previous
next

Athens Bar Show 2023: Ένας πρακτικός οδηγός περιήγησης

News

Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο γεγονός της χώρας για τα μπαρ, τα αποστάγματα και τους μπαρτέντερ, καθώς και ένα από τα πλέον καταξιωμένα του κόσμου ολόκληρου, το Athens Bar Show, στις 7 & 8 Νοεμβρίου και 14 χρόνια μετά την παρθενική του διοργάνωση, ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του στην φετινή έκδοσή του, για πρώτη χρονιά φέτος με το «αδερφάκι» του, το Athens Bar Week, ως δύο, αυτόνομες πλέον διοργανώσεις.

Το Athens Bar Show απευθύνεται στους επαγγελματίες της εστίασης από την Ελλάδα και το εξωτερικό και έχοντας βρει εδώ και αρκετά χρόνια το «σπίτι» του, στις εγκαταστάσεις του βιομηχανικής αισθητικής, δαιδαλώδους εξωτερικού χώρου της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, καταφέρνει κάθε χρονιά να γίνεται ολοένα και καλύτερο, πιο πολυσυλλεκτικό, περισσότερο απολαυστικό και ενημερωτικό. Και ενώ ατύπως, το διήμερο του Athens Bar Show πάντα παρατεινόταν και γινόταν τριήμερο, τετραήμερο ή και παραπάνω, φέτος οι εκτός Αθηνών επισκέπτες του θα έχουν ακόμη περισσότερους λόγους για να επιμηκύνουν τη διαμονή τους· το Athens Bar Week θεσμοθετείται ως ανεξάρτητη διοργάνωση του Athens Bar Show, οριοθετώντας τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις τους, γεμίζοντας με «εξωσχολικές» δράσεις και πάρτι τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Athens Bar Show

Το μόνιμο πρόβλημα στο Athens Bar Show είναι το πως να τα προλάβει κανείς όλα· να μη χάσει κάποια εκδήλωση, να μην προλάβει να συμμετάσχει σε κάποια ενδιαφέρουσα γευσιγνωσία, να μη «χάσει» κάποια «δυνατή» ομιλία, να μη δοκιμάσει όλα τα προϊόντα των εκθετών. Και βέβαια, δεν γίνεται να τα προλάβει, να τα κάνει, να τα δει όλα, καθώς είναι πάρα πολλά! Οπότε, αυτό που οφείλει να κάνει, είναι να διαβάσει καλά το πρόγραμμα των σεμιναρίων, των ομιλιών και των γευσιγνωσιών, να μελετήσει το χάρτη με τους εκθέτες και να σημειώσει στο καλεντάρι του όλα εκείνα τα ιβέντ που θα πλαισιώσουν το ABS στα μπαρ της πόλης.

Παρακάτω θα βρείτε τις δικές μου προτάσεις, τις σημειώσεις που ήδη έχω γράψει στα τεφτέρια μου και τα ιβέντ που έχω προγραμματίσει να παρακολουθήσω.

Tomas Estes’ Agave Embassy

Η «Πρεσβεία Αγαύης» του Athens Bar Show, η οποία και φέτος είναι αφιερωμένη στον μεγάλο και πρόσφατα εκλιπόντα Tomas Estes, θα αποτελέσει αδιαμφησβήτητα σημείο συνάντησης αρκετών επαγγελματιών από όλο τον κόσμο. Κάτι αντίστοιχο διοργανώθηκε και στο φετινό Bar Convent Berlin -εκεί από το μπαρ Barro Negro-, για δεύτερη χρονιά φέτος διοργανώνεται και στο ABS. Η τεκίλα είναι hot, μην περιμένετε όμως να δείτε μόνο τεκίλες εκεί. Από εκεί θα παρελάσουν τα πιο τσίφτικα αποστάγματα αγαύης· μεσκάλ, μπακανόρα, ραϊσίγια, κοκ. Θα τα έχετε όλα μπροστά σας, συγκεντρωμένα και νοικοκυρεμένα και βέβαια το Embassy θα εμπλουτιστεί από ιβέντ που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, όπως μυστικά πάρτι, αποκλειστικές παρουσιάσεις και γευσιγνωσίες.

