previous
next

Δοκιμάζοντας το Bache Gabrielsen Hors d’ Age Grande Champagne

Reviews

Ένα ακόμη εξαιρετικό XO κονιάκ, μια ακόμη συναρπαστική εμπειρία απόλαυσης, στο πλαίσιο των XO Chronicles, της μίνι σειράς κατά την οποία δοκιμάζονται και παρουσιάζονται τα πιο ποιοτικά και περιώνυμα κονιάκ που εισάγονται στην ελληνική αγορά. Σειρά είχε το Bache Gabrielsen Hors d’ Age Grande Champagne, το οποίο δοκιμάστηκε τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου, ένα ζεστό για την εποχή μεσημέρι στο Beauty Killed the Beast.

Bache Gabrielsen Hors d' Age

Photo by Kostas Gkionis for Bitterbooze.com

Η ιστορία του οίκου Bache Gabrielsen

Ως γνωστόν, το κονιάκ ως κατηγορία αποστάγματος, δημιουργήθηκε εν πολλοίς όχι από Γάλλους, αλλά από Ευρωπαίους εμπόρους. Ολλανδοί, Άγγλοι, Σκανδιναβοί έμποροι γοητεύτηκαν από το κρασί που παραγόταν στην περιοχή του Κονιάκ, ξεκίνησαν να το διακινούν σε όλη την Ευρώπη και κάποια στιγμή είχαν την ιδέα να το αποστάξουν, ώστε να μπορεί να διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι Γάλλοι διδάχθηκαν την τέχνη της διπλής απόσταξης, δημιούργησαν δική τους «σχολή» απόσταξης και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Καθώς η γεωγραφικά οριοθετημένη περιοχή του Κονιάκ είναι πολύ μικρή, είναι αρκετά σύνηθες η παραγωγή του τελικού προϊόντος από τους 265 σήμερα οίκους να πραγματοποιείται με την αγορά κρασιού ή αποστάγματος από τους επονομαζόμενους ‘’Bouilleurs de Cru’’, τους επαγγελματίες καλλιεργητές δηλαδή, οι οποίοι αποστάζουν και το κρασί που οινοποιούν. Οι οίκοι παραγωγής στη συνέχεια ωριμάζουν στα κελάρια τους τα αποστάγματα, τα αναμειγνύουν μεταξύ τους και εμφιαλώνουν το τελικό κονιάκ. Ελάχιστοι από αυτούς τους 265 οίκους καλλιεργούν, οινοποιούν, αποστάζουν, ωριμάζουν και αναμειγνύουν τα αποστάγματα για να φτιάξουν κρασί. Ο οίκος Bache Gabrielsen, από το 1905 που ιδρύθηκε από το Νορβηγό Thomas Bache-Gabrielsen, ως ‘’Négociant-éleveur’’ οίκος, όπως το λένε στο κονιάκ, αναζητά τα καλύτερα αποστάγματα, από διάφορα


cru, τα φέρνει στα κελάρια του για ωρίμαση, τα αναμειγνύει και τα εμφιαλώνει κάτω από το brand τέταρτης γενιάς, με τον Hervé Bache-Gabrielsen να βρίσκεται σήμερα στο τιμόνι.

Περισσότερο από έναν αιώνα πριν, λοιπόν, ο 20χρονος υπολοχαγός Thomas Bache-Gabrielsen από το Χόλμεστραντ της Νορβηγίας, παρατά τον στρατό και αποφασίζει να ταξιδέψει στο Κονιάκ, που τότε ήδη είχε αποκτήσει τη φήμη της παραγωγής οίνου και μπράντι. Οι γονείς του διατηρούσαν κατάστημα εμπορίας οίνου και αποσταγμάτων στη Νορβηγία και ο νεαρός Thomas θεώρησε χρήσιμη την εμπειρία που θα αποκόμιζε από το Κονιάκ.

