previous
next

Bar Engage – Αγκαζέ 2017. Η Λάρισα ως κόμβος καλού ποτού και πολιτισμού.

News, Uncategorized

Μπορεί αρχικά να ακούγεται περίεργο, αλλά την εβδομάδα που μας πέρασε διοργανώθηκε στη Λάρισα ένα γαστρονομικό φεστιβάλ παγκόσμιας εμβέλειας, με έμφαση στο μπαρ, τα ποτά και τα κοκτέιλ, στο οποίο προσκλήθηκαν μπαρτέντερ από το Παρίσι, το Λονδίνο και βέβαια μερικές από τις σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδας. Το Bar Engage – Αγκαζέ 2017, που διοργανώθηκε μάλιστα για δεύτερη χρονιά στην πόλη της Λάρισας, μας απέδειξε για μια ακόμη φορά, πως οι πρωτοβουλίες συγκεκριμένων ατόμων μπορούν να ωθήσουν μπροστά έναν επαγγελματικό «χώρο» και όχι μόνο.

 

"Το Bar Engage – Αγκαζέ 2017 είναι ένα γαστρονομικό φεστιβάλ παγκόσμιας εμβέλειας, που έγινε στη Λάρισα, με καλεσμένους μπαρτέντερ από το Παρίσι, το Λονδίνο και βέβαια μερικές από τις σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδας!"

 

Bar Engage, Bar Engage - Αγκαζέ 2017

 

Φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του Bar Engage – Αγκαζέ 2017 αλλά και εμπνευστές του από την περυσινή, πρώτη του χρονιά, θεωρούνται η ομάδα Kintsugi Project (του Στέφανου Δραγανιδάκη και Γιάννη Σαμαρά), το Kubrick – Pure Social club της Λάρισας και ο Άρης Μακρής (σημειώστε αυτό το όνομα), bar manager του παριζιάνικου μπαρ Le Syndicat.

 

Στα πέριξ του Bar Engage – Αγκαζέ 2017

Στο καμάρι του θεσσαλικού κάμπου, τη Λάρισα, βρέθηκαν από τις 6 έως τις 12 Μαΐου, δέκα καταξιωμένοι μπαρτέντερ από το Παρίσι και το Λονδίνο, αλλά και «δικοί μας», από την Αθήνα, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Θεσσαλονίκη και την Καρδίτσα, εκπροσωπώντας 13 διακεκριμένα μπαρ. Όλοι μαζί, επιδόθηκαν σε ένα μαζικό «takeover», όπως συνηθίζεται να λέγεται, στα πιο ανήσυχα μπαρ της πόλης!

Έτσι, εκείνες τις μέρες που βρεθήκαμε κι εμείς στη Λάρισα ψυχή τε και σώματι, βιώσαμε για λίγο διάστημα μια αρκετά σουρεάλ ατμόσφαιρα, που «ξεδιπλώθηκε» όμως τόσο φυσικά, με βραβευμένους μπαρτέντερ να χειρίζονται τα Λαρισινά σέικερ, να γνωρίζονται με τον κόσμο της πόλης και να επικοινωνούν την κουλτούρα του ποιοτικού ποτού στους αρκετά εκπαιδευμένους ουρανίσκους των θαμώνων της.

 

Bar Engage, Bar Engage - Αγκαζέ 2017

 

"Το Bar Engage -Αγκαζέ 2017 δεν αρκέστηκε απλά στις βραδιές κοκτέιλ στα μπαρ της πόλης, αλλά περιελάμβανε και γευσιγνωσίες, σεμινάρια, επισκέψεις σε οινοποιεία και αποσταγματοποιεία, masterclasses και ξεναγήσεις σε αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής του Θεσσαλικού κάμπου  "

 

Όμως το Bar Engage -Αγκαζέ 2017 δεν είχε να κάνει μόνο με βραδιές κοκτέιλ. Στο πρόγραμμα του συμπεριλήφθηκαν γευσιγνωσίες και σεμινάρια σχετικά με τα ποτά, επισκέψεις σε οινοποιεία και αποσταγματοποιεία, masterclasses όπως αυτό της ομάδας του MeZen που μας μύησε στην παραγωγή και της κατηγορίες του τσίπουρου και ξεναγήσεις σε αξιοθέατα της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής του θεσσαλικού κάμπου (βλ. Μετέωρα).

