previous
next

Τα 5+1 καλύτερα podcast για το ποτό στον κόσμο

Articles

Μετά λύπης διαπίστωσα προσφάτως πως στα δέκα χρόνια που γράφω για τα ποτά και τα μπαρ δεν έχω ούτε μία φορά αναφερθεί σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς τρόπους παραγωγής και αναπαραγωγής περιεχομένου σχετικού με τα ποτά. Έχω γράψει για βιβλία, για ιστοσελίδες, για κινηματογραφικές ταινίες και σειρές στην τηλεόραση, αλλά ούτε μια αράδα για τα podcast, το είδος
αυτό ψηφιακού περιεχομένου σε ηχητική μορφή επεισοδίων που από τις αρχές του 21ου αιώνα διανέμεται, κυρίως μέσα από εξειδικευμένους παρόχους όπως το iTunes ή το Spotify.

Και ενώ για τους περισσότερους –μαζί κι εγώ- το podcast έγινε αγαπημένη συνήθεια εν μέσω καραντίνας, με έκπληξη διαπίστωσα πολύ πρόσφατα πως υπάρχει podcast show σχετικό με το ποτό με διάρκεια ζωής μεγαλύτερη και από τα δέκα χρόνια του Bitterbooze.com που αυτή τη στιγμή διαβάζετε. Ένα από αυτά μάλιστα που παρουσιάζονται στη σημερινή λίστα και που ασχολούνται με το αλκοόλ, βρίσκεται ονλάιν από το μακρινό 2005!

Σήμερα δεκάδες –ίσως και εκατοντάδες- από αυτά ασχολούνται με το αλκοόλ, χρησιμοποιώντας την αγγλική γλώσσα και σκοπός του σημερινού άρθρου είναι να συγκεντρώσει τα καλύτερα και να σας τα παρουσιάσει. Ας τα δούμε λοιπόν ένα ένα.

Whisky Cast

Το Whisky Cast είναι ίσως ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα podcast στο χώρο των ποτών και πιο συγκεκριμένα αυτόν του ουίσκι, στον κόσμο, σίγουρα το πιο παλιό της δικής μου λίστας. Αποτελεί πνευματικό τέκνο ενός από τους πλέον αξιοσέβαστους whisky expert, του δημοσιογράφου Mark Gillespie, ο οποίος παράλληλα και επί χρόνια αρθρογραφεί και για αυτό, με πιο γνωστή του συνεργασία αυτή με το Whisky Magazine.

podcast

Το Whisky Cast είναι ένα podcast που «τρέχει» από το 2005 παρακαλώ, με εβδομαδιαία παραγωγή επεισοδίων, κάτω από την ομπρέλα του οποίου στεγάζονται πλέον το Whisky Cast HD, με video podcast, αλλά και το μηνιαίο Whisky Cast Virtual Tastings.

Σε αυτό θα βρείτε φυσικά εξειδικευμένα επεισόδια για το ουίσκι και μόνο, με συζητήσεις, συνεντεύξεις, θεματικές ενότητες και γευσιγνωστικές σημειώσεις για συγκεκριμένα προϊόντα. Περιττό να σας γράψω πως αν αγαπάτε το ουίσκι, το Whisky Cast θα το λατρέψετε.

 

Life Behind Bars

Όταν ξεκινούσα τη συνεργασία μου με το ραδιόφωνο του amagi.gr με δική μου εκπομπή, σχεδόν δύο χρόνια πριν, δεν βρήκα πιο κατάλληλο τίτλο για αυτήν από το ‘’Behind Bars’’, ο οποίος «παίζει» με το διπλό νόημα των μπαρ και της φυλακής τα κάγκελα, κάτι που αποδείχθηκε και ολίγον τι προφητικό για τη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε εν μέσω πανδημίας.

podcast

Με χαρά ανακάλυψα προσφάτως πως τον ίδιο τίτλο έχει και το άκρως επιτυχημένο πρότζεκτ του δημοσιογράφου της Daily Beast Noah Rothbaum, ο οποίος μαζί με τον θρύλο David Wondrich, καταξιωμένο ερευνητή, ιστορικό και συγγραφέα βιβλίων για τα ποτά, παρουσιάζουν ένα μηνιαίο σόου στον διαδικτυακό ωκεανό του ίντερνετ με θέμα το αλκοόλ.

Σε αυτό μιλούν για τις παγκόσμιες τάσεις στα ποτά, για τις ρίζες συγκεκριμένων κοκτέιλ και για οτιδήποτε άλλο αφορά τον χώρο των μπαρ, μέσα από πολύ όμορφα δομημένες συζητήσεις και αναλύσεις. Μεταξύ άλλων, έχει λάβει και βραβείο από το James Beard Foundation αλλά και το Tales of the Cocktail. Τσεκάρετέ το!

