previous
next

Ο Ανδρέας Σανιδιώτης και το Bacardi Legacy… σε λούπα.

News

Πάνε αρκετά χρόνια από τότε που γνωρίστηκα για πρώτη φορά με τον Ανδρέα. Μου τον σύστησε ο παλιόφιλος Ντίνος Κωνσταντινίδης, σαν έναν από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του, ειδικά από τότε που άνοιξε το Lost + Found Drinkery, ένα μπαρ που πρόσφατα βραβεύτηκε ως ένα από τα 50 καλύτερα μπαρ στον κόσμο! Ο Ανδρέας Σανιδιώτης, περί ου ο λόγος, έκτοτε ακολούθησε μια επαγγελματική πορεία παράλληλη με αυτή του Ντίνου, δηλαδή ιδιαίτερα επιτυχημένη, χάρη στη μεθοδικότητα με την οποία αντιμετώπιζε πάντα την δουλειά του και την ταπεινότητα που τον χαρακτηρίζει, εντός και εκτός μπαρ. Ως εκ τούτου, τους θεωρούσα κατά κάποιο τρόπο alter ego, τον ένα του άλλου. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός πως ο Ανδρέας αποφάσισε να διαγωνιστεί, και τελικά διακρίθηκε σε έναν διαγωνισμό που ο Ντίνος έχει διαπρέψει ουκ ολίγες φορές, αυτόν του Bacardi Legacy.

Για το Legacy βέβαια έχω γράψει επανειλημμένως. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που, ανάμεσα στους πολλούς αξιόλογους, ξεχωρίζει κυρίως γιατί έχει ένα συγκεκριμένο και ιδιαίτερα ξεκάθαρο concept: αναζητά το επόμενο legacy ποτό. Τι σημαίνει αυτό;

 

"Το Bacardi Legacy αναζητά ένα ποτό που θα έχει τα φόντα να μείνει στην ιστορία και να σταθεί επάξια δίπλα στις συνταγές σπουδαίων ποτών που χαρακτηρίζονται ως «κλασικά»."

 

Το διακριθέν ποτό του Ανδρέα, που θα διαγωνιστεί στον τελικό της Κύπρου, ονομάζεται The Loop. Ένας βρόχος, μια λούπα, μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία δηλαδή, που σύμφωνα με τον δημιουργό της, συνδέει την ιστορία της οικογένειας Bacardi με αυτήν του Lost + Found.

Η πρώτη, δείχνει πως η Bacardi, μέσω της τεχνογνωσίας της, κατάφερε να πάρει ένα μέχρι τότε μέτριο ποιοτικά προϊόν, το ρούμι, και να το εξελίξει φτιάχνοντας το πρώτο ποιοτικό ρούμι της εποχής. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, η εταιρεία επιβίωσε από τρία πραξικοπήματα, τρεις πολύ δυνατούς σεισμούς, έναν εμφύλιο, σχεδόν 50 χρόνια εξορίας από τη χώρα της, τέσσερις καταστροφικές φωτιές στα αποστακτήρια της, έξι χρόνια στρατιωτικής κατοχής στην Κούβα, αλλά και σχεδόν σαράντα χρόνια που βρισκόταν στα όρια της πτώχευσης. Επιβίωσε από όλα χάρη στη βοήθεια της οικογένειας της.

Στο ίδιο μοτίβο, σαν σε λούπα, η ιστορία του Ανδρέα και του Lost+Found. Μέσα στη σχετικά μικρή διάρκεια ύπαρξής του, το L+F έχει καταφέρει να επαναπροσδιορίσει την κουλτούρα του μπαρ στο νησί της Κύπρου, θέτοντας νέα στάνταρ στις απαιτήσεις των επαγγελματιών, αλλά και του κόσμου που συχνάζει στα κυπριακά μπαρ. Και όλα αυτά, μέσα από ουκ ολίγες δυσκολίες, με αποκορύφωμα την καταστροφή του μπαρ από πυρκαγιά, που όμως δεν ήταν αρκετή ώστε να το βάλει κάτω η οικογένεια του Lost + Found.

 

The Loop of success 

Ο φόρος τιμής του Ανδρέα στις δύο οικογένειες, του Bacardi και του Lost & Found,είναι το The Loop. Ένα ποτό που επαναπροσδιορίζει, όπως έκαναν και οι οικογένειες, τη χρήση της φράουλας, ενός κοινού στα μπαρ συστατικού. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των ελαιοσακχάρων, τη διαδικασία δηλαδή κατά την οποία η υδροφιλική ζάχαρη απορροφά τα έλαια από τις φλούδες εσπεριδοειδών, αλλά και τα υγρά των φρούτων (στην περίπτωση μας της φράουλας), ο Ανδρέας φτιάχνει ένα σιρόπι με φλούδες λεμονιού και φράουλα και το χτυπά με Bacardi Carta Blanca, πράσινο Chartreuse, χυμό λεμονιού, φρέσκο βασιλικό και βαλσαμικό ξύδι. Όλες γνώριμες και οικίες, μεσογειακές γεύσεις σε έναν τόσο διαφορετικό χορό.

 

Ανδρέας Σανιδιώτης, The Loop, Bacardi Legacy

 

Ανδρέας Σανιδιώτης + Bacardi Legacy 2106

Μέχρι τώρα ο Ανδρέας Σανιδιώτης έχει κηρύξει το…λόγο του The Loop, κάνοντας γκεστ βάρδιες σε αρκετά μπαρ του εξωτερικού, όπως το Mr Fogg’s Residence στο Λονδίνο, το Tales & Spirits στο Άμστερνταμ και το Baba au Rum στην Αθήνα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρόοδο του Ανδρέα και του The Loop εδώ και βέβαια μπορείτε να τον βοηθήσετε διαδίδοντας το όπως εσείς επιθυμείτε. Οι πιο τυχεροί, μπορείτε βεβαίως και να το δοκιμάσετε αν επισκεφτείτε το φιλόξενο Lost + Found στη Λευκωσία. Τα υπόλοιπα τα περιμένουμε στον μεγάλο τελικό της Κύπρου για το Bacardi Legacy…

 

Καλή επιτυχία Ανδρέα!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Ο Ανδρέας Σανιδιώτης και το Bacardi Legacy… σε λούπα."

News

Δημοσιεύτηκε στις 01/02/2016