previous
next

Η πιστοποίηση Bonsucro στο ζαχαροκάλαμο και στο ρούμι

Articles

Με την περιβαλλοντική συνείδηση τα τελευταία χρόνια να γίνεται ολοένα και πιο έντονη, αλλά και την επιτακτική ανάγκη αυτής να μας αναγκάζει να παίρνουμε συνέχεια και πιο δραστικά μέτρα, ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που μετρά λίγα χρόνια ζωής και ο οποίος ασχολείται αποκλειστικά με το ζαχαροκάλαμο, ο Bonsucro, έδωσε την πρώτη του πιστοποίηση σε ρούμι. Το Mount Gay Silver, βασική ετικέτα του portfolio του πιο παλαιού εν ενεργεία αποστακτηρίου ρουμιού στον κόσμο, κυκλοφορεί πλέον με την πιστοποίηση Bonsucro, εξασφαλίζοντας στους καταναλωτές πως αφενός η παραγωγή του έχει πραγματοποιηθεί κατά τα πολύ αυστηρά αειφόρα πρότυπα του οργανισμού, αλλά και πως η διανομή του χαρακτηρίζεται από πλήρη διαφάνεια.

bonsucro

Τι είναι ο Bonsucro;

Ο Bonsucro ιδρύθηκε το 2008 ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως σκοπό τη μείωση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων της παραγωγής και εκμετάλλευσης του ζαχαροκάλαμου παγκοσμίως, προωθώντας ταυτόχρονά και την οικονομική βιωσιμότητά του. Διαθέτει περισσότερα από 280 μέλη σε περισσότερες από πενήντα χώρες του κόσμου, με τα οποία συνεργάζεται στενά προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κρίσιμες προκλήσεις στον τομέα της παραγωγής ζαχαροκάλαμου, αλλά και να ενισχυθεί η απόδοσή του, μέσα από ένα αυστηρό πλαίσιο προτύπων αειφορίας. Αποστολή της είναι να διασφαλίσει ότι η συνειδητή παραγωγή ζαχαροκάλαμου δημιουργεί αξία για τους ανθρώπους, τις κοινότητες και τα οικοσυστήματα, διαθέτοντας συγκεκριμένη προέλευση καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου.

Η διασφάλιση αυτής της αποστολής προκύπτει μέσα από έξι ρητούς κανόνες:

1. Τήρηση της νομοθεσίας

2. Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πρότυπα εργασίας

3. Διαχείριση της αποτελεσματικότητας για τη βελτίωση της βιωσιμότητας

4. Διαχείριση της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος

5. Διαρκής εξέλιξη

6. Τήρηση την οδηγιών της Ε.Ε.

bonsucro

Το ενδιαφέρον του οργανισμού προσανατολίζεται προς όλα τα προϊόντα και παράγωγα του ζαχαροκάλαμου –ζάχαρη, αιθανόλη, μελάσα και bagasse- τόσο σε παραδοσιακούς, όσο και σε πιο σύγχρονους τομείς της αγοράς, από την ζάχαρη ως προϊόν και το αλκοόλ, μέχρι τα βιοκαύσιμα και τα βιοπλαστικά. Και παρόλο που διαθέτει τόσο μεγάλο αριθμό μελών, εμπρός στον συνολικό όγκο παραγωγής και εκμετάλλευσης, αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό τους. Μόλις το 27% της καλλιεργήσιμης σε ζαχαροκάλαμο γης είναι μέλη του. Και από αυτά φυσικά δεν είναι όλα πιστοποιημένα (ακόμα).

Ο Bonsucro είναι βασικό μέλος και της «Πρωτοβουλίας Adelante», η οποία προστατεύει την υγεία των εργαζομένων, αναπτύσσοντας ασφαλέστερες εργασιακές πρακτικές, για την πρόληψη του άγχους ή των ατυχημάτων στο χώρο εργασίας.

Πως προκύπτει η πιστοποίηση Bonsucro;

Υπάρχουν δύο τύποι, δύο άξονες πιστοποίησης Bonsucro – ένας στην παραγωγή και ένας στην διακίνηση, και οι δύο αφορούν την αλυσίδα εφοδιασμού.

Τα πρότυπα παραγωγής βοηθούν τους αγρότες και τα εργοστάσια να ελέγχουν και να αξιολογούν μετρήσιμα την παραγωγικότητα, αλλά και τις βασικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Τα πρότυπα διασφάλισης επιτρέπουν στα brand, αλλά και στους τελικούς καταναλωτές, να μπορούν να ιχνηλατούν το ζαχαροκάλαμο, από τον αρχικό του τόπο καλλιέργειας έως το τελικό προϊόν.

bonsucro

Τι κάνουν οι εταιρείες παραγωγής ρουμιού;

Σαφέστατα, ο τομέας που σχετίζεται με το ζαχαροκάλαμο και μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι αυτός της ποτοποιίας και συγκεκριμένα της παραγωγής ρουμιού. Ο Bonsucro έχει στις τάξεις των μελών της κάποιες εταιρείες παραγωγής ρουμιού, όπως η Pernod Ricard, η Bacardi, η Leblon και η Flor de Caña, με τις οποίες συνεργάζεται στενά για την εφαρμογή των προαναφερθέντων προτύπων.

Όσο για τις παραγωγικές μονάδες ρουμιού που έχουν καταφέρει να πάρουν πιστοποίηση, αυτές μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Από το τελευταίο ριπόρτ που κατέβασα από το σάιτ τους διέκρινα το αποστακτήριο West Indies (το οποίο ήταν και το πρώτο που έλαβε αυτήν την πιστοποίηση), το αποστακτήριο Mount Gay και αυτό της κασάσα Leblon. Αυτές οι πιστοποιήσεις αφορούν μόνο την παραγωγή, όχι την διανομή.

Στα πιο πρόσφατα νέα όμως, κυκλοφόρησε το πρώτο προϊόν που διαθέτει εξ ολοκλήρου πιστοποίηση -παραγωγής και διανομής- Bonsucro και δεν είναι άλλο από το βασικό προϊόν της σειράς με ρούμια του Mount Gay, το Mount Gay Silver. Επόμενο στάδιο για την εταιρεία Mount Gay, θυγατρική της Remy Cointreau, είναι να λάβει πιστοποίηση, τόσο για τις δικές της φυτείες (το Silver χρησιμοποιεί πιστοποιημένο, πλην όμως εισαγόμενο ζαχαροκάλαμο), όσο και για τις υπόλοιπες ετικέτες του portfolio της.

Περισσότερες πληροφορίες για το άκρως ενδιαφέρον πρότζεκτ του Bonsucro και για το πως μπορεί να συμβάλει στην εξέλιξη του κλάδου θα βρείτε στο σάιτ του.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Η πιστοποίηση Bonsucro στο ζαχαροκάλαμο και στο ρούμι"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 08/07/2022