 

VinePair Podcast

Η ιστοσελίδα VinePair είναι σίγουρα μία από τις πλέον αξιοσέβαστες παγκοσμίως, παράγοντας περιεχόμενο σχετικό κυρίως με το κρασί, αλλά και τα ποτά εν γένει, από το 2014. Σήμερα είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα ψηφιακά μέσα στον κόσμο, εξειδικευμένα γύρω από το ποτό. Δε θα μπορούσε λοιπόν να μην διαθέτει και μια πλατφόρμα για podcast.

podcast

Οικοδεσπότες του είναι ο συνιδρυτής του σάιτ Adam Teeter, η αρχισυντάκτριά του Erica Duecy και ο σομελιέ Zach Geballe. Στο σόου αναλύουν περαιτέρω την αρθρογραφία του σάιτ, αλλά παράγουν και αρκετά ιντριγκαδόρικο και ανατρεπτικό περιεχόμενο με πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις γύρω από την επικαιρότητα και όχι μόνο. Ακούστε το!

 

Bartender at Large

Ο βετεράνος μπαρτέντερ-θρύλος της δυτικής ακτής των ΗΠΑ, Erick Castro, ο οποίος ευθύνεται για ουκ ολίγα επιχειρηματικά πρότζεκτ την τελευταία εικοσαετία στην αμερικανική σκηνή των μπαρ, μπορεί πλέον να μην βρίσκεται πίσω από τη μπάρα χτυπώντας κοκτέιλ, έχει όμως ήδη καταφέρει να δημιουργήσει διαδικτυακή παρακαταθήκη με τις πρωτότυπες και καινοτόμες πρωτοβουλίες του.

podcast

Η πιο σημαντική εξ αυτών είναι σίγουρα το Bartender at Large με τα 229 επεισόδιά του μέχρι σήμερα, η οποία μάλιστα έγινε και ντοκιμαντέρ! Όρεξη να έχετε και χρόνο για να ακούσετε και να δείτε τον Erick Castro να ανακατεύει ποτά και να μιλά για αυτά.

Φυσικά, τον τελευταίο χρόνο, το Bartender at Large έχει προσαρμοστεί πλήρως στην επικαιρότητα εν μέσω πανδημίας και στους τρόπους που μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει τα ποτά και τον ελεύθερό του χρόνο με αυτά.

 

Good Beer Hunting

Το Good Beer Hunting είναι μία ομάδα ανθρώπων που προφανώς αγαπούν τη μπίρα, γράφουν για αυτήν, διοργανώνουν σεμινάρια, γευσιγνωσίες και θεματικά ιβέντ, που συναντήθηκαν και ξεκίνησαν το εν λόγω εγχείρημα σχεδόν μια δεκαετία πριν.

podcast

Στην πλάτη τους μάλιστα έχουν ήδη σχεδόν τριακόσια επεισόδια podcast, όλα προσανατολισμένα στη μπίρα και τις τάσεις γύρω από αυτήν, διανθισμένα με συνεντεύξεις, γευσιγνωσίες και προτάσεις. Η επικαιρότητα μάλιστα εξετάζεται και παρουσιάζεται κάτω από συγκεκριμένη θεματική ομπρέλα podcast, υπό το όνομα Sightlines.

Αν αγαπάτε τη μπίρα, οι συζητήσεις του Good Beer Hunting podcast είναι ίσως οι πιο όμορφες, ενδιαφέρουσες και σωστά δομημένες που μπορείτε να βρείτε στα αγγλικά εκεί έξω.

 

Theme Time Radio Hour – The Whiskey Episode

Το παρόν άρθρο τιτλοφορείται «Τα 5+1 καλύτερα podcast για το ποτό στον κόσμο» οπότε θεωρητικά η «+1» πρόταση οφείλει να είναι ελαφρώς διαφορετική από τις προηγούμενες. Και έτσι είναι. Διότι το Whiskey Episode είναι ένα συγκεκριμένο επεισόδιο από το podcast Theme Time Radio Hour του τιτάνα Μπομπ Ντίλαν, κάτι λιγότερο από δύο ώρες, αφιερωμένο αποκλειστικά στο ουίσκι!

podcast

Δεν πρόκειται να γράψω για τον Ντίλαν εδώ -αφενός θα έβγαινα εκτός θέματος, αφετέρου θα χρειαζόμουν εκατομμύρια αράδες για να το κάνω-, παρά θα γράψω πως η σχέση του με το ουίσκι είναι μνημειώδης, μετά ειδικά και τη δημιουργία του δικού του, προσωπικού brand. Όπως είπε και ένας καλός φίλος μάλιστα, και ο ίδιος ο Ντίλαν, όπως και το αμερικανικό ουίσκι, ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ προσωποποιημένη.

Σε αυτό το μαγικό επεισόδιο, που οφείλετε να κάνετε τη χάρη στον εαυτό σας να το ακούσετε, ο Μπομπ Ντίλαν μιλάει για το ουίσκι, επιλέγει τραγούδια σχετικά με το ουίσκι, κερνάει τον εαυτό του και πίνει ‘’on-air’’, προσφέροντας δύο ώρες απόλαυσης και ξεγνοιασιάς. Και για μένα προσωπικά, δημιουργώντας ραδιοφωνικό περιεχόμενο σχετικό με τη μουσική και το αλκοόλ, αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί από τότε που το άκουσα για πρώτη φορά, σπουδαία πηγή έμπνευσης.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Τα 5+1 καλύτερα podcast για το ποτό στον κόσμο"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 05/03/2021