bar, τα καφέ και τις ταβέρνες που σερβιριζόταν κυρίως φαγητό."

Στο τιμόνι του American Bar έχουν βρεθεί μόλις δώδεκα άτομα, από το 1893 που άνοιξε τις πόρτες του μέχρι και σήμερα, με μερικούς από τους πλέον εμβληματικούς μπαρτέντερ να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα. Μια λίστα που εγκαινίασε ο Frank Wells και στην οποία συνυπήρξαν ονόματα όπως αυτό του Harry Craddock (συγγραφέας του The Savoy Cocktail Book), του Joe Gilmore, της Ada Coleman, αλλά και των σύγχρονων Peter Dorelli, Eric Lorincz, καθώς και του νυν επικεφαλής Maxim Schulte.

Το American Bar αναδείχθηκε καλύτερο μπαρ στον κόσμο, από τα World’s 50 Best το 2017 και από το Tales of the Cocktail το 2018 και σίγουρα, όχι άδικα. Το American Bar συνδυάζει την απόλυτη χλιδή σε ένα περιβάλλον με Αρ Ντεκό αισθητική, με το εξαιρετικό και ζεστό σέρβις, την άψογη αίσθηση της φιλοξενίας από όλο το προσωπικό και φυσικά τα δημιουργικά ποτά.

Το American Bar στο ξενοδοχείο Σαβόι αποτελεί ένα εμβληματικό μπαρ, όχι μόνο για την βρετανική κουλτούρα των μπαρ και των κοκτέιλ, αλλά και για την ευρωπαϊκή. Ένα μπαρ τοπόσημο για το Λονδίνο, μέσα σε ένα θρυλικό ξενοδοχείο, που από την αρχή στόχευε πάντα στην υψηλότερη ποιότητα των υπηρεσιών του.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Θρυλικά μπαρ του κόσμου: American Bar, Λονδίνο"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 22/01/2020