Bache Gabrielsen Hors d' Age

Photo by Kostas Gkionis for Bitterbooze.com

Τα πράγματα εξελίχθηκαν καλύτερα από ό,τι περίμενε ο Νορβηγός. Αρπάζοντας την επιχειρηματική ευκαιρία που του παρουσιάστηκε, συνεταιρίστηκε με τον Γάλλο Peter Anton Rustad και μαζί ανέλαβαν το αποστακτήριο A. Edmond Dupuy & Co, με ιστορία από το 1852, αλλάζοντας την επωνυμία του σε Rustad & Bache-Gabrielsen. Περίπου την ίδια περίοδο, βρήκε και τον έρωτα της ζωής του στο πρόσωπο της δεσποινίδος Odette Villard. Ο Thomas Bache-Gabrielsen δεν έθεσε απλώς τα θεμέλια για έναν σπουδαίο οίκο, αλλά εκμεταλλεύτηκε και τις σχέσεις του με τη Σκανδιναβία, μια αγορά που θα τον βοηθούσε πολύ γρήγορα να μεγαλώσει την εταιρεία του.

Ο οίκος Bache Gabrielsen και η προσέγγισή του διαφοροποιείται από τους κλασικούς, παραδοσιακούς οίκους, σε αρκετά σημεία. Αρχικά, το design της φιάλης του, αποπνέει σκανδιναβικό, πιο μοντέρνο, αέρα. Αλλά και σε επίπεδο καινοτομιών, ο Bache Gabrielsen, φαίνεται πως προσεγγίζει και γοητεύει ένα πιο μοντέρνο και νεαρό κοινό. Πριν μερικά χρόνια, για παράδειγμα, έγινε ο πρώτος οίκος παραγωγής κονιάκ, ο οποίος για μια συγκεκριμένη εμφιάλωσή του, χρησιμοποίησε δρυ εκτός Γαλλίας! Στην εμφιάλωσή του Bache Gabrielsen American Oak Cognac χρησιμοποιείται Quercus alba δρυς, από το Tennessee, προφανώς αχρησιμοποίητος, καθώς ο αντίστοιχος νόμος αναφέρει ρητά πως το ξύλο ωρίμασης θα πρέπει να είναι καινούριο ή να έχει χρησιμοποιηθεί για να ωριμάσει αποκλειστικά και μόνο προϊόντα με βάση το κρασί. Ο οίκος έχει καταφέρει να προσφέρει αρκετές εξαιρετικές εμφιαλώσεις, σύγχρονες σε προσέγγιση, πάντα όμως διατηρώντας τις παραδοσιακές τεχνικές και την ποιότητα μέσα από την οποία ορίζεται η κατηγορία.

Στα των μεθόδων του, ο οίκος χρησιμοποιεί αποστάγματα από διάφορα cru της γεωγραφικά οριοθετημένης περιοχής του Κονιάκ, κυρίως από ποικιλίες Ugni Blanc και Folle Blanche, ενώ για την ωρίμασή τους, χρησιμοποιεί κυρίως γαλλικό δρυ τύπου Limousine, εξού και το πιο ερυθρωπό χρώμα στα περισσότερα εξ’ αυτών.

Bache Gabrielsen Hors d' Age

Photo by Kostas Gkionis for Bitterbooze.com

Τι σημαίνει Hors d’ Age ;

«Πέρα από την ηλικία». Έτσι μεταφράζεται ο χαρακτηρισμός που παίρνουν ορισμένα, XO κονιάκ. Δεν αποτελεί κατηγοριοποίηση νομοθετικά θεσμοθετημένη, πρακτικά όμως, είναι ο χαρακτηρισμός που δίνεται στα πλέον ώριμα κονιάκ. Έτσι, πρόκειται για κονιάκ που εμπίπτουν νομοθετικά στην κατηγορία των XO (τουλάχιστον δέκα χρόνια ωρίμασης για το νεαρότερο απόσταγμα του μείγματος), η ηλικία τους όμως κυμαίνεται μεταξύ 30 και 50 χρόνων, ακόμη και 100! Με διαβάζετε υπερβολικό; Στο μείγμα του Bache Gabrielsen Hors d’ Age υπάρχει απόσταγμα του 1917!