Newcomers Hall

Ειδικά σημειωμένο στον χάρτη του Athens Bar Show θα βρείτε το σημείο όπου θα βρεθούν εκθέτες με προϊόντα ή υπηρεσίες που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά. Όσοι αναζητάτε καινοτόμες ιδέες για τα μπαρ, τα εστιατόρια ή τα ξενοδοχεία σας, πρωτοποριακά προϊόντα και έξυπνους τρόπους για να ξεχωρίσετε, το συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να αποτελέσει απαραίτητη στάση στη βόλτα σας.

Luxury Brands Hall

Απομονωμένο από τους χιλιάδες των επισκεπτών του Athens Bar Show θα βρίσκεται και φέτος το «σαλόνι» με τα premium αποστάγματα και προϊόντα, αυτή τη φορά αναβαθμισμένο, με έμφαση στην ατμόσφαιρα και στην υπηρεσία. Ένας χώρος, η είσοδος στον οποίο θα γίνεται με την επίδειξη ξεχωριστού εισιτηρίου, ένα σημείο με όλη την αφρόκρεμα των προϊόντων που θα βρίσκονται στο ABS. Εκεί θα μπορείτε με ησυχία και έχοντας την πλήρη φροντίδα των πιο εκπαιδευμένων επαγγελματιών του εκάστοτε brand, να απολαύσετε την πλήρη εμπειρία των αποσταγμάτων που θα εκτίθενται. Must-visit για χαλαρή συζήτηση, κοινωνικοποίηση έξω από τον πολύ θόρυβο της έκθεσης και δοκιμή υπερσόβαρων ποτών. Αν αναζητάτε το κάτι παραπάνω, θα πρέπει να τον επισκεφθείτε.

Στα των σεμιναρίων του Athens Bar Show, από αυτά που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα, ξεχώρισα τα παρακάτω:

Athens Bar Show

Τρίτη – 7 Νοεμβρίου

11:45 – 12:15 / Stage E

TATA ”Brand in a Brand”

Σίγουρα θα περάσω μισή ώρα στο σεμινάριο του κλασικού κοκτέιλ μπαρ Tata, που βρίσκεται εντός του ξενοδοχείου Sanders, στην Κοπεγχάγη, καθώς έχω ακούσει πάρα πολλά για αυτό, όπως το ότι ανακηρύχθηκε ως καλύτερο μπαρ στη Δανία το 2018 και το 2019 και θέλω σίγουρα να το επισκεφθώ. Η ομιλία θα αφορά στη φιλοσοφία του ξενοδοχείου και στο πως έχει καταφέρει να δημιουργήσει ως σήμερα ένα πολύ δυνατό, ξεχωριστό brand name, που πλέον δε λογίζεται ως ένα απλό μπαρ ξενοδοχείου, παρά στέκει ανεξάρτητο τόσο στην αγορά της πόλης, όσο και στη διεθνή κοινότητα. Όσοι ασχολείστε με τα ξενοδοχεία, καλό θα ήταν να την παρακολουθήσετε.

13:00 – 13:30 /  Stage D

Botanicals Alchemy: Exploring Flavor Extraction Techniques for Exceptional Aperitif – Roberta Mariani

Εντάξει, οι περισσότεροι γνωρίζετε ίσως πως λατρεύω τα απεριτίφ, τα βερμούτ, τους ενισχυμένους οίνους και, φυσικά, το κόνσεπτ του απεριτίβο. Η Roberta Mariani, global advocacy director της Italspirits, της εταιρείας πίσω από τη δημιουργία, του Italicus και του Savoia Americano, μεταξύ άλλων, θα μιλήσει για τις τεχνικές εκχύλισης των βοτανικών στοιχείων και για τα ίδια τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα απεριτίφ. Άκρως ενδιαφέρον σεμινάριο, ακόμη και για παραγωγούς.

13:15 – 13:45 / Stage E

Data driven decisions – Γιώργος Μπάγκος

Ο συνιδρυτής της εταιρείας Three Cents και industry’s favorite Γιώργος Μπάγκος, θα προσπαθήσει να σας αποδείξει πως πίσω από τη μεγάλη επιτυχία του περιώνυμου brand που συνδημιούργησε δεν κρύβεται κάποιο καπρίτσιο της θεάς Τύχης, παρά πολύ προσεκτικές και μελετημένες αποφάσεις και κινήσεις.

Ο Γιώργος θα παρουσιάσει τον τρόπο ανάλυσης των δεδομένων λειτουργίας ενός υποθετικού μπαρ, μέσα από ένα εργαλείο software που χρησιμοποιεί και θα απο-δείξει πως αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν στη λήψη επιχειρηματικών, και όχι μόνο, αποφάσεων. Άκρως ενδιαφέρον σεμινάριο, κυρίως γιατί γνωρίζω την ταχύτητα σκέψης και τη δημιουργικότητα του ομιλητή.