 

Η δουλειά πίσω από το Bar Engage – Αγκαζέ 2017

Αν επιχειρήσει κάποιος να κοιτάξει πέρα από τα προφανή, θα διαπιστώσει πως το Bar Engage – Αγκαζέ 2017 «πάτησε» επάνω και ισχυροποίησε ακόμη περισσότερο την άτυπη συμμαχία ανάμεσα στη Λάρισα και το Παρίσι, την οποία έχουν «μπολιάσει» εδώ και μερικά χρόνια δύο από τους συντελεστές του. Ο Άρης Μακρής, που πριν δύο χρόνια αποφάσισε να μεταναστεύσει στη γαλλική πρωτεύουσα και που πλέον είναι bar manager στο μπαρ Le Syndicat, αλλά και ο Σάλιβαν Ντο (Sullivan Doh), συνιδιοκτήτης του εν λόγω μπαρ, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο πόλεων. Αυτοί οι δεσμοί στηρίζονται τόσο στον ενθουσιασμό των δύο μπαρτέντερ και των ανθρώπων που τους περιβάλλουν, όσο και στη ζεστή φιλοξενία που βίωσε ο Ντο, όταν πριν δύο χρόνια επισκέφτηκε τη Λάρισα και που «άναψε τη σπίθα» μέσα του. Ο Ντο από τότε, όχι μόνο είδε στα μάτια του Άρη τον ιδανικό συνεργάτη, αλλά δε σταμάτησε να μιλά με ζεστά λόγια για την πόλη της Λάρισας και την φυσική αίσθηση της φιλοξενίας στα ελληνικά μπαρ.

 

Bar Engage, Bar Engage - Αγκαζέ 2017

 

"Με το Bar Engage – Αγκαζέ 2017 ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο το brand name των ελληνικών μπαρ και των Ελλήνων επαγγελματιών στο εξωτερικό και η Λάρισα εδραιώθηκε στο χάρτη με τις σπουδαίες, γαστρονομικά, πόλεις της Ελλάδας!"

 

Με το Bar Engage – Αγκαζέ 2017 ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο το brand name των ελληνικών μπαρ και των Ελλήνων επαγγελματιών στο εξωτερικό, η Λάρισα εδραιώθηκε στο χάρτη με τις σπουδαίες, γαστρονομικά, πόλεις της Ελλάδας, αφού το κοκτέιλ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας, αλλά και επικοινωνήθηκαν εθνικά και τοπικά προϊόντα της πόλης και της χώρας, με το τσίπουρο να αποκτά τα τελευταία χρόνια έναν ολοένα και πιο ξεκάθαρο ρόλο και χαρακτήρα στην καθημερινότητα των μπαρ, αλλά και της γαστρονομίας εν γένει. Το story-telling άλλωστε, ανέκαθεν υπήρξε σημαντικός φορέας επικοινωνίας αξιών, προϊόντων και προσώπων, αλλά και δημιουργός και κοινωνός πολιτισμού.

Αυτό που συντελέστηκε πέρυσι για πρώτη φορά και γιγαντώθηκε φέτος στη Λάρισα αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμα του στα ελληνικά και παγκόσμια δρώμενα της σκηνής των κοκτέιλ, ίσως πιο έντονα από ό,τι και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του λαχταρούσαν. Και φυσικά αισθανόμαστε τυχεροί που γίναμε κι εμείς μέρος του, δοκιμάζοντας σπουδαία ποτά, συμμετέχοντας σε γευσιγνωσίες και σεμινάρια και γνωρίζοντας την πόλη της Λάρισας. Και του χρόνου!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Bar Engage – Αγκαζέ 2017. Η Λάρισα ως κόμβος καλού ποτού και πολιτισμού."

News, Uncategorized

Δημοσιεύτηκε στις 16/05/2017