previous
next

Σκέψεις και εντυπώσεις από το Athens Bar Show 2018

News

Το Athens Bar Show 2018 είναι πια παρελθόν και οι δύο μέρες της 6ης και 7ης Νοεμβρίου μας άφησαν για παρακαταθήκη τις καλύτερες εντυπώσεις, τη γνωριμία με αρκετά νέα προϊόντα καθώς και μπόλικη γνώση από τα άφθονα σεμινάρια που «έτρεξαν» κατά τη διάρκεια του διημέρου. Όπως κάθε χρόνο, προσπαθήσαμε να βιώσουμε όσα περισσότερα γίνεται από το Athens Bar Show, λείποντας παρά ελάχιστες ώρες από το επίσημο πρόγραμμά του. Και επειδή το ABS είναι ένας ζωντανός οργανισμός, αφού αποτελείται και εξαρτάται από ανθρώπους και κάθε χρόνο αλλάζει και εξελίσσεται, έτσι και φέτος, παρουσιάστηκε διαφορετικό, έχοντας και φέτος θετικό πρόσημο στην εξέλιξη του.

Η διοργάνωση του Athens Bar Show απευθύνεται σε επαγγελματίες και μόνο και φέτος αυτό έγινε ακόμη πιο εύκολα αντιληπτό. Οι διοργανωτές δημιούργησαν ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια εισόδου (πιο ακριβό αντίτιμο, μοναδικοί κωδικοί εισόδου, κτλ), οι εταιρείες έγιναν ακόμη πιο επιλεκτικές σε σχέση με άλλες χρονιές στο πως προσέφεραν τα προϊόντα τους και πως τα επικοινωνούσαν, κι έτσι, το πρώτο ζητούμενο κάθε επαγγελματικής έκθεσης, η απουσία άσχετου με το χώρο κοινού, επετεύχθη σχεδόν σε μέγιστο βαθμό.

Athens bar show 2018

Φέτος όμως και ο χαρακτήρας του Athens Bar Show 2018 ήταν τρόπον τινά, διαφορετικός. Τα τελευταία χρόνια αυτό εξελίσσεται, από μία διοργάνωση όπου εκθέτες απλώς παρουσιάζουν το portfolio των προϊόντων τους, σε ευκαιρία για τους ίδιους να παρουσιάσουν νέα ή νέες ιδέες και τεχνικές στην αγορά. Ίσως για αυτό να ευθύνεται και το γεγονός πως πλέον υπάρχουν εκατοντάδες προϊόντα στην αγορά του μπαρ, φέτος παρόλα αυτά, και περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, είδαμε περίπτερα εταιρειών που είχαν αληθινά κάτι διαφορετικό να παρουσιάσουν, είτε αυτό είναι το λανσάρισμα ενός ολοκαίνουριου προϊόντος, είτε η παρουσίαση κάποιου εξειδικευμένου κόνσεπτ. Πλέον οι εταιρείες σχεδόν στο σύνολό τους, προσαρμόζουν σχεδόν ολόκληρη τη στρατηγική του εμπορικού τους έτους με γνώμονα τις δύο αυτές ημέρες στις αρχές του Νοεμβρίου. Και φυσικά, αυτό έχει ξεκάθαρο αντίκτυπο στο ίδιο του ABS αφού ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει χρήσιμα και ενδιαφέροντα πράγματα και όχι τα ίδια και τα ίδια.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω ήταν η συνεργασία της Absolut και της Pernod Ricard Hellas με το εστιατόριο Fäviken της Σουηδίας και την ομάδα Trash Tiki. Η Absolut έστησε ένα πολύ όμορφο μπαρ σε εξωτερικό χώρο όπου μέσα από τα κοκτέιλ που σέρβιρε, ευαγγελιζόταν την αειφορία στα μπαρ και τους χώρους εστίασης. Μία παγκόσμια τάση που αρκετές φορές δεν διαθέτει υπόβαθρο ουσίας, στην περίπτωση όμως της Absolut και του περιπτέρου της στο Athens Bar Show 2018, βρήκε πλήρη εφαρμογή με τεχνικές στο πλαίσιο του zero waste. «Πόσο zero, δηλαδή; Τι σκουπίδια παράγετε;», ρώτησα τους υπευθύνους του περιπτέρου. «Κουλούρα», μου είπαν. «Φτιάχνουμε κοκτέιλ χωρίς να πετάμε απολύτως τίποτα!». Και όλα αυτά, χωρίς επιπλέον έξοδα, χωρίς παραγωγή περιττής ενέργειας, χωρίς εξειδικευμένες τεχνικές και ακριβό εξοπλισμό. Ενδιαφέρον!