16:15 – 16:45 / Stage D

The great revolution of enzymes in gastronomy: Applications in mixology – Gastrocultura Mediterranea

Οι εκπρόσωποι της ισπανικής, ερευνητικής εταιρείας Gastrocultura Mediterranea, μέσα από την παρουσίαση ενός καινοτόμου προϊόντος τους, του Töufood, θα επιχειρήσουν να επεξηγήσουν την ενζυματική λειτουργία και τις εφαρμογές της σε σύγχρονη αναμειγνυολογία και γαστρονομία εν γένει.

17:45 – 18:15 / Stage D

Umami and Tastyllusion in Rum, “Algae and Fish” – Δημήτρης Κονταράτος, Αναστάσιος Καραφουλίδης

Ο τεχνολόγος τροφίμων και σεφ που δουλεύει πολύ επάνω στο R&D της γαστρονομίας, Δημήτρης Κονταράτος, παρέα με τον brand ambassador του Flor de Cana, Αναστάσιο Καραφουλίδη -και οι δύο καλοί φίλοι και σπουδαίοι επαγγελματίες- θα παρουσιάσουν ένα ΠΟΛΥ ενδιαφέρον κόνσεπτ, αυτό της χρήσης της ουμάμι γεύσης -και πιο συγκεκριμένα, αυτής που χρησιμοποιεί στοιχεία… από τη θάλασσα- σε συνδυασμό με το ρούμι! Είμαι πολύ περίεργος να το παρακολουθήσω!

Τετάρτη – 8 Νοεμβρίου

11:00 – 11:30 / Stage C

Ηuman Ιntelligent Body Treatment Studio – Βασιλική Καραγιώργου, Ειρήνη Νικολακάκου

Όσοι εργάζεστε αρκετά χρόνια στην εστίαση και στα μπαρ, σίγουρα θα έχετε υποφέρει κάποια στιγμή από μυοσκελετικά προβλήματα. Είναι η φύση της δουλειάς τέτοια που είναι αναπόφευκτο. Οι Βασιλική Καραγιώργου, Ειρήνη Νικολακάκου και Σία Ζουρλαδάνη έχουν δημιουργήσει ένα πρόγραμμα σωματικών και αναπνοής ασκήσεων, το FABB, το οποίο, όπως ισχυρίζονται, ανακουφίζει από τον σωματικό πόνο, βελτιώνει την ποιότητα ζωής, συνεκδοχικά, και την καθημερινότητα των μπαρτέντερ.

11:45 – 12:45 / Agave Stage

Terroir and agave spirits – Jesse Estes, Steffin Oghene, Esteban Morales

Τρεις πολύ σπουδαίοι άνθρωποι για την τεκίλα παγκοσμίως, εξετάζουν και παρουσιάζουν τον αντίκτυπο του μικροκλίματος στην καλλιέργεια αποσταγμάτων αγαύης. Θα παρουσιαστούν παραδείγματα που θα εκτείνονται από την τεκίλα και τον τόπο της, το Jalisco, μέχρι το ραϊσίγια από το La Costa και φυσικά το μεσκάλ από την Oaxaca. Όσοι αναζητάτε τις διαφορές στα αγαπημένα σας αποστάγματα αγαύης, σίγουρα θα πρέπει να παρευρεθείτε.

16:15 – 16:45 / Stage A

Building Brands: Mastering the Art of Brand Building – Brett Berish

Ο δημιουργός και CEO της εταιρείας Sovereign Brands, έχοντας στο βιογραφικό τη δημιουργία μισής ντουζίνας επιτυχημένων, premium brand, θα παρουσιάσει τη δική του οπτική γύρω από το πως «χτίζονται» τα αλκοολούχα προϊόντα. Θα παρουσιάσει την κατά τη γνώμη του πιο κατάλληλη διαδρομή για να ακολουθήσει κάποιος, τις σωστές αποφάσεις που πρέπει να πάρει και τις στρατηγικές που οφείλει να χασράξει και βέβαια, πως να το επικοινωνήσει σωστά.

