previous
next

Blunar vodka: Δοκιμάσαμε μια ολοκαίνουρια βότκα από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης!

Reviews

‘’Once in a Blue Moon’’, λένε στον αγγλοσαξονικό κόσμο όταν κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια, ταυτίζοντάς το με το αστρονομικό φαινόμενο της Μπλε Πανσελήνου, που όντως, συμβαίνει πολύ σπάνια. Από αυτό το φαινόμενο εμπνεύστηκαν και οι δημιουργοί της Blunar Vodka, τόσο για το όνομά της, όσο, υποθέτω, και για τη σπανιότητα του να φτιάξουν δυο Κρητικοί… βότκα, αντί για τσικουδιά! Η Blunar vodka έφθασε στα χέρια μου, είχα την ευκαιρία να τη δοκιμάσω και, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ειδικά όταν ένα αλκοολούχο προϊόν αξίζει να λάβει τη θέση του στα διαδικτυακά μας κιτάπια, έγραψα για αυτή.

Η Blunar vodka αποτελεί πνευματικό -και όχι μόνο- τέκνο των Γιάννη Σγουρού και Μιχάλη Μαθιουδάκη, δυο Λασιθιωτών, γέννημα θρέμμα Αγίου Νικολάου, συνομήλικων, οι οποίοι μεγάλωσαν παρέα, έγιναν κουμπάροι και κάποια στιγμή, πριν μερικά χρόνια, αποφάσισαν να συνεταιριστούν. Οι κοινές τους, παιδικές αναμνήσεις, από τους παππούδες και τους πατεράδες τους στα διήμερα καζάνια που λειτουργούσαν, τα αρώματα του καμένου ξύλου που έβαζε φωτιά σε αυτά, αλλά και ο ζυμωμένος πολτός των στεμφύλων που έβραζαν και χάριζαν την παραδοσιακή τσικουδιά, η χαρά της δημιουργίας, η απόλαυση της συνεύρεσης, το γλέντι, τα γέλια, αναμνήσεις που για πολλούς Κρητικούς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας και της προσωπικότητάς τους· αυτά αποτέλεσαν αφορμή, όπως οι ίδιοι μου εξομολογήθηκαν, για να δημιουργήσουν ένα ποτοποιείο και να δραστηριοποιηθούν, να επιχειρήσουν στην ελληνική βιομηχανία των ποτών, η οποία βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε άνθιση.

Η περίοδος της ανάπτυξης, τόσο του επιχειρηματικού μοντέλου, όσο και των συνταγών για τα πρώτα αποστάγματα διήρκεσε σχεδόν μια πενταετία. Το ποτοποιείο John & Michael Distillery δημιουργήθηκε το 2023 και στήθηκε λίγο έξω από τον Άγιο Νικόλαο, στη γραφική κοινότητα της Κριτσάς, περιοχή από την οποία προέρχεται και το νερό για τη Blunar vodka. Αλλά, ας δούμε από την αρχή τη δημιουργία και τα στάδια του πρώτου αλκοολούχου προϊόντος της John & Michael Distillery.

Οι δημιουργοί της προμηθεύονται ουδέτερη αλκοόλη, για την ακρίβεια, απόσταγμα καλαμποκιού. Σε αυτό εκχυλίζονται εσπεριδοειδή, με κυριότερα εξ αυτών, το λεμόνι και το πορτοκάλι και μέρος του εκχυλίσματος αραιώνεται με ουδέτερο αλκοόλ -ή μέρος του εκχυλίσματος προστίθεται στη βάση της Blunar vodka, όπως θέλετε πάρτε το. Το μείγμα που προκύπτει παραμένει σε ανοξείδωτες δεξαμενές και μετά από κάποιο διάστημα αραιώνεται με νερό από πηγές της Κριτσάς, μέχρι τους 40% αλκοολικούς βαθμούς, για να εμφιαλωθεί στις χαρακτηριστικές, μπλε φιάλες των 700ml της Blunar vodka.

Blunar vodka

Οι δύο παραγωγοί έλαβαν έμπνευση για το όνομα της Blunar vodka, το λογότυπο, αλλά και το χρώμα της φιάλης από την πιο πρόσφατη, ορατή μπλέ πανσέληνο, αυτή του περσινού Αυγούστου. Η βραδιά του μοναδικού αυτού φαινομένου τους βρήκε στο οροπέδιο του Καθαρού, στη Τζίβη, με θέα τη μπλε πανσέληνο πάνω τα Λασιθιώτικα Όρη.

Ο αρωματικός χαρακτήρας της Blunar vodka από την εκχύλιση είναι ολοφάνερος στη μύτη της. Μια ολόκληρη αρωματική παλέτα εσπεριδοειδών χρωματίζει την πρώτη επαφή μας μαζί της· έντονο μανταρίνι, πορτοκάλι, νεράντζι και λεμόνι, αλλά και λεμονόχορτο. Ένα προφίλ που χαρίζει στη Blunar εξαιρετικές δυνατότητες ανάμειξης, τόσο σε κοκτέιλ όπως το Cosmopolitan -μην ξεχνάμε, πρωτοφτιάχτηκε με Absolut Citron- όσο και σε πιο απλές μείξεις, με χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού.

Blunar vodka

Βεβαίως, το γεγονός πως πρόκειται για μια αρωματισμένη βότκα, συμβάλει και στην πιο εύκολη απόλαυσή της σκέτη ή με πάγο. Στο στόμα το αλκοόλ είναι σωστά ενσωματωμένο, ήπιο, χωρίς «γωνίες» ή γλυκερά σημεία. Τα εσπεριδοειδή γαργαλούν και τον ουρανίσκο, ιδιαιτέρως εκείνες οι αιθέριες νότες τους που βρίσκονται εγκλωβισμένες στη φλούδα, εκείνες που ως αιθέρια έλαια εκτιμώνται δεόντως στην ποτοποιία, αλλά και στην αρωματοποιία.

Δεν γνωρίζω μετά βεβαιότητος αν η Blunar vodka αποτελεί την πρώτη βότκα από την Κρήτη, σίγουρα όμως αποτελεί ένα ποιοτικό ελληνικό προϊόν, από μια ποτοποιία που δείχνει πως θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον. Καλοτάξιδη η Blunar vodka, εύχομαι, και σε όσους εκ των αναγνωστών κίνησε την περιέργεια, θα πρότεινα να την δοκιμάσουν, δε θα χάσουν.

Θα την βρείτε σε επιλεγμένα σημεία λιανικής, ενώ διανέμεται σε όλη την Ελλάδα από την Κάβα Λουκάκης.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Blunar vodka: Δοκιμάσαμε μια ολοκαίνουρια βότκα από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης!"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 08/04/2024