previous
next

Εσείς, πόσα γνωρίζετε για τα Apricot Brandy;

Articles

Όσοι είχαν την τύχη και την ευτυχία να ψάξουν ενδελεχώς τις ρίζες της πρώιμης εποχής του cocktail making, κυρίως μέσα από την ανάγνωση βιβλίων της εποχής, τότε σίγουρα θα έχουν συναντήσει ουκ ολίγες φορές ένα συστατικό που έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές συνταγές αυτής, το Apricot Brandy. Και μπορεί τα Apricot Brandy της εποχής εκείνης να ήταν αρκετά διαφορετικά από τα σύγχρονα, προκειμένου όμως να κατανοήσουμε καλύτερα τη σύνθεση εκείνων των κοκτέιλ αλλά και τις γευστικές προτιμήσεις των bar fly των μπαρ στα τέλη του 19ου αιώνα, πιστεύω πως έχει ουσιαστικό νόημα να εξερευνήσουμε λίγο καλύτερα ετούτη τη μικρή κατηγορία ποτών υπό αυτό το «νεφελώδες», ας μου επιτραπεί η έκφραση, όνομα.

 

Η ιστορία του Apricot Brandy

Ιστορικά, η πρώτη εμφάνιση σε βιβλίο με συνταγές για κοκτέιλ των μπράντι πολτού (αποσταγμάτων φρούτου) εντοπίζεται στο βιβλίο του Τζέρι Τόμας, How to Mix Drinks or the Bon Vivant’s Companion, όπου αναφέρεται σε αρκετές συνταγές ο όρος Peach Brandy, με σημαντικότερες αυτών το Real Georgia Mint Julep και το Philadelphia Fish-House Punch. Πολύ λογικό, θα σχολίαζε κάποιος, λόγω της αμερικανικής παράδοσης στην απόσταξη ροδακίνου, ειδικά στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ.

Τα Apricot Brandy μάλιστα, θεωρούνταν τόσο σημαντικά προϊόντα για τις συνταγές των πρώτων εκείνων κοκτέιλ, όσο σχεδόν τα Dry Curacao, τα λικέρ πορτοκαλιού ποικιλίας laraha από το Curacao της Καραϊβικής.

Με την μετάβαση στον 20ο αιώνα, την αμερικανική ποτοαπαγόρευση αλλά και την άνθιση των ευρωπαϊκών μπαρ, ένας άλλος όρος εμφανίζεται, αυτός του Apricot Brandy, ο οποίος έμελλε να χρησιμοποιηθεί σε αρκετά κλασικά κοκτέιλ της εποχής. Πάρτε για παράδειγμα το σπουδαίο εγχειρίδιο The Savoy Cocktail Book, γραμμένο από τον επικεφαλής μπαρτέντερ του Savoy, Harry Craddock, όπου το Apricot Brandy δίνει δυναμικό παρόν σε δεκάδες συνταγές του.

Πρακτικά δε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το τι ακριβώς ήταν το Apricot Brandy, αν και σύγχρονοι ιστορικοί μιλούν για προϊόντα ζύμωσης και απόσταξης πυρηνόκαρπων φρούτων (βερίκοκα, ροδάκινα), με την προσθήκη ζάχαρης. Τα ευρήματα άλλωστε της εποχής εκείνης από άθικτα και ανεπηρέαστα από το χρόνο προϊόντα είναι ελάχιστα –αν μπορεί κάποιος να τα εξετάσει ακόμα κι έτσι- και εγώ προσωπικά δεν έχω δοκιμάσει με ασφάλεια κανένα.

"Τα Apricot Brandy θεωρούνταν τόσο σημαντικά προϊόντα για τις συνταγές των πρώτων κοκτέιλ, όσο σχεδόν τα Dry Curacao, τα λικέρ πορτοκαλιού ποικιλίας laraha από το Curacao της Καραϊβικής. "

apricot brandy

Τα Apricot Brandy σήμερα

Αν επιχειρήσουμε ένα χρονικό άλμα στη σύγχρονη εποχή και τα προϊόντα που υπάρχουν στις μέρες μας, τότε θα δούμε πως τα σχετικά με τα ροδάκινα ή βερίκοκα ποτά εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες:

  • Υψηλόβαθμα αποστάγματα (eau-de-vie/schnapps) από βερίκοκα ή ροδάκινα
  • Αποστάγματα οίνου ή/και ουδέτερα αποστάγματα δημητριακών αρωματισμένα με φρέσκα ή/και αποξηραμένα βερίκοκα ή ροδάκινα
  • Ουδέτερα αποστάγματα δημητριακών αρωματισμένα με εσάνς φρούτου