Το Bache Gabrielsen Hors d’ Age

Μερικά από τα πιο ηλικιωμένα αποστάγματα, Ugni blanc και Folle Blanche, αποκλειστικά και μόνο από το cru της Grande Champagne, αναμειγνύονται για να δημιουργήσουν το Bache Gabrielsen Hors d’ Age, αφού πρώτα αναπαυθούν σε γαλλικά, δρύινα βαρέλια τύπου Limousine. Ελάχιστος χρόνος ωρίμασης ορίζονται τα 50 χρόνια, αφού το νεαρότερο απόσταγμα του μείγματος αποστάχθηκε περί το 1960, ενώ το πλέον υπέργηρο, το 1917. Και, πιστέψτε με, η ποιότητα και η ηλικία των αποσταγμάτων, ακτινοβολούν στο τελικό μείγμα, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό κονιάκ, μια ολοκληρωμένη, εντυπωσιακή, καθηλωτική εμπειρία γεύσης.

Photo by Kostas Gkionis for Bitterbooze.com

Ο σχεδιασμός της φιάλης και το packaging διαφοροποιούνται από τα τετριμμένα. Μια ψηλόλιγνη φιάλη, με φαρδύ λαιμό και πώμα, το οποίο περικλείεται από ένα συρμάτινο καψύλιο, φιλοξενούν το εξαιρετικό αυτό απόσταγμα. Το κουτί του ανοίγει εκατέρωθεν για να αποκαλύψει τη φιάλη να στέκεται σε μια βάση, δίνοντας τη δυνατότητα στον κάτοχο να διακοσμεί με όμορφο τρόπο τα ράφια του μπαρ του.

Η μύτη του Bache Gabrielsen Hors d’ Age, τουλάχιστον εντυπωσιακή, σπουδή στα αρώματα που αναπτύσσουν τα υπέργηρα αποστάγματα από το cru της Grande Champagne, ένας ολόκληρος τόμος από ιστορίες του περασμένου αιώνα. Με το άνοιγμα του πώματος ξεπηδούν τα πρώτα αρώματα, από αμύγδαλο και marshmallow. Το ξύλο είναι εμφανές, με αρώματα δρυός και κέδρου, ενώ θα βρείτε και εξελιγμένα αρώματα μπαχαρικών που θυμίζουν φρεσκοψημένο -όχι αλεσμένο- τουρκικό καφέ, βεβαίως και μοσχοκάρυδου. Το φρούτο υπάρχει, αλλά θα πρέπει να το εξερευνήσετε, τα αρώματά του δεν είναι τα τυπικά που έχουμε συνηθίσει σε ένα κονιάκ μέσης ηλικίας, εκτός ίσως από το αχλάδι, που όμως εδώ θα το βρείτε ποσέ. Βατόμουρο και ψήγματα από passion fruit, μαζί με νότες μανιταριών και τρούφας, καταδεικνύουν το μεγαλείο της μακράς ωρίμασης, συνεκδοχικά και του Rancio, ως Άγιο Δισκοπότηρο αρωμάτων στα πιο εξαιρετικά κονιάκ. Αγιόκλημα και άνθη ακακίας, ενισχύουν την ανθική πλευρά του κονιάκ.

Bache Gabrielsen Hors d' Age

Photo by Kostas Gkionis for Bitterbooze.com

Στο στόμα είναι στιβαρό, βουτυράτο και βελούδινο, την ίδια στιγμή. Αρκούντως ξηρό, με επίγευση που εγκαθίσταται στον ουρανίσκο και δε λέει να το κουνήσει, με την κανέλα και το μοσχοκάρυδο να χαϊδεύουν την άκρη του στόματος λίγο πριν φύγει και χαθεί στα βάθη του οισοφάγου.

Το Bache Gabrielsen Hors d’ Age εμφιαλώνεται στους 40% αλκοολικούς βαθμούς και στην Ελλάδα εισάγεται αποκλειστικά και διανέμεται από την εταιρεία ProDrinks, την οποία και ευχαριστώ για την προσφορά της φιάλης προς παρουσίαση και αξιολόγηση.

 

All photos by Kostas Gkionis for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Δοκιμάζοντας το Bache Gabrielsen Hors d’ Age Grande Champagne"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 16/01/2024