Athens bar show 2018

Στο Athens Bar Show 2018 παρουσιάστηκε και ένα μικρό διαμαντάκι. Ένα διαμαντάκι ελληνικής προέλευσης. Η εταιρεία Concepts παρουσίασε την περιορισμένη κυκλοφορία του Distiller’s Cut της μαστίχας Skinos. Το προϊόν που κατά την προσωπική μου γνώμη, πλέον δεν εντάσσεται στην κατηγορία της μαστίχας, αποτελεί μείγμα κατά 50% αποστάγματος μαστίχας και αποστάγματος 13 βοτάνων από την ελληνική ύπαιθρο. Όσοι είχαν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν, σίγουρα θα τους ξάφνιασε η δημιουργικότητα του αποσταγματοποιού και των υπευθύνων της εταιρείας που αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στο τελικό προϊόν με αρχική κυκλοφορία 1000 μόλις φιαλών.

Στα λοιπά ενδιαφέροντα της έκθεσης, είχαμε το επίσημο λανσάρισμα της σειράς με βότκες Beluga από την εταιρεία Beverage World, όπως και του Beefeater Pink από την Pernod Ricard Hellas, αλλά και του νέου Bacardi Anejo 4 από την εταιρεία ΑΜΒΥΞ. Όσο για νέα προϊόντα από το εξωτερικό; Περισσότερες από μια ντουζίνα εταιρείες από το εξωτερικό -περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά- ήρθαν με δικό τους περίπτερο και χωρίς επίσημη αντιπροσώπευση στη χώρα, ώστε να γνωρίσει το ελληνικό κοινό τα προϊόντα τους. Σημειώστε μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες: MG Distillerias με το υπέροχο τζιν Le Tribute και το ομώνυμο μεσκάλ από το Durango, Stauning Danish Whiskey, Del Professore Vermouth & Spirits, αλλά και η εταιρεία Copperhead με τα τζιν που έκλεψαν καρδιές στο Athens Bar Show 2018.

Έπειτα από το διήμερο του Athens Bar Show 2018, με χιλιάδες κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δεκάδες εκθέτες και ώρες εκπαιδευτικών σεμιναρίων και παρουσιάσεων, με λανσαρίσματα νέων προϊόντων και εταιρειών, μία ειλικρινής απορία μου έρχεται στο μυαλό: που ήταν το κρασί στο Athens Bar Show 2018; Γιατί ο κλάδος του κρασιού απουσίαζε τόσο ηχηρά από τη μεγαλύτερη έκθεση για μπαρ στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη; Πως θα μπει το κρασί στα μπαρ αν δεν το μάθουν οι επαγγελματίες τους; Θα ήθελα κάποια στιγμή να πάρω μια απάντηση από τους ανθρώπους του κρασιού, από τους ανθρώπους που λένε πως τους ενδιαφέρουν για τα προϊόντα τους τα μπαρ και όχι μόνο τα εστιατόρια και τα wine bar.

Όσο για τα σεμινάρια του Athens Bar Show 2018; Αυτά έβριθαν από κόσμο, σε αίθουσες εξαιρετικών εγκαταστάσεων, στις οποίες φέτος, για πρώτη φορά έχω την εντύπωση, είδα και ζωντανή μετάφραση για τους αλλοδαπούς επισκέπτες. Ουσιαστικές παρουσιάσεις, to the point σεμινάρια και διαβασμένοι ομιλητές. Εύγε. Εν αναμονή του επόμενου, λοιπόν!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Σκέψεις και εντυπώσεις από το Athens Bar Show 2018"

News

Δημοσιεύτηκε στις 08/11/2018