17:45 – 18:30 / Stage D

The magic of koji: Sake, Shochu & Awamori – Francesco Braun

Τα για τους περισσότερους στην Ελλάδα άγνωστα παραδοσιακά αποστάγματα της Ιαπωνίας θα αποκαλυφθούν σε ετούτο το ημίωρο σεμινάριο, μέσα από αντίστοιχες «πτήσης» γευσιγνωσίας που θα παρουσιάσει ο Ιταλός Francesco Braun. Μαζί με το sake, θα παρουσιαστούν τόσο το shochu, όσο και το awamori. Πολύ χρήσιμο σεμινάριο, ειδικά για όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που προσανατολίζονται γύρω από την ιαπωνική γαστρονομία.

Καθώς το πρόγραμμα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, μέχρι τη διεξαγωγή του Athens Bar Show, θα προσθέσω και τυχόν νέα ενδιαφέροντα σεμινάρια που μπορεί να προστεθούν. Θα τα βρείτε όλα εδώ.

Athens Bar Show

Κλείνοντας, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε ό,τι αφορά στις διαθέσιμες επιλογές σας για έξοδο στα μπαρ της πόλης εκείνες της μέρες. Οι καλεσμένοι μπαρτέντερ από μπαρ του εξωτερικού σε μπαρ της Αθήνας θα είναι δεκάδες και θα περνούν θεματικά, συνήθως τρίωρα ή τετράωρα, πίσω από αυτά, φέρνοντας τις ιδέες, τις τεχνικές και τα ποτά τους μαζί, όλα στο πλαίσιο του Athens Bar Week. Στην εξέλιξη αυτής της αγαπημένης για την μπαρ κοινότητα ιδέας, θα βρείτε και ουκ ολίγα ‘’bar-takeovers’’, ιβέντ κατά τα οποία ένα ολόκληρο μπαρ από το εξωτερικό ή την ελληνική περιφέρεια «καταλαμβάνει» ολόκληρο το εκάστοτε, αθηναϊκό σποτ -πρακτικά, όλες τις θέσεις εργασίας. Σε αυτά, η ταυτότητα του ξένου μπαρ ακτινοβολεί στους επισκέπτες του μπαρ-οικοδεσπότη και στους επισκέπτες του, σε μέγιστο βαθμό, προσφέροντας, συνήθως, μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία.

Για παράδειγμα, το παριζιάνικο Little Red Door, ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου, δια του μπαρτέντερ του Barney O’ Kane, θα βρεθεί στο The Clumsies. Ο Danil Nevsky με το Barro Negro διοργανώνουν μια σειρά από ‘’Bar Fight Club’’, όπου εκπρόσωποι από μπαρ του εξωτερικού θα «διαγωνίζονται» με το Barro Negro, με τον Danil στο ρόλο του «διαιτητή», και όλα εμπνευσμένα από τη γνωστή ταινία, με σημείο συνάντησης φυσικά το αγαπημένο στέκι της Παπαρρηγοπούλου. Το Line Athens διοργανώνει ένα ιντριγκαδόρικο after πάρτι στο κομμωτήριο (!) Elephant & Castle, σε συνεργασία με τον Leo Robitschek του λονδρέζικου ξενοδοχείου Nomad και τον Fabio La Pietra του μπαρ SubAstor στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Οι πόρτες ανοίγουν στις 23:30! Το The Cambridge Public House,υπ’αριθμόν #38 στη λίστα με τα καλύτερα μπαρ του κόσμου, θα πραγματοποιήσει μια ολική «κατάληψη» στο The Bar in Front of the Bar. Μέχρι και disco party έχει η λίστα, στο Zelus της Πλουτάρχου, στο Κολωνάκι, με τον παλιόφιλο Eric van Beek, από το Handshake Speakeasy bar του Μέξικο Σίτι και τον Danil Nevsky στο μπαρ, αλλά και… τον Toni Sfino στο performance! Αλλά, και δεκάδες άλλα ιβέντ που θα βρείτε εδώ.

Η Athens Bar Week με τις δράσεις της που θα ξεκινήσουν την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, θα ολοκληρωθεί πανηγυρικά με ένα γιγαντιαίο πάρτι «κλεισίματος» την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, στην κεντρική πλατεία της Τεχνόπολης, με ποτά και κοκτέιλ από μπαρ της Ελλάδας και του εξωτερικού, φαγητό και DJ. Εισιτήρια θα βρείτε εδώ.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Athens Bar Show 2023: Ένας πρακτικός οδηγός περιήγησης"

News

Δημοσιεύτηκε στις 01/11/2023