Εκ των πραγμάτων, φαντάζει απίθανο, σε εκείνα τα πρώτα κοκτέιλ να είχαν χρησιμοποιηθεί υψηλόβαθμα αποστάγματα φρούτου. Μελετώντας τα σήμερα, θα διαπιστώσει κανείς πως η σύνθεση των κοκτέιλ εκείνων απαιτούσε τη ζάχαρη από κάποιο συστατικό, εκτός φυσικά από τη γεύση και το άρωμα των φρούτων. Πιο πιθανό είναι λοιπόν να επρόκειτο για αποστάγματα τα οποία αρωματίζονταν με φυσικό φρούτο με την προσθήκη ζάχαρης, άρα λικέρ φρούτων.

Με τη μαζικοποίηση της βιομηχανίας των ποτών τις δεκαετίες που ακολούθησαν, ολοένα και περισσότερες εταιρείες προχώρησαν σε αλλαγή των συνταγών τους ή και στη δημιουργία νέων, οι οποίες ενσωμάτωναν τεχνητά αρώματα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν το κόστος, κι έτσι, πλέον, τα περισσότερα προϊόντα που βρίσκονται στην αγορά, αφορούν κατώτερης ποιότητας Apricot Brandy.

[/quote]Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας 110/2008, κάθε προϊόν που τιτλοφορείται ως Apricot Brandy ή apricot liquer και ανήκει στην κατηγορία των λικέρ, θα πρέπει να αναγράφει στην ετικέτα του την προέλευση του αποστάγματος βάσης, αν αυτή δεν έχει προέλευση ίδια με το βασικό συστατικό αρωματισμού του.[/quote]

Εντοπίσαμε μερικά από τα προϊόντα Apricot Brandy που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά και σας τα παρουσιάζουμε εν συντομία.

 

Giffard Abricot Du Roussillon

Ίσως το πιο ενδιαφέρον προϊόν που μπορεί να βρει κανείς στην Ελλάδα είναι το Abricot Du Roussillon της premium σειράς της Giffard. Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο γεγονός πως για τη βάση του χρησιμοποιείται Eau de Vie de Vin (δηλαδή, καθαρό απόσταγμα οίνου), ενώ για τη σύνθεση του χρησιμοποιούνται αποξηραμένα βερίκοκα από την φημισμένη περιοχή του Roussillon στη νότιο Γαλλία, τα οποία εκχυλίζονται για τρεις μήνες στο απόσταγμα. Εμφιαλώνεται στους 25% αλκοολικούς βαθμούς.

Εισάγεται και διανέμεται από την εταιρεία Τσακνάκης.

apricot brandy

 

Liqueur apricot  Edmond Briottet

Βερίκοκα της ποικιλίας Bergeron από την κοιλάδα του Ροδανού στη Γαλλία, εκχυλίζονται για περισσότερους από δύο μήνες σε ένα μείγμα από νερό και ουδέτερο απόσταγμα δημητριακών. Εμφιαλώνεται στους 25% αλκοολικούς βαθμούς.

Εισάγεται και διανέμεται από την εταιρεία Granikal.

apricot brandy

 

Apricot Luxardo Albicocca

Μία ιταλική συνταγή από το 1935 με εκχύλιση βερίκοκων σε ουδέτερο απόσταγμα δημητριακών, και με εμφιάλωση στους 30% αλκοολικούς βαθμούς, δημιουργεί αυτό το εξαιρετικό προϊόν.

Εισάγεται και διανέμεται από την εταιρεία Granikal.

apricot brandy

 

Marie Brizard Apry

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ιστορικό για τον οίκο προϊόν, από την σειρά της ‘’Heroes’’, είναι το Marie Brizard Apry. Για την παραγωγή του χρησιμοποιείται η μέθοδος της εμβάπτισης φρέσκων και ξηρών βερίκοκων σε ουδέτερη αλκοόλη, η οποία αποστάζεται μαζί με ένα μείγμα βοτάνων. Το παραχθέν προϊόν αναμειγνύεται με cognac και άλλα αποστάγματα οίνου (eau de vie), για να προστεθεί ζάχαρη και να εμφιαλωθεί στους 20,5% αλκοολικούς βαθμούς.

apricot brandy

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Εσείς, πόσα γνωρίζετε για τα Apricot Brandy;"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 21/02/2019